Operacijski sistemi
Računalništvo, telefonija
23.01.2021 08:57
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Linux možno namestiti tudi na nove računalnike Mac

Operacijski sistem Linux je vendarle na voljo tudi za računalnike Apple Mac M1.
Operacijski sistem Linux je vendarle na voljo tudi za računalnike Apple Mac M1.

Novi procesor Apple M1 dosega trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štirijedrnim procesorjem Intel, ki je bil vgrajen v prejšnji generaciji računalnikov Apple. Precejšnjih izboljšav zmogljivosti je bila deležna tudi vgrajena grafična rešitev, saj naj bi ponujala do šestkrat večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo. S to potezo se je podjetje Apple rešilo odvisnosti od podjetja Intel, s tem pa je pridobilo tako na večji fleksibilnosti kot na zmanjšanju stroškov.

Ker pa je procesor M1 podjetja Apple nekaj posebnega, smo lahko na računalnikih, opremljenih z njim, doslej lahko poganjali le Applov operacijski sistem macOS. Na srečo pa je računalniškemu zanesenjaku uspelo preoblikovati odprtokodni operacijski sistem Linux do te mere, da ga je mogoče poganjati v navezi z novimi računalniki podjetja Apple. Čeprav tu ne gre za uporabno podprto različico operacijskega sistema Linux, je s tem dejansko bilo dokazano, da je to mogoče.

Za namestitev operacijskega sistema Linux na nove računalniške sisteme podjetja Apple boste potrebovali pomnilniški ključ USB kapacitete 16 gigabajtov ter nekaj računalniškega znanja in seveda potrpljenja. Natančnejša navadila pa so na voljo na spletni povezavi https://corellium.com/blog/linux-m1. Ker tu gre za nepodprt operacijski sistem s strani podjetja Apple, ga seveda nameščate na lastno odgovornost.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,