03.11.2018 08:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je res pomembno, kako odstranimo USB ključ?

.. Verjetno smo se že vsi srečali z dilemo, kako pravilno odstraniti USB ključ iz računalnika. Ali preprosto potegniti ključ iz vhoda, ali "pravilno" odstraniti napravo? ..
Je res pomembno, kako odstranimo USB ključ?
Je res pomembno, kako odstranimo USB ključ?

Če smo že kdaj potegnili ključ, ne da bi prej poskrbeli za varno odstranjevanje in je naslednjič USB delal brez težav, potem se nam je mogoče utrnilo novo vprašanje, zakaj bi sploh kdo zapravljal čas in čakal na varno odstranjevanje ključa, če ga lahko hitro in enostavno potegnemo iz vhoda?

Po pisanju spletnega portala ScienceAlert dejansko obstaja razlika, če odstranimo USB ključ na pravilen način. Raziskave kažejo, da je tistih dodatnih nekaj sekund, v katerih je USB nared za varno odstranjevanje, pomembnih za shranjevanje podatkov in programske opreme. Ne glede na to je tveganje odvisno predvsem od operacijskega sistema, ki ga uporabljamo in načina uporabe samega USB ključa.

Phillip Remaker je portalu Quora povedal, da so operacijski sistemi narejeni tako, da zunanje diske in ključke tretirajo kot da bi ti bili za vedno del računalnika. Sistem pričakuje, da bodo datoteke, ki so na zunanjih vhodih, vedno na voljo in to je ključno pri interakciji z USB ključi ali ostalimi zunanjimi pomnilniškimi enotami.

To pomeni da, če na primer program na računalniku zgolj bere datoteke, ki so na USB-ju in ne shranjuje informacij na ključ, potem po vsej verjetnosti ne bo težav, če se odločimo in kar naenkrat izpulimo USB. Po drugi strani pa tvegamo, da z našo potezo zmedemo računalnik. Remaker pravi: “Simptomi bi lahko vključevali izgubo podatkov, pokvarjene datoteke, programe, ki ne delujejo pravilno, ali pa lahko pride celo do večjih sistemskih napak”.

Kako ravnati pravilno?

Še enkrat, če smo torej kadarkoli spremenili informacije ali naložili na ključek kakšne nove informacije, potem je stvar nekoliko bolj zapletena in toliko bolj občutljiva. Gre namreč za to, da so naši operacijski sistemi preveč napredni in učinkoviti, da bi se med delovanjem ustavili in shranili informacije, kadarkoli se nam to zazdi. Namesto tega gre v večini primerov za to, da so sprogramirani tako, da se poslužijo “white caching” teorije.

Rachel Z. Arndt o “white cachingu” govori v članku na Popular Mechanics: “Zaradi same učinkovitosti ne zapišejo datotek takoj, ko jih mi premikamo na disk, temveč takrat, ko se nabere več datotek za premik. S tem, ko recimo izvržemo disk ali USB ključ, računalniku sporočimo, da je čas, da zapiše datoteke in vse ostale nove informacije. To se zgodi ne glede na to, ali se računalniku zdi to v skladu z najbolj optimalno učinkovitostjo delovanja. Ko odstranimo USB ključ brez pravilnega postopka, tvegamo, da s tem izgubimo določene informacije, saj napravi nismo dali časa, da vse postopke izvede po protokolu”

Najhuje, kar se nam lahko zgodi je, da izgubimo kakšno pomembno datoteko ali dokument. Zavedati se moramo, da tudi, če smo zadevo shranili pred nekaj urami, lahko s tem, ko odstranimo USB predčasno, za vedno izgubimo datoteko.

Kako torej varno odstraniti USB ključ iz računalnika in kako to vpliva na reševanje problema?

Kot razlaga Remaker, pravilen postopek odstranjevanje USB ključa iz računalnika vodi do:

– tega, da se vse informacije zapišejo na USB ali zunanji disk;

– tega, da so vsi programi obveščeni o tem, da bo v teku odstranitev diska in da so vsi programi pripravljeni;

– tega, da uporabnik dobi obvestilo o kakršnikoli težavi, ki se morebiti pojavi v času postopka, kar pomeni, da računalnik za tisti čas zadrži datoteke odprte in ne moremo izgubiti podatkov.

Dejstvo je, da so moderni operacijski sistemi čedalje boljši, kar pomeni, da hitreje uspejo zapisati vse informacije na diske. Windows je celo predstavil lastnost “Optimise for Quick Removal”, s katero lahko pospešimo celoten postopek zapisovanja informacij. Poleg načina “white caching” je to zagotovo najbolj učinkovit način.


Ne glede na vse, ne moremo nikoli biti 100-odstotno prepričani, kdaj je računalnik končal s procesom zapisovanja informacij na disk. To seveda pomeni, da predhodna odstranitev diska ni ravno varna odločitev. In kakšna je torej končna ocena?


“USB ključ ali druge zunanje diske lahko odstranite kadarkoli želite, vendar se s tem zavestno odločite, da prepustite usodo datotek in novih informacij programom, ki zapisujejo stvari na disk”, pravi Remaker. Poleg tega je izrazil še nestrinjanje s tem, da ljudje prepogosto pravilno začnejo postopek odstranjevanja zunanjega diska, vendar potem zaradi neučakanosti ne počakajo, da bi postopek stekel do konca in tako prehitro odstranijo USB iz računalnika. Največja težava je v tem, da mislijo, da so naredili vse tako kot je treba, vendar temu v resnici ni tako.

Naš nasvet: če resnično nimate tistih 30 sekund ali še manj, kolikor je treba počakati, da se odstranjevanje USB ključka ali zunanjega diska izvede tako kot se mora, potem kar nadaljujte, vendar se zavedajte, da obstaja nevarnost, da se kdaj kakšna od datotek ali samo dokument izgubi. Veliko je verjetno odvisno tudi od tega, kaj nalagate na USB. Če vam je mar za datoteke, ki jih spravljate na ključ, potem pravilno pristopite k odstranjevanju.


Prijavi napako v članku