Računalništvo, telefonija
01.08.2014 18:28

Deli z drugimi:

Share

Vdor v Evropsko centralno banko

Evropska Centralna Banka (ECB) je nedavno poročala o vdoru v bazo podatkov na svoji spletni strani. Ukradeni so bili e-naslovi in telefonske številke.
Vdor v Evropsko centralno banko
Vdor v Evropsko centralno banko

ECB je priznal, da so doživeli vdor v bazo podatkov in izmik osebnih podatkov. Povezava do informacij o evru je bila ogrožena, s pomočjo katere so nepridipravi z lahkoto prišli v celoten sistem in ukradli občutljive informacije od ljudi, ki se udeležujejo ECB kongresov.

Kiberkriminalci so trdno prepričani in zatrjujejo, da so dobili podatke od ljudi, ki se konferenc udeležujejo, kot tudi drugih udeležencev. Ta baza je fizično ločena od preostalih podatkov, zato podatki navadnih smrtnikov naj ne bi bili ogroženi. Po poročanju ECBja ”noben interni sistem s kritičnimi podatki ni bil ogrožen”, vendar so pa bili odtujeni elektronski naslovi, kot tudi fizični naslovi in telefonske številke.

ECB sicer vodi najbolj šifrirano bazo podatkov na svetu, vendar očitno vseeno niso tako varni, kot zatrjujejo. Po poročanju britanskega BBCja, je bilo odtujenih približno kar 20.000 elektronskih naslovov, ko tudi nekaj telefonskih števil in fizičnih naslovov.

Nepridipravi so že iz neznanega elektronskega naslova poslali zahtevo za denar, v zameno za podatke. Organizacija trenutno zbira vse udeležence, ki so bili žrtve vdora. Tudi dostopna gesla so bila že zamenjana, kot preventivni ukrep. Osebje je bilo prav tako že obveščeno o vdoru.

”ECB vzame varnost zelo resno” je dejala organizacija. ”Nemška policija je bila obveščena o tatvini in preiskava se je že začela” še navajajo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več