Računalništvo, telefonija
04.03.2020 09:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

80 jedrni procesor, ki bi lahko porazil Intel in AMD

Procesorji podjetja Ampere Computing so kos tudi najzahtevnejšim nalogam!
Procesorji podjetja Ampere Computing so kos tudi najzahtevnejšim nalogam!

Podjetje Ampere Computing postaja vse večja grožnja podjetjema Intel in AMD na področju zmogljivejših procesorjev, ki so namenjeni strežniškim sistemom. Sprva se je podjetje Ampere Computing nad Intel in AMD spravilo s procesorjem Ampere eMAG, ki lahko podatke preračunava z do 32 procesorskimi jedri. Nova družina procesorjev podjetja Ampere Computing bo še zmogljivejša, saj bo temeljila na osnovi procesorskih jeder ARM Neoverse N1, najzmogljivejša različica pa bo za preračunavanje podatkov imela na voljo kar 80 procesorskih jeder.

Šlo bo za procesorje Ampere Altra, ki bodo pri polni obremenitvi porabili do 210 vatov električne moči, vstopne različice pa bodo porabile zgolj 40 vatov moči. Novinci bodo izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije, pri tem pa jim bo v pomoč podjetje TSMC. Ker bodo novinci podatke preračunavali s frekvenco do treh gigahercev, bodo primerni za podatkovne centre, ki bodo kos preračunavanju najzahtevnejših podatkov, kot so tisti v na primer računalništvu v oblaku.

Procesorji Ampere Altra bodo opremljeni z osemkanalnim pomnilniškim vmesnikom s podporo za sistemske pomnilnike DDR4-3200 ter bodo združljivi s podatkovnimi vmesniki PCIe 4.0. Količina tretjenivojskega predpomnilnika znaša 32 megabajtov, drugonivojskega pa en megabajt. Novi procesorji so navdušili že mnoge proizvajalce strežniških sistemov in programske opreme zanje, kot so Canonical, VMware, Kinvolk, Packet, Lenovo, Gigabyte, Wiwynn in Micron. Zato bomo prve strežnike s procesorji Ampere Altra na trgu ugledali že v naslednjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10