Računalništvo, telefonija
Trdi diski
23.08.2024 07:11
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu Samsung 990 Pro (4 TB) – odličen SSD za vse

Samsung 990 Pro ni več čisto nov SSD disk, lansiran je bil septembra, kar pomeni, da je doslej romal v računalnike številnih uporabnikov po vsem svetu, sedaj tudi v mojega.

In strinjam se z večino, da je Samsung opravil dobro delo z najnovejšim težkokategornikom 990 Pro. Že prejšnje različice (2 in 1 TB) ter predhodniki (980) so bili dobri diski za praktično vse namene. Oboževali so jih gamerji, pri večjih kapacitetah pa so jih pridno izbirali tudi tisti, ki za delo potrebujejo večje kapacitete in visoke hitrosti.

In to je tudi prva prednost novega Samsung 990 Pro. 4 TB je zelo radodarna kapaciteta in je zaradi tega še bolj raznolik kot različica z 2-TB prostora. To je zdaj že kapaciteta, ki zadošča za večje podatkovne porabnike.

Če se sprašujete, ali ima Samsung 990 Pro 4 TB enake težave z vdelano programsko opremo kot manjša različica, je odgovor ne. Če imate eno izmed manjših različic, bodite pozorni, da v programu Samsung Magician redno posodabljate programsko opremo. Zaradi težav so izgubili del ugleda, ki se jih je držal vrsto let, vendar je 990 Pro 4 TB dober način, kako se pobrati iz luknje.

Samsung 990 Pro 4 TB glavne specifikacije

OblikaM.2 2280
Vrsta vodilaPCIe 4.0 x4
KrmilnikSamsung Pascal
DRAMLPDDR4
Vrsta spomina236-slojni (V8) V-NAND TLC
Zaporedno branje7450 MBps
Zaporedno zapisovanje6900 MBps
Naključno branje1600K
Naključno zapisovanje1550K
Vzdržljivost2400 TB
Garancija5 let

Kar ni uspelo drugim, je uspelo Samsungu. 990 Pro je enostranski SSD disk, kar pomeni, da so čipi samo na eni strani, kar proizvajalcu omogoča proizvodnjo tanjših diskov. Zato je 990 Pro poleg namiznih računalnikov primeren za prenosnike in tudi konzolo PlayStation 5. Čeprav je enostranski SSD, ima še vedno DRAM predpomnilnik in možnost nakupa različice s hladilnimi rebri, ki sem jo tudi testiral.

Na voljo sta dva spremna programa. Samsung Data Migration pomaga pri prenosu podatkov iz starega diska na novega, Samsung Magician pa ima, vse kar potrebujemo za diagnostiko diska, testiranje zmogljivosti, posodabljanje, varnost in podobno. Ker so na porastu tudi ponaredki SSD diskov, ima Magician še dodatno funkcijo, ki lahko zazna ponarejene Samsung diske. Lahko pa enostavno odlepite nalepko (garancija ostane veljavna) in preverite, kateri čipi so vgrajeni, še posebej bodite pozorni na krmilnik Pascal.

Test-Samsung-990-Pro-review-11

Samsung 990 Pro – neprimerljiva zmogljivost

Številke, ki jih je pričaral Samsung 990 Pro, ne vidimo ravno vsak dan v uredništvu. Za namene testiranje sem uporabljal CrystalDisk Info, CrystalDisk Mark, ATTO, PCMark 10, DiskBench in 3D Mark.

  • PCMark 10: 4731 (splošen rezultat), 37μs (latenca), 751 MB/s
  • 3D Mark: 4511 (splošen rezultat), 38μs (latenca), 767,3 MB/s
  • CrystalDisk Mark: 7130 MB/s (branje), 6852 MB/s (zapisovanje), 23820 IOPS (branje), 69012 IOPS (zapisovanje)

Ne glede na program in ne glede na nalogo je Samsung 990 Pro dostavil izjemne rezultate. Hitrosti so kot oglaševanje, torej čisto pri vrhu, kar zmore PCIe 4.0 podatkovno vodilo. Pri zagotavljanju teh hitrosti je tudi dosleden, zaradi hladilnih reber pa tudi vedno hladen. Tudi pri daljšem zapisovanju (50 GB v DiskBench) nisem opazil večjega pregrevanja, kar se je opazilo tudi na hitrosti.

Je odličen disk za gamerje, kar kažejo rezultati v 3DMark. Že zdaj nekatere igre zahtevajo SSD diske, če želimo igrati brez zatikanja in zakasnitev, v prihodnosti bi se lahko te zahteve še zaostrile. Samsung 990 Pro ne bi smel imeti težav z lovljenjem zaostanka oziroma če bo takšen disk imel težave, potem bodo imeli težave tudi vsi ostali, kar pa je dvomljivo.

Preizkusil sem tudi zagon nekaterih iger. Ravnokar preigravam Final Fantasy XIV, katero zažene v dobrih 6 sekundah, podobno tudi Dead Island 2, Shadow of the Tomb Raider je potrebovala 9 sekund in pol zopet odlične številke.

PCMark je razkril, da je tudi odličen disk za delo oziroma vsakdanje naloge, še posebej, če upoštevamo veliko kapaciteto, ki jo ponuja.

Pomanjkljivosti pravzaprav nisem niti našel. Striktno gledano samo številke je »slabši« pri latenci zapisovanja, vendar govorimo v nekaj mikrosekund, ki jih nihče izmed nas ne bo opazil. Cena je tudi visoka, na Amazonu je trenutno okoli 300 €, s hladilnimi rebri še dobrih 20 € več, vendar se tudi ostali podobni diski gibljejo pri podobni številki.

Na voljo so tudi že PCIe 5.0 SSD diski, ki so hitrejši, vendar vsaj za zdaj za večino obstajajo boljša opcija diski 4. generacije. Če iščete najboljši SSD disk na trgu z veliko kapaciteto, je Samsung 990 Pro odlična izbira.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
SSD diski Samsung SSD diski


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808