Računalništvo, telefonija
Tipkovnice in miške
14.10.2022 11:51

Deli z drugimi:

Share

Membranske ali mehanske tipkovnice? Kakšna je razlika in katere so boljše?

Tolčete po membranski ali mehanski tipkovnici? Veste, kako se med seboj razlikujeta in katere so njune glavne prednosti?
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Če gaming trgu kaj ne moremo oporekati, je raznolikost in možnost neskončnega prilagajanja. Če se poglobimo v vsa različna stikala, tipk, RGB osvetlitve, je možnosti personalizacije res ogromno. Pred tem pa se vedno najprej odločamo, ali bomo tipkali na membranski ali mehanski tipkovnici. Mehanske tipkovnice in njihova neposredna alternativa – membranske tipkovnice – sta dve glavni vrsti tipkovnic na trgu in vsaka ima svoje prednosti ter slabosti. Obstajajo tudi nekakšne hibridne tipkovnice, kot na primer pol-membranske ali pol-mehanske, vendar se te le poredko pojavijo na radarju uporabnikov.

Uporabniki tehničnega kova ali gamerji, ki se radi preizkusijo v tekmovalnih igrah, se bodo odločili za mehanske tipkovnice, ki pa niso najboljša izbira za vse profile uporabnikov. V bistvu primerjava med obema tipoma tipkovnic sloni na tem, kakšno vrsto stikal želite in ali ne želite zapraviti preveč za računalniško tipkovnico.

So še druge paradigme, ki vplivajo na odločitev kupca: možnost dodatnih funkcij, makro tipke, glasnost tipkanja in manevrski prostor za prilagajanje … Ali je za vas boljša mehanska ali membranska tipkovnica bo odvisna od vsega naštetega in občutka, ki ga želite ko tipkate.

V nadaljevanju si bomo ogledali razlike, prednosti in slabosti vsakega tipa tipkovnice in razložili, katera je boljša za vas.

Mehanske tipkovniceMembranske tipkovnice
⌨Bolj trpežne, vzdržljive⌨Tiho tipkanje
⌨Prilagodljive⌨Cenovno ugodnejše
⌨Bolj zadovoljiv in otipljiv občutek⌨Mehkejše tipkanje
⌨Podpora za prevračanje tipk N⌨Lahke in bolj prenosljive
⌨Pogosto vključujejo makro tipke 

Mehanske in membranske tipkovnice. Kakšna je razlika?

Obstaja samo ena konstrukcijska razlika, in sicer vrsta stikala, ki se uporablja za registracijo pritiska na tipko. Mehanske tipkovnice uporabljajo vzmetni mehanizem za pritisk na fizično stikalo, medtem ko membranske tipkovnice uporabljajo gumijaste kupole, ki se ob vsakem pritisku na tipko potisnejo navzdol, da se povežejo z majhnimi električnimi kontakti.

  • Mehanska stikala: S pritiskom na mehansko stikalo na tipkovnici se umakne plastična plošča, kar omogoča, da se srečata dva električna kontakta). Stikalo nato zazna pritisk na tipko, vzmet na dnu pa omogoča hitro vrnitev stikala v prvotni položaj.
  • Membranska stikala: Uporabnik ob pritisku na tipke fizično potisne majhen kontakt na dnu stikala na sprejemnik, nameščen vzdolž tal tipkovnice.

Učinek je zelo različen. Zaradi večje natančnosti mehanskih stikal je občutek tipkanja hitrejši in z večjo stopnjo povratnih informacij. Mehanska stikala obstajajo v več različnih različicah: linearna, taktilna in »klikljiva«. Vsaka ponuja drugačen občutek aktiviranja tipke. Membranska tipkovnica pa oddaja občutek lahkote, saj ta gumijasta kupolasta plošča pod tipko ustvari bolj mehke povratne informacije.

Mehanska stikala so na splošno hitrejša, kar pomeni, da je tipkanje ali igranje iger bolj odzivno. Zaradi kompleksnosti in bolj trpežnih materialov imajo stikala na mehanski tipkovnici zagotovljeno dolgo življenjsko dobo. Mehanska stikala so običajno ocenjena za med 20 in 50 milijoni pritiskov na tipke, medtem ko so membranska stikala ocenjena na 5 milijonov ali manj. Večji nadzor nad aktivacijo tipk, ki ga ponujajo mehanska stikala, pomeni, da so mehanske tipkovnice pogosto opremljene tudi s podporo za prevračanje tipk N (angl. n-key rollover), kar vam omogoča, da hkrati pritisnete več tipk, ki so hkrati tudi registrirane. Tega pogosto ne najdemo pri membranskih tipkovnicah.

Vsi ti gibljivi, mehanski deli niso primerni za vsakogar, še posebej, če si delovni ali igralni prostor delite z drugimi. Mehanske tipkovnice so na splošno veliko bolj glasne od membranskih, saj ob vsakem pritisku na tipko ustvarijo klik in trk, ne glede na to, kako tiha so vaša stikala. Obstajajo nekatera mehanska stikala (Cherry MX Silent Red, Gazzew Boba U4, ZealPC Zilent V2 …), ki se dobro spopadajo s hrupom, vendar običajno stanejo nekaj cekinčkov več. V večini primerov bo ne glede na izbor membranska tipkovnica na splošno manj hrupna.

Membranske tipkovnice imajo še eno prednost – prijaznost do denarnic. Cene mehanskih tipkovnic zaradi konkurenčnosti in razvoja počasi padajo, vendar najdražje vas vseeno lahko stanejo tudi sto, dvesto ali še več evrov. Membranske tipkovnice so bile od nekdaj bolj dostopne, saj jih lahko dobite za nekaj deset evrov ali manj.

Kdo naj izbere mehanske tipkovnice?

Mehanske tipkovnice so dolgoročno boljša naložba, vendar so začetni stroški toliko višji. Ko gre za hitrost, vzdržljivost in prilagajanje so nedvomni zmagovalec. Mehanske tipkovnice priporočamo uporabnikom, ki dnevno dalj čas pretipkavajo na tipkovnici, jih ne moti višja cena, radi igrajo tekmovalne igre in želijo prilagoditi svojo tipkovnico.

Kdo naj izbere membranske tipkovnice?

Čeprav so poraženec v tem dvoboju, imajo membranske tipkovnice vseeno svojo mesto med določenimi uporabniki. Stikala so cenejša, kar pomeni, da imajo membranske tipkovnice pogosto integrirane dodatne funkcije, kot na primer za nadzor medijev, RGB osvetlitev in podobno. Če iščete nekaj poceni, ki bo vseeno dobro opravilo svojo nalogo, potem je membranska tipkovnica za vas.

Ne glede na izbiro boste zadovoljni s tako membransko ali mehansko tipkovnico. Membranska je bolj dostopna, a manj vzdržljiva, mehanska pa dražja in ponuja poglobljen občutek med tipkanjem.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več