Računalništvo, telefonija
11.10.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (2. del)

10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (2. del)
10 najpomembnejših trendov na področju digitalne transformacije v letu 2020 (2. del)

V prvem delu članka smo zelo jasno nakazali, kam bo usmerjen razvoj tehnologije v letu 2020 in kateri so tisti trendi, od katerih lahko pričakujemo največ. V drugem delu članka nadaljujemo z avtomatizacijo in umetno inteligenco, vse skupaj pa se bo dogajalo na preseku masovnih podatkov.

RPA (“Robot Process Automation”) ponovno v rasti

Robotizacija in avtomatizacija nista nova pojma razvoja tehnologije, je pa res, da ju pogosto omenjamo v povezavi z umetno inteligenco. RPA ima velik potencial na področju različnih industrij, še posebej v času, ko se interes in investicije v to področje povečujeta. Strokovnjaki so mnenja, da bi lahko bilo leto 2020 tisto, ki bo pomenilo največji preskok za RPA. Podjetja, kot so Automation Anywhere, UiPath in Blue Prism, so v letošnjem letu na globalni ravni na dotičnem področju naredila največ in korporacije, kot je recimo Cisco, že uporabljajo njihove inovacije in sisteme. Obstoječo delovno silo s pomočjo RPA-ja dodatno opolnomočijo in to je model, ki bo zagotovo požel veliko zanimanja tudi za ostala “pametna podjetja”.


Pogovorna umetna inteligenca postaja legitimni vmesnik

Res je, da Siri in ostali asistenti še vedno niso na ravni, kakršno bi si želeli uporabniki, vendar bi naj leto 2020 bilo prelomno, kar se tiče uporabnosti umetne inteligence na tem področju. Na področju programske opreme so projekti, kot je Microsoft Conversational AI, ki intenzivno delajo na gradnji platforme, ki ne samo sliši, temveč sledi kompleksnim pogovorom in razume določene aplikacije čustev. V Silicijevi dolini je kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo izključno z razvojem čipov za pametne naprave in ti čipi postajajo odlični pri izolaciji človeških glasov iz glasnih ozadij – govorimo o natančnem procesiranju naravnega jezika v realnem času. Ali lahko v letu 2020 pričakujemo izboljšave na področju vsakdanje potrošniške tehnologije? Po vsej verjetnosti ne, ampak se vseeno zdi, da so temelji za naslednje generacije zanesljive pogovorne umetne inteligence že delno postavljeni.


ACPC za vedno spreminja trg prenosnih računalnikov

“Always connected” prenosniki so dandanes praktično nuja, ker smo preprosto vedno povezani. Naslednje leto lahko pričakujemo vedno več tovrstnih prenosnikov z vgrajeno 5G in LTE povezljivostjo, zagotovo pa bomo dobili še nekaj poslovnih sodelovanj na področju pametnih tehnologija (na primer Lenovo in Qualcomm bi znala biti tukaj glavna akterja). Pomemben podatek je tudi ta, da ACPC prenosniki zdržijo skoraj cel dan, kar je veliko dlje od klasičnih prenosnikov, ki seveda niso tako vzdržljivi.


Povezana vozila, avtonomni droni in pametna mesta postajajo naša nova realnost

Zavedamo se, da o dotičnih tehnologijah govorimo že več let in da še vedno nismo na stopnji razvoja, katero smo si vsi tako želeli, vendar verjamemo, da bo kombinacija oblačnega računalništva in 5G tehnologije prinesla nove implikacije tako na področju avtonomnih vozil, dronov in pametnih mest. Tesla je gotovo glavni akter, ki si želi stvari postaviti na trg, Elon Musk pa kljub temu ni edini, ki se ukvarja s temi idejami. Razvoj je na tem področju v največji meri odvisen od tesnega sodelovanja med proizvajalci avtomobilov in razvijalci tehnologije. Podjetja, kot so Intel/Nvidia/Qualcomm in BMW/Volvo/Ford združujejo, medtem ko Uber gradi svojo lastno floto avtonomnih vozil, Amazon pa že testira dostavo izdelkov z avtonomnimi droni.

XaaS, UX/CX in zasebnost

V zgornjem delu in v prvem delu članka smo se večino časa ukvarjali s tehnologijo. Kljub temu pa je dejstvo, da digitalna transformacija ni samo to, ni samo skupek tehnoloških delov. Spremembe so glavno gonilo digitalne transformacije in te so v skoraj vseh primerih odraz orodij, ki te spremembe omogočajo. Zato smo se odločili, da se dotaknemo tudi nekaterih manj tehnoloških trendov, ki bodo krojili prihodnost digitalne transformacije: XaaS (“everything as a service”), UX/CX (uporabniška izkušnja) in digitalna zasebnost.

XaaS: “Everything-as-a-service” je koncept, ki bo v letu 2020 še bolj pomemben, kot v letošnjem letu. Tudi, ko govorimo o zelo striktno strojno usmerjenih industrijah/sektorjih. Hewlett Packard Enterprise je objavil, da bo do leta 2022 vse, kar je v njihovem portfoliju, ponudil kot storitev. To je sicer samo en primer, vendar lahko opažamo, da se vsi večji akterji premikajo v to smer. XaaS je koncept, ki je na sceni že kar nekaj let, naslednje leto pa bi lahko bilo tisto, ko bo koncept zares zaživel v splošno rabi.


Uporabniška izkušnja: Glede na to, da je uspeh digitalne transformacije močno povezan z uporabniško izkušnjo, bo fokus podjetij še naprej enako usmerjen, predvsem na področju investicij. Na eni strani se ta trend pozna predvsem na področju gradnje internih kompetenc podjetja, ki s tem dosegajo večjo učinkovitost pri doseganju svoje vizije. Na drugi strani pa opažamo, da se napredek na področju povezljivosti (5G, Wi-Fi 6), možnostih računalništva (oblak, strojno učenje itd.), pametne avtomatizacije in intuitivnih uporabniških vmesnikov združujejo. Leto 2020 bo tako še kako pomembno za uporabniško izkušnjo in podjetja, ki brez te ne bodo mogle slediti konkurenci.


Digitalna zasebnost: Zahvaljujoč se škandalom velikih tehnoloških korporacij v zadnjih letih in nastopu GDPR, podjetja po vsem svetu končno jemljejo zasebnost podatkov resno. V letu 2020 bo ta trend še naraščal, kar pomeni, da lahko pričakujemo še bolj resen pristop. Pričakujemo lahko, da bodo uporabniki prav tako kot podjetja postali še bolj osveščeni, s čimer pa bodo podjetja primorana resno poprijeti za mehanizme zasebnosti podatkov.

Za konec


Starejše, bolj zrele, fundamentalne tehnologije bodo še naprej postavljene v središče večine digitalnih iniciativ transformacije, še posebej na ravni podjetij. Verjamemo, da bo ravno teh 10 specifičnih trendov dominiralo na področju digitalne transformacije v letu 2020.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več