Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
16.07.2024 11:13

Deli z drugimi:

Share

Varnostni operativni center je najboljša obramba pred napadalci

Kibernetski nepridipravi potrpežljivo čakajo, da nam spodrsne, kar lahko pridno izkoristijo za vdor v poslovne sisteme, polne občutljivih podatkov.

Zagotoviti popolno zaščito je praktično nemogoče, po drugi strani pa tudi napadalci nimajo popolnih orodij. Potrpežljivost je njihova vrlina in večmesečno čakanje na priložnost je zanje nekaj vsakdanjega.

Kibernetski strokovnjaki imajo veliko težjo nalogo, saj morajo zavarovati več različnih vektorjev (omrežje, končne točke, zaposleni …), ki jih napadalci lahko izkoristijo za napad.

Skrb za varnost pa je vsako leto težja. SI-CERT je v letu 2023 obravnaval 4280 incidentov, 4 % več kot leto prej. Intenziteta in številčnost prevar se povečujeta, lani so obravnavali okoli 150 kripto-investicijskih prevar in več kot 1600 napadov z družbenim inženiringom, ki so povzročili 3,5-milijonsko škodo na področju elektronskega bančništva. Ali pa kar 7,8 milijonov € škode v slovenskih podjetij zaradi ogrožene e-pošte.

Številke pa ne razkrijejo celotne zgodbe. Za vsakim uspešnim napadom se skriva veliko več uspešno preprečenih napadov. Podjetja lahko bitko z napadalci bijejo sama, krmarjenje po vedno bolj zahtevni kibernetski pokrajini pa lahko terja velik davek. Število orodij, ki se jih uporablja za obrambo več različnih sistemov, se vztrajno povečuje, kar posledično pomeni, da se morajo strokovnjaki na dnevni ravni spopadati z ogromnim številom opozoril o morebitnih grožnjah in izobraževanjem uporabnikov. Tudi če gre za lažni alarm, morajo varnostne ekipe vseeno izvesti preiskavo. Preobremenjenost z informacijami lahko vodi v izčrpanost, kar pomeni, da se poveča možnost za napake, podaljša pa se tudi odziv na morebitne grožnje.

Obstaja pa boljša rešitev –varnostni operativni center (SOC).

Kaj je varnostni operativni center (SOC) in zakaj je nuja vsakega podjetja?

SOC je ekipa strokovnjakov za kibernetsko varnost, ki spremlja celotno IT infrastrukturo podjetja 24 ur na dan, 7 dni v tednu. SOC odkriva, analizira in se odziva na varnostne incidente v realnem času.

Nabor funkcij kibernetske varnosti na enem mestu omogoča, da SOC vedno bdi nad sistemi in aplikacijami podjetja in zagotavlja proaktivno obrambno držo pred kibernetskimi napadalci.

SOC tudi izbira, upravlja in vzdržuje tehnologije kibernetske varnosti organizacije ter nenehno analizira podatke o grožnjah, da bi našel načine za izboljšanje varnostne drže organizacije.

Kako deluje SOC?

Vsak SOC najprej potrebuje usposobljen kader. Njegova uspešnost je močno odvisna od kvalifikacij in znanj zaposlenih. Prvi v vrsti so analitiki, ki zaznavajo in analizirajo sumljive dogodke. Naloga inženirjev je razvoj in vzdrževanje varnostnih sistemov ter orodij, ki se uporabljajo v SOC-u. Odzivne ekipe skrbijo za hiter odziv na varnostne incidente, vodijo pa tudi forenzične preiskave in obnavljajo sisteme po napadih. Upravljalci imajo pomembno vlogo usmerjanja in upravljanja celotnega operativnega centra. Koordinirajo delo ekip in obenem razvijajo nove politike in strategije za varnost podjetij.

Drugi temeljni steber so varnostni procesi, ki zagotavljajo strukturiran in dosleden pristop k obvladovanju varnostnih nalog. Sistem SIEM (angl. Security Incident & Event Management) je eden izmed pomembnejših členov, kajti igra ključno vlogo pri skrajšanju povprečnega časa za popravilo (MTTR) in intervencijo (MTTI). Vzpostavljeni morajo biti tudi protokoli za odziv na incidente, pripravljene pa strategije za obvladovanje različnih kriz.

