Spletni brskalniki
15.08.2021 08:39
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Končno znano, zakaj je bil Google kaznovan s 500 milijoni evrov!

Francoski organ za varovanje konkurence je podjetju Google julija letos naložil kar 500 milijonov evrov visoko kazen. Računalniški gigant je prekršil dogovor in se ni pogajal z mediji glede uporabe njihove vsebine v skladu z zakonom o avtorskih pravicah. Prejšnje leto je namreč francoski varuh konkurence naročil Googlu, da se mora pogoditi z novinarskimi organizacijami glede prikazovanja vsebine člankov v iskalnih rezultatih. Ker tega pri podjetju niso naredili, so prejeli visoko globo.

Francoski regulator je nedavno podjetju Google naročil, naj založnikom predstavi ponudbo za uporabo vsebine, zaščitene s sorodnimi pravicami. Če Google tega ne stori v dveh mesecih, ga bodo doletele dnevne kazni. Računalniški gigant bi lahko bil kaznovan s kar 900 tisoč evri za vsak dan zamude, tega pa si ne more privoščiti.

Pred dvema letoma je bil v Franciji na podlagi Direktive Evropske unije o avtorskih pravicah v interesu tiskovnih agencij in urednikov medijev sprejet zakon o sorodnih pravicah. Zakon določa, da morajo izdajatelji novic, družbena omrežja in druge internetne platforme medijem plačati pristojbino za objavo svojih vsebin po posebni pogodbi, vključno s podjetjem Google. Pričakovati je, da se bodo ti ukrepi pričeli kmalu izvajati tudi v drugih članicah Evropske unije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več