Računalništvo, telefonija
18.08.2019 11:32

Deli z drugimi:

Share

Amazon počasi izgublja nadvlado na področju pametnih zvočnikov

Vse več uporabnikov prisega na pametne zvočnike podjetja Google.
Vse več uporabnikov prisega na pametne zvočnike podjetja Google.

Ko so pred časom vodilna podjetja ponudila v prodajo pametne zvočnike ni kazalo na to, da bo njihova prodaja uspešna. Ti sistemi zabavne elektronike so namreč nastali kot eden izmed številnih eksperimentov in so na trgu bili predstavljeni kot način preizkušanja sprejema s strani potencialnih uporabnikov. Vendar pa se je hitro izkazalo, da te naprave vsebujejo zelo velik potencial, zato sedaj gredo v prodajo kot za stavo.

Glede na podatke analitske družbe Strategy Analytics trga pametnih zvočnikov še vedno obvladuje podjetje Amazon, a mu prednost vse bolj upada. V zadnjem četrtletju je bilo skupno prodanih 30,3 milijonov pametnih zvočnikov, podjetju Amazon pa je uspelo prodati okoli pametni zvočnikov Eco, kar je za kar slabih osem odstotnih točk manj kot v prejšnjem četrtletju. Največ tržnega deleža je podjetju Amazon odščipnilo podjetje Google, saj mu je skupno uspelo prodati kar 5,6 milijonov zvočnikov Google Home.

Velik uspeh na tem področju je uspelo tudi kitajskemu podjetju Baidu, saj mu je skupno uspelo prodati 4,7 milijonov pametnih zvočnikov, kar pomeni, da je v zgolj enem četrtletju dosegel več kot 3.775 odstotno rast in je zasedel tretje mesto med prodajalci pametnih zvočnikov. Četrto in peto mesto pa je pripadlo kitajskima podjetjema Alibaba in Xiaomi, podjetje Apple pa najdemo šele na šestem mestu, saj je v zadnjem četrtletju njihov pametni zvočnik HomePad kupilo zgolj 800 tisoč uporabnikov, večinoma Američanov.

Pri tem je zanimiv tudi podatek, da ima vsaj en pametni mobilni zvočnik že več kot 30 odstotkov gospodinjstev v Združenih državah Amerike. Visoko povpraševanje po teh izdelkih pa trgovci trenutno beležijo še v Braziliji, Rusiji in Mehiki, v Evropi pa temu vsaj v temu trenutku še ni tako.


Prijavi napako v članku