Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Tipkovnice in miške
01.08.2024 12:00

Deli z drugimi:

Share

Katera mehanska stikala za tipkovnico so smiselna za vas?

Večina uporabnikov se ne spušča v debato, katere tipkovnice so boljše – mehanske ali membranske. Ljubitelji mehanskih, vključno z nami v uredništvu, pa imamo svoje razloge, zakaj nikoli več ne bomo uporabljali membranskih, razen pod prisilo.
Mehanskih stikal in mehanskih tipkovnic je nešteto. Spodaj nekaj nasvetov, kako priti do najboljše mehanske tipkovnice.
Mehanskih stikal in mehanskih tipkovnic je nešteto. Spodaj nekaj nasvetov, kako priti do najboljše mehanske tipkovnice.

Če še nikoli niste uporabljali mehanske tipkovnice in bi radi naredili prvi korak v ta svet, boste potrebovali pomoč pri krmiljenju skozi labirint različnih izrazov in vrst mehanskih stikal. Izbor prve mehanske tipkovnice je zelo pomembno. Če boste izbrali napačno, se vam bodo zamerile vse ostale mehanske tipkovnice, še posebej, ker ste plačali toliko več kot pa za membransko tipkovnico.

Pozabite na blagovno znamko, najprej se osredotočite samo na stikalo pod tipkami, ki določa, kakšen bo taktilen občutek, zvok, hod tipk in podobno. Ni najboljšega univerzalnega stikala, izbira je strogo subjektivna.

Pomagali vam bomo, da boste našli mehansko stikalo, ki vsaj v teoriji ustreza vašim zahtevam.

Za kaj uporabljate tipkovnico? Igranje iger? Za resno pisanje?

Ko si boste odgovorili na to vprašanje, bo iskanje pravega mehanskega stikala in mehanske tipkovnice veliko lažje.

Mehanskih stikal je ogromno, vendar vsako spada v eno izmed treh kategorij. Razlike med njimi so zelo pomembne, od izbire materialov za ohišje, vrste stebla, ki se premika ob pritisku, ali kolikšen pritisk je potreben za zaznavanje signala. Večina stikal uporablja fizične (kovinske) kontakte za zaznavanje signalov, nekatera pa svetlobo ali magnetno polje.

Linearna stikala

Linearna stikala zagotavljajo gladek potisk tipke vse do konca stikala. So izredno priljubljena med gamerji, ki iščejo lahkotnost in kratko razdaljo hoda tipk. Hitrejša stikala pomeni hitrejši odziv v igri, še posebej v streljačinah in večigralskih igrah, kjer je odziv najbolj pomemben.

Tudi tipkarji/pisatelji se pogosto odločijo za linearna stikala, tudi zaradi hitrosti in enakomernega občutka. Tišina med uporabo je še ena pomembna lastnost, ki je manj pomembna za gamerje, veliko bolj pa za tipkarje in tiste, ki si pisarno ali delovni prostor delijo z drugimi. »Pomanjkljivost« pa je, da so linearna stikala bolj občutljiva, kar je lahko razlog za kakšno slovnično napako več.

Taktilna stikala

Srednji otrok oziroma vmesna možnost med linearnimi in klikajočimi/kliknimi stikali. Ob pritisku taktilno stikalo naleti na taktilno izboklino, ki je kriva za znameniti taktilni občutek med tipkanjem. Ta dodatna fizična potrditev, da je bila tipka sprožena, je razlog za priljubljenost med tipkarji, ki tako zmanjšajo število tipkarskih napak. Še vedno pa niso tako glasna kot klikajoča stikala in se zato lahko uporabljajo v pisarnah.

Klikajoča (clicky) stikala

Poimenovana so po svojem značilnem klikajočem zvoku. Morda so tudi glavni krivec, da uporabniki mislijo, da so vse mehanske tipkovnice neverjetno glasne. Funkcionalno so zelo podobna taktilnim stikalom, vendar imajo dodaten notranji mehanizem, ki med pritiskom na tipko proizvede klikajoč zvok, ki bo vse ostale v pisarni potisnil do skrajnega roba. Nekatera klikajoča stikala lahko proizvedejo zvok tako pri pritisku navzdol kot pri vračanju na prvotno mesto.

Izbrati boste morali med linearnimi, taktilnimi in klikajočimi stikali
Izbrati boste morali med linearnimi, taktilnimi in klikajočimi stikali

To so glavne kategorije mehanskih stikal, obstajajo pa še specializirane.

