Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
16.07.2024 07:07

Deli z drugimi:

Share

Superračunalništvo za super produktivnost in inovativnost podjetij

Superračunalništvo in umetna inteligenca sta dandanes nepogrešljivi orodji, ki bistveno pripomoreta k izboljšani produktivnosti, s tem pa k inovativnosti in konkurenčnosti podjetij.

Tehnologiji kot sta superračunalništvo (HPC) in umetna inteligenca (AI) z ostalimi spremljajočimi tehnologijami strojnega učenja (ML), analize velepodatkov, interneta stvari (IoT) in robnega računalništva (edge computing) omogočajo podjetjem razvoj ali optimizacijo procesov, produktov ali storitev. S tem lahko učinkoviteje, predvem pa hitreje izvedejo celoten proces – od načrtovanja, razvoja, testiranja pa vse do lansiranja produkta / storitve na trg – in tako (p)ostanejo bolj inovativna, produktivnejša, predvsem pa razvijajo produkte in storitve z višjo dodano vrednostjo.

Tina Črnigoj Marc, projektna vodja v visokotehnološkem podjetju Arctur, dodaja: “Superračunalništvo je ključno orodje v podjetjih, ki si želijo izboljšati učinkovitost, npr. optimizacijo administrativnih ali proizvodnih procesov, strateško načrtovanje s pomočjo naprednih podatkovnih analitik ali razvoj vrhunskih produktov, ki jih podjetja lahko čimprej lansirajo na trg. Hkrati prinaša številne koristi, kot so krajši čas raziskav in razvoja, zmanjšani proizvodni stroški, poraba materialov in manjša količina odpadkov, višji ROI ter posledično preboj na nove trge ali zaposlitev novih, visoko kvalificiranih kadrov.”

Številna podjetja se še vedno ne zavedajo potencialnih priložnosti, ki jih superračunalništvo prinaša. Tina Črnigoj Marc dodaja: “Podjetja se največkrat soočajo z vprašanji, kot so: kako sploh dostopati do superračunalniške infrastrukture, katero programsko ali strojno opremo potrebujejo, kolikšna bo višina investicije, kako naj se učinkovito lotijo reševanja poslovnega izziva razvoja produkta, če nimajo kadrov z ustreznimi znanji.”

Podjetja se po pomoč lahko obrnejo na Nacionalni kompetenčni center (NCC) SLING, čigar partner je tudi Arctur, ki sicer že več kot tri desetletja podpira industrijo z učinkovitimi digitalnimi orodji, zadnje desetletje pa tudi s superračunalniško infrastrukturo in oblačnimi storitvami. NCC SLING je bil ustanovljen v sklopu EU H2020 projekta EUROCC in nadaljuje delovanje v sklopu projekta EUROCC 2, sestavlja pa ga konzorcij petih slovenskih partnerjev – poleg Arcturja še Arnes (koordinator), Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Institut “Jožef Stefan”. Podjetjem, ki si želijo spoznati ali uporabljati superračunalništvo, pomagajo z dostopom do superračunalniške infrastrukture, brezplačnimi treningi in personaliziranimi konzultacijami, razvojem ali validacijo prototipov, pomagajo pa jim tudi pri informiranju o razpisih za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev. Med junijem in septembrom letos je za podjetja na voljo javni poziv Fortissimo – FFplus Open Call, v sklopu katerega bodo podjetja lahko prijavila svoje inovativne razvojne ideje, ki jih bodo razvijala s pomočjo superračunalništva ter (generativne) umetne inteligence.

  • Tip 1 – Poslovni eksperimenti: Razvoj ali optimizacija produkta / programske opreme s pomočjo superračunalniške infrastrukture. Višina prejetih sredstev do 200.000 EUR na prijavo. Trajanje izvedbe eksperimenta je do največ 15 mesecev.
  • Tip 2 – Inovativne študije: Razvoj LLM modelov. Višina prejetih sredstev do 300.000 EUR na prijavo. Trajanje izvedbe študije je do največ 10 mesecev.

Več informacij o razpisu je na voljo na www.ffplus-project.eu.

V preteklem Fortissimo projektu FF4EuroHPC (2020-2023) sta bili uspešni dve prijavi slovenskih podjetij, in sicer sta ElevonX in AformX ob podpori Univerze v Mariboru razvili učinkovito orodje za ocenjevanje različnih nosilnih notranjih struktur za letalnike, medtem ko je proizvodno podjetje KLS Ljubno ob podpori tujih partnerjev (MaTec iz Nemčije in Pumacy Group iz Avstrije) razvilo inovativno platformo za monitoring, izračun in izboljšanje zanesljivosti za proizvajalce kovinskih in gumijastih delov.

Vir: FF4EuroHPC, avtorske pravice: ElevoX, AformX in Univerza v Mariboru.

NCC SLING partnerji vabijo vsa podjetja, ki bi jih zanimala prijava na javni poziv ali uporaba superračunalništva, da se obrnejo na konzorcij preko emaila info@sling.si.

Več o centru SLING pa na www.sling.si in https://www.linkedin.com/company/74860384/.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Arctur.
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca robno računalništvo


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več