Računalništvo, telefonija
20.12.2019 07:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Teslin kiber poltovornjak ni primeren za Evropo

Teslin kiber poltovornjak ni primeren za Evropo
Teslin kiber poltovornjak ni primeren za Evropo

Kljub temu, da je požel ogromno zanimanja, celo navdušenja, da se je že zdaj izkazal kot veliki finančni uspeh, Teslin kiber poltovornjak v Evropi (trenutno) ni legalen. Morda se to sliši malce pretirano, vendar je dejstvo, da zadnji Teslin izum ne dosega zahtev evropskih cest.


Evropska komisija ima postavljene zelo stroge zahteve, kar se tiče testov avtomobilov in varnostnih protokolov. Teslin kiber poltovornjak bi v svoji trenutni obliki “padel” na številnih testih. Med drugim so se pojavile največje dileme pri sistemu varnosti za pešce in kolesarje. Morda bo futuristični električni poltovornjak do takrat, ko bo prišel na trg, leta 2021 oz. 2022, toliko modificiran, da bo ustrezal EU standardom, vendar bi to pomenilo večje spremembe pri jeklenem oklepu vozila.


Ravno ta “Blade Runner” dizajn vozila je tisti, ki najbolj navdušuje javnost, med drugim je prepričal tudi Syda Meada, ki je poskrbel za vizualizacijo Blade Runnerja. Za Business Insider je povedal, da je najnovejša Muskova igrača “stilistično brezhibna.” O dizajnu vozila so mnenja sicer deljena, ampak še vedno velja, da Tesla s tem poltovornjakom vstopa v neko novo ero.


Če se vrnemo v Evropo, sedanji dizajn poltovornjaka enostavno ni primeren za evropske ceste, kar pomeni, da bi Musk moral spremeniti dizajn in uporabiti drugačne materiale. Ali pa morda Musk razmišlja, da bi kiber poltovornjak prodajal samo v ZDA? Mnogi modeli v ZDA niso v skladu z evropskimi varnostnimi predpisi in dosegajo odlične prodajne rezultate.


Po podatkih Stefana Tellerja, strokovnjaka za avtomobilistične standarde v EU, bi kiber poltovornjak moral močno spremeniti svojo osnovno strukturo. V svoji trenutni izdaji nasprotuje evropski varnostni filozofiji. Teller, ki dela za nemško varnostno organizacijo SGS-TÜV pravi, da EU proizvajalcem avtomobilov nalaga smernice glede oblike vozil, ki lahko absorbirajo energijo. “Prednja stran vozila mora biti oblikovana tako, da lahko absorbira energijo in tako zaščiti pešce”, je Teller povedal za Business Insider.


EU standardi za motorna vozila postajajo vse bolj strogi. Februarja letos so v Evropskem parlamentu izglasovali predloge novih varnostnih standardov, med drugim tudi avtomatsko detekcijo pešcev in kolesarjev. Zanimiv predlog je tudi ta, da imajo od zdaj naprej avtobusi določen kot, ki voznikom omogoča boljši pregled nad vožnjo.


Eden od predlogov do leta 2022 je tudi namestitev naprav, ki bi v vseh novih avtomobilih omejevale hitrost med vožnjo, vendar je ta predlog malo verjeten. Zeleno luč je recimo dobil predlog, ki opremlja motorna vozila s “črno skrinjico”, nekaj podobnega, kot lahko danes najdemo v letalih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več