  • Hitra stikala so, kot rečeno, običajno linearna, z majhnimi vzmetmi in visokimi točkami za sprožitev, kar pomeni zelo hiter odziv, kar je še posebej pomembno pri igrah.
  • Tiha stikala tišji zvok dosežejo z dušilnim materialom (guma ali kaj podobnega) na steblu stikala.
  • Optična stikala uporabljajo svetlobo za posredovanje signalov, ki sistemu sporočijo, katero tipko ste pritisnili.
  • Stikala, ki uporabljajo Hallov pojav za posredovanje signalov, prav tako nimajo fizičnega stikala, ampak uporabljajo magnetno polje, da določijo, kdaj se je zgodil pritisk tipke.
    • Odlikuje jih dolga vzdržljivost in so izredno zaželena pri krmilnikih, kjer nadomeščajo klasična analogna stikala, ki hitreje degradirajo in lahko pride do posredovanja napačnih signalov (angl. stick drift).

Številna podjetja, ki izdelujejo stikala, uporabljajo določeno obliko barvnega označevanja. Na primer, rdeča stikala so običajno linearna stikala, rjava stikala so taktilna stikala, modra stikala pa klikajoča. Barvno označevanje ni univerzalen standard med proizvajalci, zato se raje osredotočite na vrsto stikal.

Za začetek se sliši veliko, a če na hitro povzamemo. Ko se odločate, katero stikalo kupiti, upoštevajte, koliko hrupa lahko tolerirate vi in vsi ostali, kako močan naj bo občutek ob pritisku, ali je hiter odziv izredno pomemben in ali vam je bolj pri srcu linearno, taktilno ali klikajoče tipkanje. Če se bolj nagibate k tišini, boste večinoma gledali linearna stikala. Taktilna stikala so skoraj vedno bolj glasna, a izredno priljubljena med pisatelji. Hitra stikala so tudi večinoma linearna, tista dražja pa uporabljajo Hallov pojav ali svetlobo za registriranje signalov.

Če ste še vedno zmedeni, pojdite v najbližjo trgovino in začnite tipkati po razstavnih modelih. Pri vsakem preverite, katera stikala se skrivajo pod tipkami in jih med seboj primerjajte. Obstajajo tudi testni kompleti za testiranje stikal, vendar je obisk trgovine v tem primeru boljša, hitrejša in cenejša možnost.

Mehanske tipkovnice so nedvomno boljše od membranskih, niso pa za vsakogar
Mehanske tipkovnice so nedvomno boljše od membranskih, niso pa za vsakogar

Mehanske tipkovnice niso za vsakogar

Mehanske tipkovnice so nedvomno boljše od membranskih, imajo tudi nekaj zdravstvenih prednosti, kot na primer manjša možnost za poškodbe zapestja zaradi ponavljajočih obremenitev. Ampak, če ste zadovoljni s svojo membransko tipkovnico, jo uporabljajte še naprej. Če pa je razlog samo, da ste jo vajeni in mislite, da se ne boste uspeli navaditi na mehansko, potem pa lahko začnete razmišljati o mehanskih. Morda boste tako našli tudi nov hobi, saj ljubitelji mehanskih tipkovnic kasneje pogosto posežejo po rešitvah za personalizacijo tipk ali pa si kupijo dodatna stikala. Nikoli ne veste, morda si boste čez nekaj let omislili modularno tipkovnico in jo v celoti sestavili sami.

Tudi v službi lahko zaprosite za mehansko tipkovnico, še posebej, če je obstoječa membranska povrh še zelo neergonomska ali pa so ji šteti dnevi.

Pogosto se splača odšteti nekaj več evrov za kakovost, kar praktično velja povsod, kjer je vpletena tehnologija. Tipkovnico lahko kupite za nekaj evrov in se vam bo zdela povsem primerna, dokler ne boste preizkusili tisto za 50, 100 ali več evrov.

Svet mehanskih tipkovnic vas čaka. Spodaj pa nekaj dobrih mehanskih tipkovnic.

  • ASUS ROG Strix Scope II 96 (154,9 €): odlična za gamerje in tipkarje.
  • G.Skill KM25 (62,89 €): za to ceno ena boljših mehanskih tipkovnic, ki ne iščejo popolnosti
  • Keychron Q5 (279,99 €): katerakoli tipkovnica iz Q serije je dober nakup, čeprav nekoliko dražji. Izbirate lahko med taktilnimi in linearnimi stikali.
    • Keychron V3 Max (142,99 €): Polovico cenejša, še vedno pa odlična izbira za prvo mehansko tipkovnico.
  • Razer Pro Type Ultra (139,89): odlična za delo, je tiha, hitra in z dodatnim naslonjalom za zapestje.
  • SteelSeries Apex Pro (173 €): Izbirate lahko med različnimi velikostmi (mini, TKL in polna velikost), na prvem mestu za gamerje, ki lahko poleg neverjetne hitrosti izkoristijo še manjši zaslon, ki prikazuje porabo sistemskih virov in obvestila.
  • Logitech G Pro X TKL Lightspeed (179 €): odlična gaming tipkovnica s taktilnimi stikali, ki smo jo tudi testirali.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več