Nekategorizirano
30.01.2024 07:23
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po mnenju več kot polovice podjetij v gostinskih nastanitvenih dejavnostih digitalna preobrazba ni bistvena

44 % podjetij v dejavnosti I55 je plačevalo za spletno oglaševanje. 72 % se jih je srečalo s težavami pri digitalni preobrazbi poslovanja. V 2022 jih je 56 % ustvarilo prihodek z rezervacijami, prejetimi prek spleta.

Več kot dve petini podjetij plačevalo za spletno oglaševanje

V gostinskih nastanitvenih dejavnostih (I55 po SKD 2008) je imelo v letu 2023 66 % zaposlenih in samozaposlenih dostop do interneta za službene namene (v EU-27: 51 %). Največji delež (37 %) podjetij v tej dejavnosti je uporabljal fiksne internetne povezave z največjo pogodbeno zagotovljeno hitrostjo vsaj 30, vendar manj kot 100 Mbit/s. Pri 17 % je ta znašala 1 Gbit/s ali več.

Digitalizacija turizma je pomembna za dvig dodane vrednosti in njegovo trajnostno preobrazbo. Ključno vlogo imajo tudi podatki in njihova uporaba – za sprejemanje odločitev in razvijanje novih storitev.

Podjetja z 10 ali več zaposlenimi in samozaposlenimi, aktivna v opazovanih dejavnostih, so v 2023 internet uporabljala tudi za naslednje namene:

  • 90 % jih je imelo spletno stran (v EU-27: 94 %). 31 % jih je na njej oglaševalo prosta delovna mesta ali omogočalo elektronsko oddajo prošnje za zaposlitev. Pri 71 % je bila vsebina na spletni strani na voljo v več jezikih.
  • 80 % podjetij je imelo profil na družbenih medijih (v EU-27: 85 %): 80 % na družbenih omrežjih (npr. Facebook, LinkedIn), 55 % na spletnih straneh za deljenje multimedijskih vsebin (npr. YouTube, Instagram, TikTok, Snapchat) in 5 % blog ali mikroblog (npr. X, Blogspot). 67 % podjetij je družbene medije uporabljalo za razvoj celostne podobe podjetja ali trženje izdelkov ali storitev.
  • 44 % podjetij je plačevalo za spletno oglaševanje, npr. oglase na internetnih iskalnikih, družbenih medijih (npr. na Googlu, Facebooku, YouTubu) ali na drugih spletnih straneh. 42 % jih je pri tem uporabilo metodo, ki temelji na vsebini spletne strani ali iskanih ključnih besedah (kontekstualno oglaševanje), 30 % metodo, ki temelji na sledenju geolokacije uporabnikov interneta ter 17 % metodo, ki temelji na sledenju preteklih aktivnosti ali profila uporabnikov interneta.

Zaposleni najpogosteje izvajali podatkovno analitiko na podatkih iz transakcijskih evidenc

Storitve računalništva v oblaku je najemalo 38 % podjetij (v EU-27: 46 %). 30 % jih je najelo varnostno programsko opremo (antivirusni program, VPN), 27 % pisarniško programsko opremo (urejevalnik besedil, preglednic), 26 % e-pošto, 19 % shranjevanje datotek (vseh vrst datotek, kopij datotek podjetja) in finančno-računovodsko programsko opremo ter 16 % storitve gostovanja podatkovne baze podjetja.

Digitalizacija poslovnih procesov in uporaba podatkov:

  • Petina podjetij je uporabljala programsko rešitev ERP (Enterprise Resource Planning) za izmenjavo informacij med različnimi delovnimi področji (v EU-27: 36 %).
  • 14 % jih je uporabljalo programsko opremo za upravljanje odnosov s strankami (CRM – Customer Relationship Management) (v EU-27: 35 %).
  • V 13 % podjetij so zaposleni izvajali podatkovno analitiko (v EU-27: 34 %). Pri 13 % podjetij je ta temeljila na podatkih iz transakcijskih evidenc (podatki o prodaji, plačilih, npr. podatki iz ERP, o spletni prodaji), 11 % jih je analitiko izvajalo na podatkih o strankah (npr. podatkih o strankinih nakupih, o njihovi lokaciji, preferencah, podanih mnenjih ali iskanjih) in 5 % na podatkih iz družbenih medijev.
  • 4 % podjetij je uporabljalo rešitve poslovne inteligence (BI) (v EU-27: 16 %).

