Življenjski slog
13.09.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Izkoristite svoj potencial s študijem računalništva in informatike

V življenju je najslabše ostati na mestu in se ne zavedati možnosti, ki so nam z malo truda na široko odprte. Bi radi dokončali študij ali se ga lotili na novo, da bi pridobili nove kompetence?

Pogost razlog za to, da študija ne dokončate ali se ga sploh ne lotite, je pomanjkanje časa. A tudi to se spreminja in nekatere izobraževalne ustanove vam nudijo študij, ki je prilagojen vašemu življenjskemu urniku. Spoznajte CPU višjo strokovno šolo – dinamično izobraževalno institucijo z inovativnimi pristopi in številnimi prednostmi.

Novost: študijski program Računalništvo in informatika

Letošnja novost na CPU je višješolski študijski program Računalništvo in informatika, ki se izvaja prvič in je dodobra posodobljeni višješolski študijski program Informatika, ki smo ga spoznali v preteklih letih.

Pripravili so manjše spremembe v strukturi programa, v skladu s sodobnimi trendi v razvoju informacijsko komunikacijskih tehnologij pa so posodobljene tudi vsebine. V izbirnem delu so dodali najbolj aktualne teme, kot so kibernetska varnost, umetna inteligenca, navidezna resničnost in druge.

Sodobni višješolski študijski programi imajo del programa, ki ni določen na nacionalni ravni, ampak ga šola prilagaja potrebam delodajalcev v svojem okolju. Kar je odlično predvsem z vidika možnosti zaposlitve po študiju ali morda že med njim.

Vedno v stiku s trendi

Generacija, ki se bo v tem študijskem letu (2024/2025) prvič vpisala na študij Računalništva in informatike na CPU, bo spoznala trende v razvoju informacijskih in komunikacijskih tehnologij, se srečala s kvantnimi tehnologijami in na primerih preizkušala zmožnosti uporabe umetne inteligence.

Kvantne tehnologije, ki izkoriščajo načela kvantne fizike za obdelavo informacij na povsem novih ravneh, omogočajo izjemno hitre in varne metode računanja in prenosa podatkov. Umetna inteligenca pa vključuje napredne algoritme strojnega učenja in nevronskih mrež, ki omogočajo analizo velikih količin podatkov, avtomatizacijo kompleksnih nalog in razvoj inteligentnih sistemov, ki se prilagajajo uporabnikovim potrebam. Študentje bodo tako pridobili poglobljeno razumevanje obeh področij in jih znali uporabiti v različnih praktičnih scenarijih.

Na CPU višji strokovni šoli bodo ponudili tudi predmet Multimedija, ki je med študenti CPU že sedaj zelo dobro sprejet. Potem je tu še en zelo zanimiv in aktualen predmet – Kibernetska varnost in etični heking. Pri tem gre za vsebine, ki jih morajo obvladati in razumeti vsi strokovnjaki, ki delujejo v digitalnem svetu. Kibernetska varnost se osredotoča na zaščito računalniških sistemov, omrežij in podatkov pred nepooblaščenim dostopom, zlorabo in kibernetskimi napadi, ki so v zadnjih letih v neverjetnem porastu, nanje ni več imuno nobeno podjetje. Etični heking pa vključuje uporabo hekerskih tehnik za testiranje in krepitev varnosti sistemov, s čimer strokovnjaki identificirajo ranljivosti in razvijajo učinkovite zaščitne ukrepe.


Dveletni višješolski študijski programi, o katerih pišemo, omogočajo pridobitev višje strokovne izobrazbe. Vanje se lahko vpišejo vsi, ki imajo opravljeno splošno maturo, poklicno maturo ali zaključni izpit oziroma diplomo pred letom 2002, z opravljenim mojstrskim ali delovodskim oziroma poslovodskim izpitom, če imajo tri leta delovnih izkušenj ter opravljen preizkus znanja iz splošnoizobraževalnih predmetov v obsegu, ki je določen za poklicno maturo v srednjem strokovnem izobraževanju. Za vpis v določene programe (program Fotografija, Medijska produkcija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže) pa je potrebno opraviti še preizkus nadarjenosti oziroma psihofizičnih sposobnosti.


Vse programe višješolskega strokovnega izobraževanja si lahko ogledate NA POVEZAVI.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENTER ZA POSLOVNO USPOSABLJANJE (CPU)
Za več informacij so vam na voljo pri CENTER ZA POSLOVNO USPOSABLJANJE (CPU)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENTER ZA POSLOVNO USPOSABLJANJE (CPU)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več