Računalništvo, telefonija
10.06.2020 10:17
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon Prime Air postaja vse bolj skrivnosten

Za Amazon postaja Prime Air vse bolj strateški.
Za Amazon postaja Prime Air vse bolj strateški.

Amazon je že pred časom dosegel pomemben podvig, saj je svojim strankam v okviru storitve Prime Air naročene pakete dostavil s pomočjo letečega drona. Stranka je naročilo oddala na spletni strani, do trenutka dostave naročenega blaga pa je minilo zgolj 13 minut. Da bi lahko bile dostave z droni v prihodnosti enako hitre ali celo hitrejše, pri Amazonu resno razmišljajo o možnosti, da bi za najbolj priljubljene izdelke uvedli leteča skladišča, pri čemer bi za ta namen uporabili kar zrakoplove.

Storitev Prime Air pa je nedavno za podjetje Amazon postala še bolj strateška, saj je nedavna kriza zaradi koronavirusa jasno pokazala na vse večjo pomembnost spletnega naročanja in dostave izdelkov, kupljenih prek spleta. V igro so se poleg znanih dobaviteljev, kot sta Glov in Wolt (ta sta med karanteno poleg hrane dostavljala še veliko drugih izdelkov), namreč pridružili tudi igralci, kot sta Bolt in Uber, kar jasno kaže na vrednost in potencial trga. Kako pomembna je hitra in zanesljiva dostava, najbolje vedo pri Amazonu, ki je v času krize tudi pošteno zaslužil.

Podjetje Amazon pa se že pripravlja na prihodnost, v kateri naj bi bila dobava korenito drugačna. Namesto s kolesom, motociklom ali avtomobilom bo predvsem manjše izdelke potrebno dostaviti na prag ali enkrat morda celo do okna, pri tem pa bodo pomembno vlogo igrali droni. To je tudi razlog, zakaj je projekt Amazon Prime Air nedavno postal tajen z namenom, da konkurenci preprečijo dostop do pomembnih informacij. Zaposleni, ki delajo v tem oddelku, namreč ne smejo nikomur povedati, za koga delajo, imajo lažna imena in si morajo izmisliti imena podjetji, za katere delajo. Prav tako jim je prepovedano deliti informacije o naslovu podjetja, kjer delajo, ki se nahaja nekje na večjem območju Seattla, njihove izkaznice Amazon so dobesedno prekrite, strežniki na katerem so shranjeni podatki pa so še bolje zaščiteni z uporabo najsodobnejših varnostnih sistemov.

Visoka varnost je seveda povezana z dejstvom, da pri podjetju Amazon pripravljajo novo različico drona Prime Air. Novost lahko brez težav navpično pristane in vzleti ter leti z relativno visoko hitrostjo. Ker so prva preizkušanja novosti že obrodila želene sadove, pri podjetju Amazon resno razmišljajo o tem, da bi novost lahko že kmalu uporabljali za dejansko dostavo paketov končnim kupcem. Novost naj bi bila namreč enako zanesljiva in robustna kot tovorno letalo.

Novi Amazon Primer Air se oviram izogiba s pomočjo termičnih kamer in kamer za merjenje globine, poleg tega uporablja še namenski radar. Za premagovanje že poznanih ovir se novost zanaša na sistem strojnega učenja. Dron Amazon Primer Air lahko opravi dostavo paketa težkega 2,5 kilogramov do 25 kilometrov stran od skladišča, celoten postopek dostave paketa pa se lahko izvede v manj kot 30 minutah. Prve dostave z novincem bi lahko bile opravljene že letos.


Prijavi napako v članku