Telefoni
19.02.2021 18:26
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se nam obeta Amazonova digitalna valuta?

Se nam obeta Amazonova digitalna valuta?
Se nam obeta Amazonova digitalna valuta?

Kot kaže, se bo tudi Amazon vključil v “kripto tekmo”, in to kar z lastno digitalno valuto. Ta naj bi v začetni fazi bila na voljo samo na določenih trgih in zgolj znotraj Amazonovega ekosistema. Konkretnih načrtov Amazon ne razkriva, znano pa je, da že sestavlja ekipo, ki bi novo valuto lahko razvijala.

Glede na novo objavljeno delovno pozicijo, Amazon pripravlja temelje za razvoj lastne digitalne valute, ki bi jo lahko uporabljali na Amazonovih platformah. Tehnološki in e-trgovski gigant je objavil novo prosto delovno mesto, ki bi bilo del divizije “Digital and Emerging Payments”. Glavna naloga divizije je razvoj mehanizmov, s katerimi lahko potrošniki pretvarjajo denar v digitalne valute. “Potrošniki lahko z uporabo digitalne valute uporabljajo spletne storitve, kot je Prime Video in plačujejo izdelke,” so zapisali pri Amazonu.

Kot je bilo zapisano v opisih delovnih mest, ki sicer več niso objavljena, bi projekt v prvi fazi zaživel v Mehiki, v primeru uspeha pa bi se razširil še na ostale lokacije.

Za zdaj ni povsem jasno, ali je digitalna valuta v razvoju na kakršen koli način povezana z obstoječim projektom Amazon Coins, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje prihrankov za nakupe, opravljene preko Kindla ali naprav Fire.

Amazonov premik v smeri lastne digitalne valute je nastopil ravno v času, ko korporacije in institucionalni investitorji vse več pozornosti namenjajo ekosistemu kriptovalut. Verjetno smo vsi zasledili, da je Elon Musk oz. njegovo podjetje Tesla v Bitcoin pred kratkim vložilo poldrugo milijardo ameriških dolarjev.

Spomnimo še na sredino leta 2019, ko je Facebook naznanil snovanje združenja Diem Association (pred tem Libra Association), ki naj bi se zavzemala za sistem, v katerem vsak uporabnik pametnega telefona lahko izvaja “cross-border” plačila in nakupe brez posebnih transakcijskih stroškov.

Kljub temu, da Amazon o novem projektu še ni podal uradne izjave, prvi znaki kažejo, da bi digitalna valuta lahko bila ekskluzivno namenjena Amazonovemu ekosistemu – na začetku zgolj za določene trge.


Prijavi napako v članku