Industrija
16.04.2020 18:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?

Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?
Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?

Analitiki ugotavljajo, da bolnišnice, trgovine in ostale nujne storitve v boju proti novemu koronavirusu v svoje delovanje vse hitreje vključujejo robote, s čimer dodatno pospešujejo že tako hitro rastoč trg avtomatizavije delovnih mest. Govorimo tako o programski opremi, kot tudi strojni opremi oz. fizičnih robotih.

Roboti v bolnišnicah skrbijo za razbremenitev osebja

Univerzitetna bolnišnica Mater Misericordiae v Dublinu uporablja predvsem novo programsko opremo – aplikacije, ki generirajo avtomatski odziv glede na vnešene podatke – ki pospeši postopek testiranja na Covid-19. Po besedah Jincy Jerry, pomočnica vodje medicinskih sester v bolnišnici, je 700-posteljna bolnišnica v zadnjih treh tednih opravila 1.000 testov. Programske robote je razvilo newyorška izpostava irskega podjetja UiPath Inc., ki se ukvarja z robotsko procesno avtomatizacijo. Projekt se je prejšnji mesec začel kot pilotni, zdaj pa v bolnišnici sistem že uporabljajo, da v nekaj minutah distrubirajo rezultate testov iz laboratorija do osebja in pacientov, s čimer omogočijo karseda hitro reakcijo, če se test izkaže za pozitiven. Do konca prejšnjega tedna je bilo v Dublinu potrjenih več kot polovica vseh primerov na Irskem, nekaj več kot 4.200, irska vlada pa je potrdila, da so do takrat zabeleželi 120 smrtnih primerov.

Pred začetkom uporabe nove programske opreme oz. robotov so rezultate testov ročno pisali v zapisnike, kar je od zaposlenih zahtevalo več ur dela. S tem, ko zdaj uporabljajo novi sistem, se lahko osebje, med. sestre in ostali zdravniki več časa posvetijo nadzoru okuženih in več časa dejansko preživijo s pacienti, ki to od njih potrebujejo.

Mark O’Connor, direktor javnega sektorja v podjetju UiPath na Irskem pravi, da bolnišnice po vsem svetu uporabljajo programske robote, s katerimi avtomatizirajo procese naročanja pacientov, posvete in nekatere vrste laboratorijskih testov. K temu je dodal še to, da bo povečanje obsega projekta, ki je vezan na Covid-19, na ostale bolnišnice, vplivalo na to, da bodo roboti medicinskim sestram omogočili, da te “dejansko so medicinske sestre in ne sistemski administratorji”.

Podjetja uporabljajo te rešitve, da bi izboljšala sistemsko odzivnost na epidemijo in v določenih primerih tudi splošen odziv na Covid-19,” pravi Bern Elliot, podpredsednik in glavni analitik podjetja Gartner Research Inc. Dodal je še, da avtomatizirana programska oprema in “chatboti” močno pripomorejo k izboljšanju komunikacije in kolaboracije med delavci na daljavo, medtem ko robotski procesni sistemi zapolnjujejo vrzeli tam, kjer so te nastale zaradi primanjkljaja delovne sile.

Raziskava Pulsa, spletnega raziskovalnega portala za menedžerje na področju informacijske tehnologije ugotavlja, da skoraj polovica izmed 50-ih podjetij, ki so v njihovem omrežju, uporablja neko obliko robotike ali avtomatizacije, s katero pomaga “front-line” delavcem, da se spopadajo s pandemijo.

Fizični roboti

Mnoga podjetja so se v času pandemije srečala tudi s problemom pri logistiki in tudi tukaj so zato pospešili razvoj in integracijo fizičnih robotov.

Shane Herlet, COO podjetja Westport pravi, da so robote že začeli uporabljati v 14-ih domovih za ostarele. Avtonomni roboti na koleščkih, ki so jih razvili pri podjetju Temi USA Inc., so v domove bili poslani takoj, ko se je pandemija približala ZDA. Gre za robote z ekrani na mestu obraza, zaposlenim v domovih pa pomagajo pri različnih aktivnostih. Med najbolj pogoste aktivnosti spadajo dostava paketov, pobiranje stvari iz sob stanovalcev in pa predvsem komunikacija, ki jo roboti za ostarele omogočajo preko aplikacij, s katerimi se potem sorodniki lahko na daljavo družijo s prebivalci domov. Roboti so opremljeni z najmodernejšo tehnologijo 3-D mapiranja, senzorjev in glasovnih ukazov. Gospod Herlet je dodal še to, da roboti govorijo tudi šale.

Roboti igrajo v tem času ključno vlogo pri tem, da lahko prebivalci domov za starejše karseda kvalitetno sledijo ukrepom glede socialne izolacije. Glede na to, da so ravno starejši najbolj ogrožena skupina za okužbo, so takšni primeri uporabe robotov vsekakor dokaz, kako koristni so.

“Roboti so resnično olajšali življenja v teh težkih časih vsem starostnikom, ki so z roboti zelo zadovoljni. Razmišljamo, da bi robote ohranili v naših domovih tudi po koncu krize”, je zaključil Herlet.

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več