Zadnji del sestavljanke je tehnologija. Sistem SIEM smo že omenili, enako pomembni pa so tudi sistemi za zaznavanje in preprečevanje vdorov (IDS), rešitve za zaščito končnih točk, požarne pregrade, orodja za zbiranje informacij o grožnjah iz različnih virov in rešitev SOAR (angl. Security Orcestration Automatization and Response), ki združuje orodja za avtomatizacijo varnostnih nalog in upravljanje tveganj ter ranljivosti.

Kako izgleda vsakdanjik varnostnega operativnega centra?

SOC deluje v režimu 24/7, analitiki spremljajo varnostne dogodke, ki so jih zaznali sistemi za zaznavanje in preprečevanje vdorov, ter poročila iz sistema SIEM.

Ko analitiki zaznajo sumljive dejavnosti, začnejo s podrobnejšo analizo z uporabo forenzičnih orodij, zbiranjem informacij iz različnih virov in podobno. Ko je incident potrjen, je hitrost odzivanja ključna za prevzem nadzora nad situacijo in izvajanje potrebnih ukrepov za omejitev in odpravo grožnje. Med in po incidentu je ključna jasna in pravočasna komunikacija. SOC ekipa obvešča relevantne deležnike, vključno z vodstvom, IT oddelki, in če je potrebno, zunanjimi partnerji ali strankami.

Redno se izvajajo izobraževanja vseh zaposlenih, penetracijska testiranja in interni phishing testi … Le tako lahko SOC ostane korak pred napadalci.

Varnostni operativni center T-2 vas bo obvaroval pred naraščajočim številom groženj

Težko je pričakovati, da bo vsako podjetje imelo ustrezna sredstva, da vzpostavi lastni SOC. V tem primeru lahko moči združijo z zunanjim partnerjem, kot na primer s podjetjem T-2.

Vse odlike varnostnega operativnega centra, ki smo jih doslej že našteli, veljajo tudi za SOC podjetja T-2. Postal bo vaš veliki brat, ki bo 24/7 bdel nad vašo IT infrastrukturo. T-2 SOC upravlja ekipa vrhunskih kibernetskih strokovnjakov, ki uporabljajo vsa razpoložljiva orodja za preprečevanje kibernetskih napadov.

V primeru kibernetskega napada se ekipa T-2 SOC nemudoma odzove na incidente. Strokovnjaki natančno in celovito obravnavajo incident, ga izolirajo in preprečijo nadaljnjo okužbo sistemov. Poleg tega naročnika takoj obvestijo in mu lahko tudi svetujejo glede nadaljnjih ukrepov. Optimizirani postopki omogočajo ekipi, da v nekaj korakih popolnoma osami kibernetski napad in prilagodi sistem za boljšo odzivnost in varnost v prihodnosti.

Pripravljeni so na vse tipe groženj (phishing, ransomware, malware, napadi ničelnega dne, DDoS …)  in svoje znanje širijo tudi na uporabnike storitev. T-2 SOC ponuja možnost izobraževanja vaših zaposlenih, na katerih se bodo spoznali z različnimi tveganji in dobili nasvete, kako prepoznati znake prevar in se na njih pravilno odzvati. Prva obrambna linija so zaposleni, zato je vlaganje v njihovo znanje nujno.

T-2 SOC deluje v skladu z nacionalnim odzivnim načrtom na kibernetske incidente (NOKI), ki ga je Uprava RS za informacijsko varnost pripravila z namenom poenotenja postopkov upravljanja kibernetskih incidentov. Ključna je tudi skladnost z zakonskimi obveznostmi, predvsem z NIS2, ki vam zagotavlja vsa potrebna poročila in dokumentacijo varnostnih incidentov ter odzivov.

Ne oklevajte predolgo

Dlje kot boste kibernetsko varnost postavljali na stranski tir, hitreje lahko napadalci najdejo ranljivost v vašem podjetju. Stopite v kontakt z ekipo T-2 SOC in se prepričajte v zanesljivost njihovih varnostnih rešitev in dodatnih opcij na področju varnostnega kopiranja podatkov, tako v oblaku kot tudi v obliki gostovanja infrastrukture v data centru T-2. Več na www.poslovni.t-2.net. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več