Računalništvo, telefonija
27.05.2010 15:15
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najprej HD, nato 3D

Podjetje Telemach, vodilni ponudnik televizije, interneta in telefonije v Sloveniji, je v svoji matični stavbi v četrtek, 27. maja 2010 predstavil prenos odprtega teniškega prvenstva v Parizu v tehniki 3D. Prenos je potekal prek programa Eurosport 3D na televizorju Panasonic 3D, predstavitev pa je vodil Vid Valič.
Od leve proti desni – Roman Volčič (direktor podjetja Telemach d.o.o.) in Vid Valič
Od leve proti desni – Roman Volčič (direktor podjetja Telemach d.o.o.) in Vid Valič

Telemach je v skladu s filozofijo vodilnega ponudnika televizijskih vsebin v svojem omrežju prvič ponudil sliko v 3D tehniki. V ta namen so odprli predstavitveni »show room«, v katerem v sodelovanju s Panasonicom in Eurosportom v živo predvajajo teniške dvoboje letošnjega odprtega teniškega prvenstva v Roland Garrosu, na katerega se je prvič v zgodovini neposredno uvrstil tudi trenutno najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič. »Show room« bo odprt od 24. maja do 6. junija 2010.

In kaj vse potrebuje naročnik za spremljanje programa v 3D sliki? Osnova za gledanje je televizor z možnostjo prikazovanja 3D slike. Televizorji, ki nimajo možnosti slike v 3D, prikažejo signal 3D kot sliko ob sliki. Televizor 3D obe sliki združi v eno. Za spremljanje programov 3D sliki potrebujemo (primer Panasonic Viera 3D) posebna aktivna očala (Liquid crystal shutter glasses), ki se sinhronizirajo s televizorjem prek povezav IR, Bluetooth ali radijske frekvence. Princip delovanja je, da očala izmenično zatemnjujejo levo ali desno oko, tako da je posamezen pogled viden samo s pravim očesom, s čimer se doseže 3D učinek. Gledalec potrebuje tudi HD signal operaterja, pri katerem ima povezavo za dostop do televizijskih vsebin.

Roman Volčič, generalni direktor: Telemachovo najsodobnejše optično koaksialno omrežje je pripravljeno na prenos programov in televizijskih vsebin v sliki 3D. Zavedamo se, da na trgu ni veliko televizorjev in opreme 3D, zato bomo vključevanjem programov 3D v ponudbo naših paketov digitalne televizije še malo počakali. Želimo si dodajati nove programe HD, ki uporabnikom prinašajo prednosti v obliki tehnološko najčistejše slike. Ko bo nabor televizijskih vsebin v 3D sliki dovolj velik, je Telemach pripravljen tovrstne programe vključiti v svoje pakete digitalne televizije. Predpogoj je, da naročniki začnejo z uporabo in spremljanjem vsebin slike HD in si izberejo enega izmed paketov digitalne televizije.

Marko Šter, tehnični direktor: Sprejem programa s satelita je enak sprejemu vsakega drugega HD programa. Potreben je sprejemnik, ki je zmožen sprejemati oziroma dekodirati programe HD, (DVB S2) in modul CAM ter pametna kartica programskega dobavitelja vsebine. S sprejemnika uporabimo ASI ali IP izhodni signal, zmultipleksiramo in moduliramo v enega od nosilcev DVBC QAM, prek katerih že prenašamo ostale digitalne programe v našem kabelskem omrežju. Pasovna širina promocijskega programa Eurosport 3D s predstavitvijo žive slike iz teniškega turnirja v Parizu je približno 12 Mb/s. Telemachovo omrežje nudi dve možnosti sprejema slike 3D:

  • Televizor 3D z vgrajenim vmesnikom DVB-C in režo CI za modul CAM ter dekodirno kartico
  • sprejemnik HD in HDMI povezava na televizor 3D

Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več