Računalništvo, telefonija
18.11.2012 15:47
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

11 najbolj uporabnih aplikacij za tekače in kolesarje

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Uporaba kolesa za pot do šole ali službe je lahko odličen način, da postanete neodvisni od svojega avtomobila, hkrati pa lahko na ta način prispevate svoj del k ohranjanju čistega okolja. Vožnja s kolesom ali tek na svežem zraku sta aktivnosti, ki jo mnogi med nami (tudi nekateri novinarji Računalniških novic) verjetno dokaj redno opravljamo. Z razmahom pametnih mobilnih telefonov so tudi ti postali nepogrešljiv spremljevalec kolesarjev, tekačev in nedeljskih rekreativcev. Na njih lahko namreč namestimo namensko aplikacijo in že jih lahko uporabljamo v vlogi profesionalnega pripomočka za spremljanje športnih aktivnosti. Prav zaradi tega smo za vas pripravili izbor 10 najboljših mobilnih aplikacij, s pomočjo katerih bo vaše gibanje v naravi še veliko bolj smiselno. S pomočjo glasbe, GPS povezave in mobilnih aplikacij, lahko sodobni pametni telefoni uporabnikom ponudijo vso udobje, ki smo ga bili včasih deležni le v avtomobilu, vse skupaj pa je dostopno po precej nizki ceni. Čeprav sta kolesarjenje in tek v veliki meri odvisna od vremenskih razmer, pa bo s pomočjo različnih aplikacij za Android in iOS tudi aktivnost v dežju precej prijetno doživetje.

1. Endomondo Sports Tracker – (Android, iPhone)

Aplikacija Endomondo Sports Tracker bo prišla prav skoraj vsem profesionalnim in rekreativnim športnikom, saj se jo lahko uporablja za najrazličnejše športne aktivnosti (hoja, tek, kolesarjenje, drsanje, smučanje …). Njen namen je, da nam ob pomoči GPS-a prikaže različne informacije v zvezi z našo telesno aktivnostjo. Med drugim nam prikaže, koliko časa že traja športna aktivnost, kakšna razdalja je bila v tem času opravljena, kakšna je trenutna in kakšna povprečna hitrost, koliko kalorij je bilo porabljenih, koliko minut potrebujemo za en kilometer in še kaj. Celotno opravljeno pot nam aplikacija prikaže tudi na zemljevidu. Dobra lastnost aplikacije Endomondo Sports Tracker je tudi v tem, da si lahko v njej postavljamo različne cilje in načine treninga. V njo lahko na primer vpišemo, koliko kilometrov želimo danes preteči, koliko kalorij želimo pokuriti, tekmujemo lahko s časom, ki ga je za določeno progo potreboval naš prijatelj, in še bi lahko naštevali.

2. Sports tracker – (Android, iPhone)

Aplikacija Sports Tracker, ki je svoj uspeh doživela na mobilnih napravah Nokia in iPhone-u, svojo pot nadaljuje tudi na Androidu. Sports Tracker beleži in analizira rezultate, ki jih uporabniki dosegajo pri različnih športih. Te je mogoče nato deliti s prijatelji in tekmeci, s čemer bo napredovanje v posameznem športu veliko hitrejše. Aplikacija shranjuje podatke o porabljenih kalorijah, beleži čas, razdaljo, hitrost, itd.

3. Strava – (iPhone, Android)

Strava je kot že samo ime pove, pametna, priročna in družbena aplikacija. Ta lahko sicira in opredeli posamezne dele vožnje in prikaže podatke kot so prevoženi kilometri, višinska razlika in porabljen čas. Zraven priročne aplikacije, Strava ponuja tudi veliko omrežje uporabnikov, preko katerega lahko navdušenci svoje rezultate brez težav primerjajo med seboj. Uporabnikom so prav tako na voljo različni izzivi in ​​virtualne tekme, s katerimi bo vadbena motivacija še toliko večja.

4. Bike Doctor – (iPhone, Android)

Bike Doctor je odlična apliakcija, namenjena pomoči pri popravilu koles. Če bomo kolo uporabljali večkrat tedensko, potem bo slej kot prej prišlo do kakšne okvare. Popravila koles so običajno hitra in cenovno ugodna (saj v primerjavi z avtomobilskimi), s pomočjo aplikacija pa boste lahko nekatere težave odpravili kar sami. Aplikacija vsebuje 24 najpogostejših popravil pri kolesu, vsako od teh pa poleg opisa vsebuje tudi kratka video navodila.

