Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
29.07.2024 08:45

Deli z drugimi:

Share

Test ure Samsung Galaxy Watch7: baterija je še vedno odločilni faktor

Samsung Galaxy Watch7 in Watch Ultra – to sta uri, ki jih je Samsung pripravil za letošnje leto.
Samsung Galaxy Watch7 je ura, ki ima priložnost, da reši ugled svojih predhodnic. Ji je to uspelo?
Samsung Galaxy Watch7 je ura, ki ima priložnost, da reši ugled svojih predhodnic. Ji je to uspelo?

Samsung Galaxy Watch7 je logično naslednica šestice, vendar letos manjka Classic različica, kar ni vesela novica za ljubitelje vrteče lunete. Galaxy Watch Ultra je lahko spiritualni naslednik Galaxy Watch5 Pro, nedvomno pa z njo želijo konkurirati Applovi Ultri. Več o njej, ko jo dobim na test.

Galaxy Watch7 in 6 sta si izjemno podobni, navzven bi jih zelo hitro zamešal. Razlike so globoko v notranjosti – nov čip, AI funkcije … – imata pa eno skupno lastnost, ob katero se bodo mnogi spotikali.

PrednostiSlabosti
Dober, dinamičen zaslon1-dnevna baterija
Natančne funkcijeGest ne zazna vedno
Udoben paščekZa optimalno delovanje potrebuje Samsung telefon
Hitro delovanje 
Pregledne meritve 
Geste so uporabne 

Samsung Galaxy Watch7 cena?

  • Samsung Galaxy Watch7 (Bluetooth, 44 mm): 349 €
    • Galaxy Watch7 (Bluetooth, 40 mm): 319 €
  • Samsung Galaxy Watch7 (LTE, 44 mm): 399 €
    • Galaxy Watch7 (LTE, 40 mm): 369 €

Samsung Galaxy Watch7 – lepota nikoli ni bila pod vprašajem

Aluminijasto ohišje, safirno steklo na zaslonu, ocena vodotesnosti IP68, 1,3-palčni (pri 40-mm, 1,5-palčni pri 44-mm različici) AMOLED zaslon, to je vse enako kot lansko leto. Ne mislim je zaradi tega grajati, ker ne pričakujem, da je potrebno na teh področjih vsako leto drastično inovirati. Še posebej, če vse deluje kot mora.

Aluminij in safirno steklo sta med testom delovala vzdržljivo in tudi pri dolgoročni uporabi domnevam, da ura ne bo utrpela posledic zaradi manjših trkov. Zaslon je dovolj velik in svetel, AMOLED panela pa poskrbi še za barvno natančnost. Ocena IP68 pa je tako ali tako že nekako pričakovana pri tovrstnih pametnih urah. Preživi lahko globine do 50 metrov za 10 minut (sladka ali slana voda), izpolnjuje tudi vojaški certifikat MIL-STD-810H, kar pomeni, da je pripravljena na vse vremenske razmere, ekstremne temperature in podobno.

Na voljo je gumijasti in pašček iz tkanine, kupite pa lahko paščke tretjih ponudnikov (v 20-mm izvedbi). Pašček lahko snamete s pritiskom na zatič na hrbtu ure, enostavno in hitro. Na test sem na žalost dobil 40-mm različico, ki je za moje zapestje premajhna. Še vedno sem jo lahko nosil, vendar je že prvi luknji pokala po šivih, zato jo je nosila tudi punca in sem tako dobil potrditev, da je ura udobna. Pašček ima na obeh straneh moder in oranžen poudarek iz tkanine. Prave funkcije nima, zgolj za popestritev.

Na desni strani sta dva fizična gumba za krmiljenje po funkcijah in vrnitev na začetni zaslon. V nastavitvah lahko spremenite, kam vas peljeta, na primer do nedavno odprtih aplikacij, dotične aplikacije ali do glasovnega pomočnika Bixby. Na voljo so tudi posebne geste, tako kot leto prej. S posnemanjem giba za trkanje lahko na primer odprete vadbe.

Deluje na novem operacijskem sistemu WearOS 5 z izboljšanim procesorjem (Exynos W1000) in dvakrat večjo kapaciteto pogona (32 GB) za glasbo, fotografije in aplikacije. Dodali so še dvofrekvenčni GPS za boljšo natančnost med vadbami, še posebej v urbanih okoljih, kjer je več motilcev.

