Računalništvo, telefonija
21.10.2020 07:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Algoritem, ki sam razvršča zaposlene na delo od doma oz. delo v pisarne

Algoritem, ki sam razvršča zaposlene na delo od doma oz. delo v pisarne
Algoritem, ki sam razvršča zaposlene na delo od doma oz. delo v pisarne

Podjetja po celem svetu masovno vpeljujejo nove načine dela, kjer prednjači delo od doma oz. delo na daljavo. “Stare pisarne”, kjer je pred epidemijo sedelo po več deset ljudi naenkrat, so preteklost. “Pisarna je bila pač kraj, kamor si šel. Danes je pisarna kot nafta, ali pitna voda. Vir, ki ga je potrebno ščititi, ohraniti in predvsem najti,” pravi glavni izvršni direktor podjetja SquareFoot Michael Colacino.

Na eni strani imamo podjetja, ki zagovarjajo delo od doma v celoti, na drugi strani pa je veliko tudi takih, ki se odločajo za hibridne modele, torej kombinacijo dela od in dela v pisarni. Ne glede na to, katero opcijo podjetje izbere, vedno bodo določene dileme in vprašanja, na katera ni enoznačnih odgovorov.

SquareFoot pomaga pri iskanju pisarn v mestih po svetu

Poslovni model SquareFoota je zgraditi digitalno orodje, ki strankam pomaga najti pisarno v največjih in najbolj gosto poseljenih mestih sveta. Razvili so algoritem, ki bi naj pomagal uporabnikom pri iskanju pisarniških prostorov glede na želje posameznika, oddelka in podjetja kot celote.

Najprej so začeli pri sebi, saj so se znašli v enaki situaciji, kot mnoga druga podjetja. Zmanjkalo jim je namreč prostora, da bi lahko “varno” namestili vseh 60 zaposlenih. Po pregledu potreb vseh zaposlenih, so razvili umetno inteligenten algoritem, ki razvršča zaposlene po pisarniških prostorih. Zaposleni, ki potrebuje pisarno, vsaj 24 ur vnaprej vnese zahtevek v sistem. Če se slučajno zgodi, da nek prostor želi hkrati uporabiti več zaposlenih, algoritem oceni zahtevek, glede na faktorje, kot so funkcija zaposlenega, količino časa, ki so ga tisti teden že preživeli v pisarni itd.

Najtežji del je oceniti in enakopravno obravnavati perspektivo vseh zaposlenih, še posebej zdaj, ko je tako malega znano o tem, kako se virus širi po pisarnah in skupnih prostorih,” pravi Colacino. “Ko bodo te in podobne študije narejene, bomo imeli vsaj nekaj osnove, na podlagi katere se lahko potem odločamo,” še dodaja.


Prijavi napako v članku