Pomanjkanje znanja v podjetju med glavnimi razlogi za neuporabo tehnologij umetne inteligence

3 % podjetij je uporabljalo tehnologije umetne inteligence (UI) (v EU-27: 6 %). Najpogosteje uporabljena je bila tehnologija UI za prepoznavanje predmetov ali oseb na podlagi slike, npr. prepoznava izdelka, prstnega odtisa, obraza, objekta (3 %). UI se je najpogosteje uporabljala za zaščito in varno uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (80 % podjetij, ki so uporabljala UI).

Izmed podjetij, ki UI ne uporabljajo (97 %), jih je 11 % že pretehtalo možnosti za njeno uporabo. Med njihovimi najpogostejšimi razlogi za neuporabo so vsa navajala: pomanjkanje ustreznega znanja v podjetju, nezdružljivost z obstoječo programsko opremo ali sistemi, pomisleki v zvezi s kršitvijo zaščite podatkov in zasebnosti ter nejasne pravne posledice, npr. glede odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence. 94 % jih je kot razlog navedlo težave z razpoložljivostjo ali kakovostjo potrebnih podatkov, 56 % etične pomisleke, polovica pa previsoke stroške. 44 % podjetij meni, da tehnologije UI zanje niso uporabne.

Več prihodka ustvarjenega z rezervacijami prek spletnih rezervacijskih platform kot prek lastne spletne strani

Leta 2022 je 56 % podjetij v dejavnosti I55 ustvarilo prihodek s spletno prodajo – rezervacijami, prejetimi prek interneta (v EU-27: 72 %): 44 % prek lastne ali spletne strani matičnega podjetja (v EU-27: 63 %) in 54 % prek spletnih rezervacijskih platform (v EU-27: 61 %).

Podjetja so v 2022 s spletno prodajo ustvarila 14,2 % svojega prihodka (brez DDV): 7,0 % prek lastne ali spletne strani matičnega podjetja in 7,2 % prek spletnih rezervacijskih platform. 5,0 % prihodka je bilo ustvarjenega s prejetimi rezervacijami iz Slovenije, 6,8 % iz držav članic EU in 2,4 % iz drugih držav.

Več kot polovica podjetij mnenja, da digitalna preobrazba ni bistvena za uspešno poslovanje

Leta 2023 se je skoraj tri četrtine podjetij v gostinskih nastanitvenih dejavnostih srečalo z različnimi težavami pri digitalni preobrazbi poslovanja (72 %).

Pri 51 % vodenja podjetja ali poslovanja v podjetju ni bilo mogoče hitro prilagajati spremembam v okolju, npr. ni bilo mogoče eksperimentirati z uporabo digitalnih tehnologij, 49 % podjetjem primanjkujejo finančna sredstva, v 46 % podjetij primanjkuje ustreznih kadrov ali znanj s tega področja ali pa vodilni kadri, odgovorni za ključne procese, pomanjkljivo poznajo zmožnosti digitalnih tehnologij. V 43 % podjetij poslovni procesi znotraj podjetja nisi povezani.
Več kot polovica (56 %) podjetij je menila, da digitalna preobrazba ni bistvena za uspešno poslovanje podjetja.

Med zaposlenimi v gostinstvu prevladujejo tisti z osnovnimi digitalnimi veščinami

V 2023 je imelo 47 % oseb, starih 16–74 let, vsaj osnovne digitalne veščine. Med zaposlenimi na področju I Gostinstvo (I55 in I56 po SKD 2008) je bilo takih oseb 52 % (v EU-27: 58 %). Pri 21 % so bile te veščine zelo dobro razvite (v EU-27: 26 %), 31 % jih je imelo osnovne (v EU-27: 32 %), 23 % pomanjkljive (v EU-27: 20 %), 14 % skromne (v EU-27: 12 %) in 3 % zelo skromne digitalne veščine (v EU-27: 5 %). 8 % zaposlenih v tem področju je bilo brez digitalnih veščin (v EU-27: 5 %).


Vir: SURS


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalno poslovanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več