Računalništvo, telefonija
26.03.2017 14:09
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon z dronom prvič dostavil paket v ZDA

Amazon cilja na 100.000 novih delovnih mest
Amazon cilja na 100.000 novih delovnih mest

Nedavno se je na področju dronov zgodil nov pomemben mejnik. Podjetje Amazon je v okviru konference MARS 2017, ki se je odvijala v Palm Springs v Kaliforniji, dostavil manjši paket s pomočjo drona. Slednji je v celotnem procesu deloval povsem samodejno in dostavo opravil brez pomoči človeka. Dron je vzletel s kremo za sončenje, ki je tehtala slaba dva kilograma, pristal na načrtovani točki in odložil paket. Nato se je odpravil nazaj na svoje izhodišče. Dostava je bila tako prvič opravljena v ZDA in to na področju, ki ni v lasti podjetja Amazon. Do zdaj namreč podjetje ni moglo preizkušati tehnologije nikjer drugje kot na lastnem zemljišču in s tem daleč stran od realnega okolja.

Predstavitev je potekala tudi pod nadzorom ameriške organizacije za letalstvo FAA, ki določa pravila letenja vseh letečih objektov in s tem tudi dronov. Za zdaj zakonodaja prepoveduje letenje z droni tako, da jih upravljavec ne bi imel več neposredno v vidnem polju. To predstavlja veliko prepreko za Amazon, saj dostava pošiljk drugače ni izvedljiva. Zato se pri Amazonu močno trudijo spremeniti zakonodajo in obstaja velika verjetnost, da jim to uspe.

To sicer ni bila prva dostava pošiljke podjetja. Pri Amazonu so opravili uspešne dostave tudi v Veliki Britaniji, kjer so v okolici Cambridga s pomočjo dronov dostavili nekaj paketov testnim uporabnikom v neposredni bližini amazonovih skladišč. Ker gre za področje, ki ni gosto poseljeno, je bilo za testne dostave zelo primerno. Pomagala pa je tudi britanska zakonodaja, ki je v primerjavi z ameriško na tem področju precej bolj dopustna.

Amazon si v prihodnje predstavlja veliko število dronov, ki bodo med drugim parkirani kar na uličnih svetilkah po celih mestih. S tem bi se čas dostave zmanjšal in podjetju omogočal boljšo uporabniško izkušnjo. Medtem je Amazon tudi že ustanovil lastno letalsko družbo Prime Air, ki bo skrbela za hitrejšo dostavo paketov na različne konce sveta. Na ta način se bodo znižali stroški dostave, saj podjetju za to ne bo več potrebno plačevati stroškov dostave drugim podjetjem (npr. lokalnim poštam).


Prijavi napako v članku