Industrija
Digitalizacija
02.06.2021 15:48
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Digitalizacija je nujna, sicer ne boste konkurenčni«

Digitalizacija spreminja ves svet in vse manj stvari je, ki z njo ne bi bile na nek način povezane. In zakaj bi bil posel izjema?

Predvsem za posel velja, da se digitalizira s svetlobno hitrostjo. Zdi se, da je pandemija koronavirusa lani ta proces še pospešila in tudi obeti kažejo, da se bo trend digitalizacije nadaljeval, če ne celo pospešil. Mnogi so prepričani, da se podjetjem, ki v digitalizacijo ne vlagajo dovolj, slabo piše. Med njimi je tudi Aleksander Pipan, direktor podjetja GOinfo.

Bo brez digitalizacije procesov dolgoročno sploh mogoče obstati na trgu?

Menim, da že kratkoročno na tržišču ne bo mogoče obstati brez digitalizacije, saj bodo podjetja, ki uporabljajo zastarelo informacijsko strukturo ali je sploh ne uporabljajo, enostavno nekonkurenčna. Danes podjetništvo, pa tudi potrošnik, zahtevata hitre in učinkovite informacije, te pa lahko zagotovimo samo z informacijami v digitalni obliki. 

Kje sploh začeti, če podjetje vse dela »po starem«?

Vedno so potrebni dobri temelji, torej primerna infrastruktura, kot so strežniki, lokalno omrežje, hiter internet, varovanje podatkov. Poleg tega ne gre brez dobro zastavljenega informacijskega sistema, prilagojenega poslovnim procesom v podjetju. Za proizvodna podjetja je pomembno, da imajo robusten, zanesljiv, odziven in prilagodljiv informacijski sistem, ki nudi vse potrebne informacije o izdelkih, sestavnih delih, dobro popisan proces proizvodnje, zaloge, informacije o dobavljivosti in dobaviteljih, na drugi strani pa podatke o tržišču oziroma kupcih ter o njihovih potrebah. Pa tudi podatke o dogovorih in povpraševanjih (CRM). Ti osnovni podatki, dopolnjeni s planiranjem proizvodnje in poslovnimi podatki običajno tvorijo celovito podporo podjetju (ERP).

Veliko podjetij ima osnovne podatke že digitalizirane, ampak tu se šele začnejo pravi izzivi, kako procese nadgraditi pri vedno večjih zahtevah kupcev, posebno v avtomobilski industriji. Te zahteve so: kontrola kakovosti, evidentiranje napak in njihova odprava, fino planiranje proizvodnje, evidentiranje opravljenega dela (on-line), sledljivost operacij in sestavnih delov, zajem podatkov neposredno s strojev (MES) ter povezava ostalih naprav z ERP sistemom.

Bistven del digitalizacije je tudi elektronska izmenjava podatkov (B2B), ki znižuje stroške poslovanja, je hitrejša in natančnejša. Pa seveda analiziranje in arhiviranje podatkov. Naj poudarimo, da analiziranje ni smiselno ‘samo’ na koncu. Cilj je dosežen, ko že v fazi izdelave spremljamo učinkovitost (OEE), merimo izmet in pravočasno ukrepamo ob nepravilnostih.

V našem podjetju že od ustanovitve stremimo k cilju, da organizaciji zagotovimo podporo za vse poslovne procese, zato smo v zadnjem času posvetili največ pozornosti prav tem procesom in jih podprli z lastnimi rešitvami. To pomeni, da so vsi podatki v enoviti podatkovni zbirki in zato dostopni vsem uporabnikom v eni aplikaciji, brez prenosov, sinhronizacij in ugotavljanja, kje se podatki izgubljajo. Smo edini na slovenskem tržišču, pa tudi širše, ki ponujamo te rešitve v enovitem sistemu z lastnimi rešitvami.       

Je trg digitalizacijo sprejel? Se je kdo še vedno otepa?

Podjetniki se zavedajo, da je to nuja, dodatna spodbuda so razpisi za digitalizacijo. Seveda pa pri digitalizaciji sam nakup programske opreme ni glavni strošek. Podjetje se pri digitalizaciji sreča z vrsto težav, ki jih mora odpraviti, da sodoben informacijski sistem zaživi v celoti. To so ureditev procesov in podatkov, red in disciplina pri poslovanju, urejena dokumentacija, skladiščni prostori, označevanje, standardizacija in še bi lahko naštevali.    

Za koga so vaše rešitve najbolj primerne?

Naš informacijski sistem GoSoft se najbolje obnese pri serijski in naročniški proizvodnji v srednje velikih podjetjih. Odlične rešitve imamo za kovinsko predelovalno industrijo – strojegradnjo, za gumarsko industrijo in industrijo predelave plastičnih mas, lesno industrijo, pa tudi za elektrotehnično in papirno industrijo. GoSoft se dobro obnese tudi v drugih industrijskih panogah in zavodih, saj naše poslovne rešitve v Sloveniji uporablja tudi 10 bolnišnic.

Kako bi opisali leto 2020?

Glede na veliko zanimanje za digitalizacijo v gospodarstvu je bilo za nas leto 2020 kljub pandemiji zelo uspešno. Prihodke smo povečali za okoli 20 odstotkov, pridobili smo vrsto novih naročnikov, zaposlili smo tudi nekaj novih sodelavcev. Žal pa smo se tako kot ves svet, tudi mi ukvarjali tudi z ovirami: delo od doma, otežena komunikacija, sestanki in uvajanje preko aplikacij, stres, odsotnosti in druge težave, povezane s tem. Glede na dobre trende in obete v letošnjem letu pa moramo ekipo strokovnjakov še povečati. (P.R.)

Podjetje GOinfo širi ekipo in išče strokovnjake na Goriškem, kjer je tudi sedež podjetja. Kot pravijo, so vedno veseli dobrega analitika – uvajalca ali dobrega programerja. Več na www.goinfo.si/podjetje/zaposlujemo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
ERP sistem CRM sistem

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GOinfo d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GOinfo d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GOinfo d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več