5. Dermandar – (iPhone, Android)

Dermandar je aplikacija, ki nima veliko opraviti s kolesarjenjem ali tekom, a bo kljub temu več kot dobrodošla pri obeh aktivnostih. Vsaka zunanja telesna aktivnost je namreč izvrstna priložnost za odkrivanje novih krajev, gričkov in gora, ki si jih želimo večkrat ohraniti v spominu. Aplikacija Dermandar omogoča kreiranje fotografskih panoram, s katerimi bodo vaši slikovni spomini še veliko lepši. Uporaba aplikacije je zelo enostavna, panorama pa bo nastala s spajanjem večih običajnih fotografij.

6. Bike Computer – (iPhone)

Bike Computer je po mnenju mnogih daleč najboljši kolesarski računalnik. Aplikacija lahko služi kot GPS navigacija, spremlja, snema in analizira vaše vožnje, s pomočjo katerih boste lažje dvignili vašo fizično pripravljenost. Poleg tega lahko vaše aktivnosti in rezultate delite tudi z vašimi prijatelji preko različnih družbenih omrežji.

7. B.Cycle – (Android)

B.Cycle je ciklo-računalnik za cestno in gorsko kolesarjenje in predstavlja novo generacijo aplikacij za pametne telefone. Aplikacija bo prikazovala različne vrednosti kot so trenutna, povprečna in maksimalna hitrost, prevožene kilometre, trenutno in najvišjo nadmorsko višino, porabljene kalorije, itd. Svoje aktivnosti lahko spremljate tudi preko priročne beležnice, rezultate pa lahko delite tudi preko družbenih omrežji.

8. Sportypal PRO – (Android, iPhone)

Sportypal Pro je še ena izmed aplikacij, ki beleži vsa vaša športna udejstvovanja, le da bo tokrat manj poudarka na povezovanju s prijatelji. Aplikacija prikazuje razdaljo, hitrost, čas, porabljene kalorije in tudi spremembo višine. Uporabniki si lahko opravljeno pot pogledajo tudi na zemljevidu, hkrati pa bodo znotraj aplikacije uporabnikom na voljo različni grafi, s katerimi lahko analizirajo svoje dosežke in se motivirajo za nadaljnje aktivnosti. Vse osnovne funkcije so na voljo brezplačno, za tiste nekoliko naprednejše pa bo potrebno doplačati kakšen evro.

9. RunKeeper – (Android, iPhone)

Čeprav bi mnogi mislili drugače, pa je aplikacija RunKepper namenjena širokemu spektru športnih aktivnosti. Izbiramo lahko med tekom, kolesarjenjem, hojo, planinarjenjem, smučanjem in še bi lahko naštevali.Tako kot mnoge zgoraj naštete, tudi aplikacija RunKeeper beleži nekatere osnovne parametre, kot so razdalja, čas, poraba kalorij, itd. Znotraj same aplikacije si lahko nastavimo tudi posamezne opozorilne parametre, s pomočjo katerih nas aplikacija s piskom opozarja na določeno intenziteto vadbe. Vse aktivnosti lahko seveda tudi tukaj delimo s prijatelji preko Facebooka ali Twitterja.

10. Vidometer – (iPhone)

Je povsem brezplačna aplikacija podjetja Hitcase, namenjena mobilnim napravam z operacijskim sistemom iOS. Ta vam bo poleg osnovnih informacij o trenutni hitrosti, nadmorski višini, smeri gibanja itd., omogočala zajem videa v HD ločljivosti, z grafičnim prikazom trenutne hitrosti, pospeška, nadmorske višine in celo G-sil. Aplikacija Vidometer za prikaz informacij uporablja vgrajene senzorje, vključno z merilnikom pospeška, GPS-om in giroskopom . Aplikacija omogoča spremljanje videa v realnem času kot tudi kasnejše predvajanje znotraj samega video predvajalnika. Aplikacija bo za svoje delovanje zahtevala iOS 5.1 ali iOS 6.0 in je na voljo preko Applove trgovine iTunes

11. Instant Heart Rate Free – (Android, iPhone)

Vsak, ki se vsaj malce bolj intenzivno ukvarja s športom ve, da je spremljanje srčnega utripa pri vseh vajah izjemnega pomena. Če nimate pasu in ure, je ta brezplačna aplikacija slovenskih razvijalcev iz podjetja Azumio odlična rešitev. Aplikacija bo namreč vaš utrip izmerila kar preko konice prsta, ki ga položimo na objektiv vgrajenega fotoaparata ali kamere. Aplikacija izmeri utrip na osnovi spreminjanja barve kože prsta ob utripu srca. Poleg tega aplikacija razloži tudi, kateri intervali srčnega utripa so primerni za posamezno aktivnost, prav tako pa omogoča tudi shranjevanje meritev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več