Ura je odzivna, premikanje med meniji je tekoče, naletel sem pa na dve programski napaki. Drsenje s prstom navzdol, kar bi moralo odpreti opravilno vrstico z bližnjicami in nastavitvami, ni vedno delovalo. Po končani vadbi ali ko sem dlje časa krmilil po različnih funkcijah, poteza ni delovala. Moral sem najprej s prstom podrsati navzgor, kar prikliče vse nameščene aplikacije, potem pa je začelo delovati. Hrošč je bil prisoten tudi po ponastavitvi na tovarniške nastavitve.

Drugi hrošč, ki je bil bolj moteč, je bilo naključno vibriranje. Nekajkrat na dan je ura zavibrirala in nisem uspel ugotoviti, kaj je bil razlog. Ni bilo zaradi obvestila, opomnika za gibanje ali kaj podobnega. Tudi vzorec vibriranja je bil drugačen. Po ponastavitvi je hrošč izginil, zato ne morem izločiti, da sem kaj zašuštral v nastavitvah.

Drugače pa nad sistemom nimam pripomb. Lansko leto sem opazil občasno zatikanje med meniji, tega letos ni. Podatki so pri posameznih vadbah/karticah dobro razdeljeni, jasno označeni, tudi količinsko se mi zdi za povprečnega uporabnika dovolj. Za kaj več, je na voljo aplikacija, čeprav mislim, da za večino niti ne bo potrebna.

Samsung Galaxy Watch7 najbolje dela s Samsung telefoni oziroma so vse funkcije na voljo zgolj na Samsung telefonih: EKG, krvni tlak, geste, spalna apneja … Ura se ni želela povezati s Huawei Mate 50 Pro, povezala pa se je s POCO X6 Pro, vendar brez dostopa do omenjenih funkcij. Prejšnja leta so si uporabniki lahko namestili modificirano aplikacijo Samsung Health Monitor, ki je omogočila dostop do teh funkcij na nepodprtih telefonih. Nisem uspel preveriti, ali deluje tudi na letošnji različici.

Sledi praktično vsemu

Spanje, spalna apneja, sto in ena vadba, krvni tlak, EKG, nasičenosti krvi s kisikom (SpO2), vzorec dihanja, temperatura kože … Meri čisto vsako podrobnost v telesu in s pomočjo umetne inteligence Galaxy analizirane podatke združi v t. i. Energy Score. Pri slabših rezultatih vam bo svetovala, kaj lahko naredite, da izboljšate svojo energijsko vrednost. Moja povprečna vrednost je bila okoli 70, že kratek sprehod, ki ga nisem naredil prejšnji dan, pa mi je vrednost izboljšala za nekaj točk.

Nastavite si lahko večnivojske vadbe in na primer začrtate, kakšen srčni utrip želite vzdrževati med treningom. Med spanjem je pozorna tudi na vaše dihanje, koliko smrčite in ugotovi, ali imate morda spalno apnejo. Kadarkoli lahko opravite tudi EKG in tako spremljate morebitne spremembe, ki bi vas lahko opozorile, da je čas za obisk zdravnika. Izmeri lahko tudi vaš indeks telesne teže.

Kot rečeno, za napredne funkcije (EKG, Galaxy AI …) boste potrebovali Samsung telefon. Na telefonu si boste morali namestiti dve dodatni aplikaciji, Samsung Health in Samsung Health Monitor. Prva je nadzorna plošča za vse podatke o vaših vadbah, spanju in podobno. Druga pa je potrebna za EKG meritve in spalno apnejo.

Meritve so bile po mojih rezultatih natančne. Med spanjem je zgrešila kakšno vmesno bujenje ali pa prepozno zaznalo jutranje bujenje, merjenje korakov je bilo natančno, pri merjenju lokacije se je dobro znašel izboljšan GPS, za EKG in podobne napredne funkcije pa težko rečem, koliko je odstopanja.

Potem pa prideš do baterije

Tako ji gre dobro, potem pa moraš reči, da moraš vse našteto uporabiti v manj kot 20 urah, ker potem je čas za polnjenje, ki tudi ni ravno bliskovito. Še 20 je zelo optimistična številka, odvisno, ali redno uporabljaš funkcije, ki so največji porabnik. Vedno vklopljen zaslon sem izklopil po nekaj urah, ker sem po 3 urah zmerne uporabe porabil 25 % baterije, GPS sem vklopil le, ko me je res »firbcalo«, kje sem se potepal. Pred spanjem sem vedno preveril, da sem imel vsaj 35 % baterije, drugače ni zdržala do jutra.

Samsung Galaxy ure bi lahko bile čisto enakovreden nasprotnik vsakemu na trgu, a v mojih očeh to ne morejo biti, dokler ne uredijo težave z baterijo.

Meritve, izgled, funkcije, vzdržljivost, vse to so že pogruntali, čaka jih le še baterija.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več