Telefoni
16.11.2009 15:16
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najnovejši virus za iPhone razkril slabosti

Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya.
Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya.

Namestitev neuradnih popravkov in programov na mobilne naprave lahko povzroči okužbo le-teh s škodljivimi kodami, zato velja biti pri nameščanju programske opreme previden. To je na zgovoren način pokazal prvi virus za mobilnik Apple iPhone, ki je izkoristil predvsem luknje, ki so jih uporabniki uporabili za nezakonito odklepanje svojih mobilnikov.

Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya, lahko pa bi uporabniku in njegovim podatkom bistveno bolj škodoval. Črv za svojo namestitev izkorišča iste luknje v programski opremi, ki so jih za nezakonito ‘odklepanje’ mobilnikov uporabili hekerji oz. uporabniki sami.

Tako spremenjeni mobilniki lahko poganjajo neuradne različice programske kode ter se povezujejo z oddaljenimi računalniki na omrežju, kar lahko s pridom izkoristijo tudi napadalci, zato strokovnjaki napovedujejo, da bo podobnih napadov vse več.

“K sreči prvi črv za iPhone nima večjih škodljivih posledic. Njegov avtor je očitno le želel opozoriti na veliko nevarnost, ki preži na uporabnike, ki so svoj mobilnik odklenili na nedovoljen način. Vse, kar črv stori, je to, da zamenja uporabnikovo ozadje in se razširi na druge naprave. Vendar je varnostna luknja tako velika, da jo utegnejo kaj hitro izkoristiti tudi druge, bistveno nevarnejše programske kode, ki znajo krasti podatke uporabnikov. Takrat pa bo res veliko razlogov za strah,” razlaga tehnični direktor PandaLabs Luis Corrons.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več