Računalništvo, telefonija
23.08.2019 16:35
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon prodajal na tisoče izdelkov, ki so bili uradno označeni kot nevarni

Amazon prodajal na tisoče izdelkov, ki so bili uradno označeni kot nevarni
Amazon prodajal na tisoče izdelkov, ki so bili uradno označeni kot nevarni

V Amazonovi spletni trgovini najdemo praktično vse, od plenic za otroke, do majhnih hiš. Potrošniki smo takšne, raznolike izbire seveda veseli, vendar smo sedaj že navajeni, da vse, kar ima svoje prednosti, na drugi strani s seboj nosi tudi določene slabosti. Amazon se močno trudi ohranjati to širino ponudbe, za to je odprt tudi za “third-party” prodajalce – včasih se zgodi, da ti “third-party” ponudniki prodajajo izdelke, ki ne ustrezajo vsem uradnim predpisom.

The Wall Street Journal, ki je pod drobnogled vzel ravno izdelke, ki jih prodajajo ti zunanji ponudniki, je ugotovil, da Amazon prodaja okrog 4.100 izdelkov, ki so bili s strani “vladnih agencij” označeni kot nevarni. Tisto, kar je še najslabše je, da so med temi 4.100 izdelki našli vsaj 2.000 igrač in zdravil, katerim je manjkalo obvestilo o tveganjih pred stranskimi učinki. Testirali so tudi otroške izdelke in vsaj pri enem se je pokazalo, da je bila meja določenih snovi, ki lahko vodijo v resne zdravstvene težave otrok, močno presežena. Tudi to ni bilo nikjer na izdelku napisano oz. v deklaraciji uradno izpostavljeno. V ZDA veljajo za vse izdelke, ki se prodajajo v trgovinah, enaka pravila. To pomeni, da morajo ustrezati predpisom vladnih regulatorjev, preden jih lahko sploh prodajajo. Amazon je na tej točki precej specifičen primer, saj gre za digitalno platformo, namenjeno vsem prodajalcem na svetu.

Dotična raziskava, ki jo je The Wall Street Journal zaključil pred nekaj dnevi, je na plano ponovno prinesla problematiko velikih tehnoloških platform, kot so Twitter, Google, YouTube in seveda Amazon. Dejstvo je, da so te platforme v zadnjih letih zrasle v nepredstavljive višave in obseg, kar se sicer iz poslovnega vidika sliši, kot velik uspeh, po drugi strani pa predstavljajo ogromno površino za nadzor, ki je v takšnih primerih izjemno zahteven.

Poslovni model Amazona temelji na odprtosti do vseh prodajalcev na svetu, ki lahko postanejo “third-party” partnerji. Kot že omenjeno je zelo težko nadzirati takšno “digitalno tržnico” in za to ne čudi, da v določenih primerih stvari pač uidejo nadzoru. To se je zgodilo tudi v primeru Amazona, vendar gre tukaj, zaradi velikosti platforme, za tisoče izdelkov, ki ne dosegajo pogojev oz. celo kršijo vladne predpise.

Predstavnik Amazona je za The Wall Street Journal povedal, da v podjetju uporabljajo avtomatizirane sisteme, ki nadzirajo kakovost in skladnost izdelkov. Ta orodja bi naj samo v letu 2018 preprečila prodajo 3 milijarde “sumljivih” izdelkov “Ko sistem zazna napravilnost, takoj sprožimo postopek preiskave in vključimo vse potrebne akterje, ko so prodajalci, blagovne znamke in vladne agencije”, so povedali pri Amazonu. S tem želijo zaščititi svoje uporabnike, delajo pa direktno s prodajalci, do katerih, kot pravijo sami, imajo ničelno toleranco pri kršitvah in neskladnosti izdelkov.

Za bolj podrobno mnenje in odziv Amazona na objavljeno raziskavo, si lahko preberete Amazonov blog zapis na tej povezavi. Tekst govori predvsem o tem, kako se Amazon sooča z zahtevno regulacijo prodaje izdelkov:

“Ko se produkt enkrat nahaja v naši trgovini, vedno znova pregledujemo deklaracijo izdelka in vse posodobitve, ki se z njim dogajajo. Na tak način iščemo potencialne nepravilnosti in neskladnosti z regulacijo. Vsako minuto naš sistem pregleda na stotine milijonov produktov, skenira več kot 5 miljard dnevnih sprememb na deklaracijah izdelkov in analizira na desetine milijonov potrošnikovih ocen produktov, ki se objavljajo na dnevni ravni. S to podrobno analizo pridemo do potrebnih podatkov, na podlagi katerih se odločamo, ali je izdelek primeren za prodajo, ali ne. Naša orodja delujejo na principih strojnega učenja in procesiranja jezika, kar pomeni, da se z vsemi informacijami, ki se stekajo v sistem, ta uči in izboljšuje. Tako lahko konstantno nudi večjo natančnost pri proaktivnem blokiranju sumljivih izdelkov”.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Endava

, ,