Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
07.10.2022 11:23

Deli z drugimi:

Share

Blockchain tehnologija bo temelj poslovnega sveta prihodnosti

Tehnologija veriženja blokov oziroma bolj poznana kot blockchain tehnologija je v očeh javnosti plovilo za kriptovalute. V resnici pa ima blockchain potencial za preobrazbo poslovnega sveta, kot ga poznamo.

Blockchain tehnologija je zelo hitro prerasla svoje prvotne okvirje. Čeprav je še vedno v ozadju sveta kriptovalut, se je njen vpliv razširil na številna področja: dobavne verige, zdravstvo, prodaja, finance, programiranje, razvoj in še več. Posledično je razvoj programske opreme na osnovi blockchain tehnologije doživel pravi razcvet.

Tehnologija veriženja blokov omogoča razvijalcem dostop do edinstvenih mehanizmov.

  • Distribucija podatkov: Blockchain temelji na decentralizirani knjigi transakcijskih zapisov, kar pomeni, da je kopija knjige transakcij zabeležena na večjem številu vozlišč (končnih točk). S tem je zagotovljena njena verodostojnost in varnost, saj ne ponuja niti ene ranljive točke, ki bi jo lahko izkoristili kibernetski napadalci.
  • Neoporečnost transakcij: Koncept decentralizacije v osnovi zagotavlja nespremenljivost podatkov. Ker več vozlišč vsebuje natančno kopijo glavne knjige, je njeno nepooblaščeno spreminjanje nemogoče oziroma mogoče samo v primeru soglasja vsaj 51 % vozlišč na omrežju. Za to pa bi potrebovali neizmerljivo računsko moč.
  • Celovitost podatkov: Preden se transakcije zabeležijo v blokovni verigi, programska oprema preveri njihovo celovitost. Posledično se ustvari sistem ničelnega zaupanja, kjer so vsi podatki predhodno preverjeni.
  • Transparentnost in sledljivost: Najmočnejša prednost blockchain tehnologije za razvoj programske opreme je neprimerljiva preglednost. Vsi podatki na določeni verigi blokov so javno dostopni in vsaki transakciji je mogoče slediti do njenega izvora.

Z nepredstavljivo hitrostjo se razvijajo nove blockchain platforme, obstoječa in nova zagonska podjetja želijo izkoristiti to tehnologijo sebi v prid. Zaradi povečanega povpraševanja so blockchain podjetja in strokovnjaki zelo zaželeni. Ker pa gre za relativno novo tehnologijo, ponudba enostavno ne dohaja povpraševanja. Slovenija ima na srečo izkušeno in priznano podjetje Akumen, ki skrbi za razvoj blockchain platform in programske opreme ter svetuje podjetjem na področju kriptovalut.

Akumen – sposobnost dobre presoje in hitrih odločitev

Kako poteka blockchain razvoj programske opreme? Blockchain razvijalci se delijo na dva pola. Razvijalci jeder blockchain tehnologije oblikujejo varnost in arhitekturo predlaganega sistema. Razvijalci blockchain programske opreme pa uporabijo to osnovo za ustvarjanje aplikacij, zlasti decentralizirane (angl. dapps) in spletne različice. Njihova skupna odgovornost je oblikovanje blockchain protokolov, omrežne arhitekture za decentralizacijo podatkov, skrb za backend razvoj v skladu s blockchain protokoli in razvoj ter spremljanje vseh pametnih pogodb.

Blockchain razvijalci podjetja Akumen primarno uporabljajo dve orodji: programski jezik Solidity in javno omrežje Hedera.

Solidity je specializiran programski jezik, ki ga uporablja tretjina vseh Web3 razvijalcev. V podjetju Akumen ga uporabljajo za ustvarjanje pametnih pogodb, ki avtomatizirajo transakcije v verigi blokov. Uporablja se predvsem v Ethereum omrežju, vse bolj pa tudi v drugih verigah blokov.

Bitcoin je naznanil začetek decentralizirane infrastrukture, Ethereum je dodal programljivost, Hedera pa institucionalno uporabo. Javno omrežje Hedera deluje na principu proof-of-stake, ki ga poganja nova tehnologija, imenovana hashgraph. Na osnovi nove tehnologije je Hedera hitrejša, cenejša, manj energijsko potratna in tudi bolj varna, saj dosega najvišjo možno stopnjo varnosti ABFT.

Solidity in Hedera sta torej temelj razvoja pri podjetju Akumen, kateremu so svoje blockchain projekte zaupala številna slovenska in tuja podjetja.

  • Podjetju ASCO Global so razvili lastno kriptovaluto, ki je zavarovana s ceno zlata. Razvili so jim tudi celoten CRM CMS sistem in sprogramirali proceduro generiranja žetonov (TGE).
  • Pod njihovim budnim očesom in v celoti plod njihovega znanja se je razvijal LedgerState, trezor dokumentov, verificiran z blockchain tehnologijo. Blockchain projekt je pritegnil pozornost britanskih vladnih organizacij, ki so projektu namenili 700.000,00 GBP.
  • Pod njihovo taktirko se je razvila spletna tržnica therealluxury.com, ki med drugim deluje tudi na osnovi blockchain tehnologije in dovoljuje nakupe s kriptovalutami.

Več o blockchain ambiciji podjetja Akumen si lahko preberete na spletni strani www.akumen.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
blockchain tehnologija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več