Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Procesorji
Namizni računalniki
17.10.2024 14:15

Deli z drugimi:

Share

AMD in Intel sta se združila proti močnemu tekmecu

Pritisk se stopnjuje. Vstop Qualcomma in Arm arhitekture na področje računalnikov, kjer je doslej prevladovala arhitektura x86, je bil dovolj dober razlog, da sta začasno Intel in AMD (ter drugi) pozabila na rivalstvo in se bosta skupaj zoperstavila skupnemu sovražniku.

AMD in Intel sta glavna člana nove svetovalne skupine x86 (x86 Ecosystem Advisory Group), ki bo poskušala zaščiti njihove interese pred Arm-om, ki je letos dokazal, da je zrel za boj z največjimi velikani te industrije.

V zavezništvo so vključeni še številni drugi člani, kot so Microsoft, Google, Meta in Lenovo. Danes zjutraj sta na konferenci nastopila izvršna direktorica družbe AMD Lisa Su in izvršni direktor družbe Intel Pat Gelsinger, ki je dejal, da je arhitektura x86 »živa in zdrava«.

V sporočilu za javnost so navedli, da je cilj nove svetovalne skupine »povečati združljivost, predvidljivost in doslednost ponudbe izdelkov x86«. Skupina išče povratne informacije od razvijalcev strojne in programske opreme, da bodo lahko oblikovali poenostavljene smernice za standardizacijo proizvodnih linij.

Zanimivo je gledati dve konkurenčni podjetji na istem odru z enakim ciljem. Za lepimi besedami pa je vsem jasno, da je bil to nagovor vlagateljem, katere so hoteli pomiriti in jim zagotoviti, da sta AMD in Intel pripravljena na novo konkurenco.

Tudi Qualcomm ne počiva. Za naslednje leto so obljubili, da bodo nove čipe vgradili v cenejše prenosnike za manj kot 1000 €, ne da bi žrtvovali zmogljivost NPU čipov. Ne bo šlo nujno samo za prenosnike, omenili so tudi mini računalnike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji AMD


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Podjetje Prolon v Šmarju pri Jelšah je najbolj poznan s trgovino in poslovalnico Telekoma, a to še zdaleč ni njihov edini projekt. Že tri leta uspešno vodijo grafični studio ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več