Igralne konzole
Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Igre
09.10.2024 06:30

Deli z drugimi:

Share

Najboljše JRPG igre za preigravanje v 2024

JRPG (Japanese Role-Playing Games) spada med najbolj priljubljene žanre video iger. Presenetljivo pa je, da je težko določiti, kje se je vse skupaj začelo oziroma katera je prva JRPG igra.

Logično bi bilo najprej pomisliti na igro Dragon Quest iz leta 1986, ki zajema vse elemente, ki jih pričakujemo od JRPG igre: prostran svet, razdeljen na mesta, ječe in ostale posebne lokacije, nadgrajevanje glavnega in stranskih likov, naključno bojevanje, strateško bojevanje (angl. turn-based combat), japonsko estetiko in še bi lahko naštevali.

Če ni prva, pa je Dragon Quest vsaj igra, ki je JRPG žanr postavila na zemljevid in postala zgled vsem naslednjim igram, ki so kopirale njene mehanizme. Med prve bi lahko uvrstili tudi Black Onyx, ki je populizirala strateški način bojevanja po zaporedju, vendar jo je razvil nizozemski studio, zato je pogosto izpuščena. Ali pa Dragon Slayer, Hydlide, The Tower of Druaga, ki so celo starejše od igre Dragon Quest, vendar niso čisto tipične JRPG igre.

Mogoče se vrnemo v zgodovino JRPG iger v drugem članku, tokrat želimo izpostaviti nekaj (starih in novih) JRPG iger, ki jih je zabavno preigravati v letu 2024. Izbire je, kot morda veste, ogromno, zato nam oprostite, če bomo izpustili vašo najljubšo.

Chrono Trigger (1995)

Akira Toriyama (Dragon Ball), Hironobu Sakaguchi (Final Fantasy), Yuji Hori (Dragon Quest), trije mojstri so se združili in ustvarili mojstrovino, ki tudi po 30 letih še vedno navdušuje ljubitelje žanra. Noben seznam JRPG iger ne more biti popoln, če na njem ni igre Chrono Trigger. Zgodba s številnimi prepleti in poudarkom na potovanju skozi čas, zanimivi liki, veliko humorja in šarma, strateško igranje … To je ena redkih iger, pri kateri lahko samo naštevaš superlative in komajda najdeš kakšno pomanjkljivost. Po 30 letih se bo marsikdo zmrdoval nad grafiko, a bo zaradi tega zamudil eno najboljših iger vseh časov.

Tudi spiritualni naslednik, Chrono Cross, je ena izmed iger, ki se ne drži ustaljenih okvirjev. Tokrat je poudarek na vzporednih svetovih in ogromno zbirko likov, ki jih lahko rekrutiraš v svojo bratovščino. Dobila je tudi predelavo za modernejše konzole in računalnike.

Final Fantasy VI, VII, VIII, IX, X …

Težava franšiz, kot je Final Fantasy, je, da se oboževalci težko zedinimo, katera igra je najboljša. Še bolje, ker nam potem ne preostane drugega, kot da preigramo vse. In ker gre (večinoma) za posamezne zgodbe, ti ni treba preigrati prejšnje v nizu, da bi lahko užival v zgodbi.

Final Fantasy VII je med vsemi najbolj vplivala na igričarsko kulturo. Ogromen svet, ki ga lahko raziskuješ v nedogled, tudi po koncu igre skriva številne zanimive like, zgodbe in zlikovce. Ta kultna klasika je sveža še danes, saj so jo predelali za novejše sisteme. Ne bo vam žal, če se boste podali na planet Gaia, raziskali mesto Midgard in ugotovili, kakšne načrte ima Sephiroth.

Po koncu igre boste dobili novo obsesijo, ki jo boste lahko potešili le z drugimi igrami Final Fantasy.

Tales Arise

Še ena dolgoživa franšiza, ki nas navdušuje že od leta 1995. Obstaja kar 17 iger Tales of Arise, vsaka s svojo posebno zgodbo. Lahko bi začeli čisto na začetku, večini pa bo najbolj pri srcu igra iz leta 2021, ki navdušuje z moderno grafiko, šarmom, kateremu so ostali zvesti zadnjih 30 let, in liki, ki vam bodo za vedno ostali v spominu. Magičen svet Dahne vas čaka.

Dragon Quest

Naš urednik je nezdravo obseden z Dragon Quest V, čeprav mu je v resnici najljubša Dragon Quest IX. Peta igra v franšizi mu je ostala pri srcu zaradi ljubke družinske zgodbe, polne vrhuncev in padcev. Dragon Quest IX pa je za mnoge labodji spev. V njej so izpopolnili skoraj vse, od števila do raznolikosti poklicev, čudaških in prikupnih likov, razburljive zgodbe in čudovitega sveta.

Kot naslednjo bi priporočali Dragon Quest VIII ali modernejšo Dragon Quest 11, ki celo omogoča, da preklapljamo med 2D in 3D grafiko.

Persona 5 Royal

Zabavno bojevanje, nenavadna estetika, izredno dodelani liki in pa velika doza nadnaravnega, kaj še hočeš od JRPG igre. Franšiza Persona je dostavila kar nekaj priljubljenih iger, med vsemi pa najbolj izstopa Persona 5 Royal. Ne potrebno igrati predhodnic. Persona 5 vas bo na začetku prijazno vodila skozi vse mehanizme in svet, ki je značilen za te igre.

NieR: Automata

Medtem ko sekljaš robote in raziskuješ planet, ki ga sedaj vodijo roboti, ter se sprašuješ, kaj se je zgodilo s človeštvom, se ti v glavi porajajo še številna globoka filozofska vprašanja o svobodni volji, morali, človeški avtonomiji in podobno.

Kdo bi si mislil, da boš vse to doživel v samo eni računalniški igri.

Da članek ne bo dolg 10 strani, je tukaj še nekaj JRPG iger, ki jih morate preizkusiti: Xenoblade Chronicles (še posebej 1 in 3), Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, Chained Echoes, Fire Emblem: Three Houses, Xenogears, Golden Sun (1 in 2), Shin Megami Tensei IV  in še bi lahko naštevali.

Kaj še čakate?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več