Računalništvo, telefonija
08.07.2020 20:40
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazonova delnica dosegla novo rekordno vrednost

Amazonova delnica dosegla novo rekordno vrednost
Amazonova delnica dosegla novo rekordno vrednost

Samo v ponedeljek je prvi mož Amazona Jeff Bezos in najbogatejši zemljan zaslužil devet milijard dolarjev. Delnica Amazona je prvič v zgodovini dosegla in presegla vrednost tri tisoč dolarjev. To pomeni, da tržna kapitalizacije dužbe znaša 1,33 bilijona evrov, s tem pa je Amazon na tretjem mestu najbogatejših podjetij v ZDA. Vrednost delnice še naprej raste, torej lahko pričakujemo še dodatno rast vrednosti podjetja. Letos je tržna kapitalizacija Amazona poskočila za neverjetnih 65 %.

Rekordno vrednost delnic so dosegla še podjetja Netflix, Tesla, Square, PayPal, Nvidia in Adobe. Izjemne rezultate beležijo tudi Zoom, Peloton, Lowe’s, Clorox in Teladoc – vsa ta podjetja so v času pandemije silovito rasla, s tem pa tudi vrednost njihovih delnic.

Amazon je v letu 2019 polovico svojih prihodkov ustvaril s spletno prodajo in prodajo na drobno, petino prihodkov je zaslužil s provizijami prodajalcev, 12,5 % pa prinaša Amazon Web Services, kar so v bistvu storitve v oblaku. V prvem četrtletju letos je Amazon ustvaril 75,5 milijarde dolarjev (66 milijard evrov) prihodkov, v istem obdobju lani pa 59,7 milijarde dolarjev (52,9 milijarde evrov). V prvem letošnjem četrtletju je čisti dobiček znašal 2,54 milijarde dolarjev (2,2 milijarde evrov), v istem obdobju lani pa 3,56 milijarde dolarjev (3,2 milijarde evrov).

Bloombergov indeks Bezosovo premoženje zdaj ocenjuje na skoraj 172 milijard dolarjev, kar je absolutni rekord premoženja v rokah najbogatejšega zemljana, piše CNN. Levji delež Bezosovega bogastva je povezan s podjetjem Amazon. Ustanovitelj in izvršni direktor Amazona poseduje 57 milijonov delnic Amazona oz. 12-odstotni lastniški delež.


Prijavi napako v članku