Digitalizacija
Poslovne rešitve
24.03.2022 08:34
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naredite več, hitreje: IT avtomatizacija spodbudi poslovno rast

Podjetja morajo danes inovirati hitreje kot kdaj koli prej, da pospešijo zagotavljanje vrhunskih storitev, prilagojenih vse višjim zahtevam kupcev. Tega ni mogoče doseči brez nenehnega uvajanja novih tehnologij. Toda namesto da bi se posvečale vpeljevanju tehnologij, ki podjetju pomagajo ostajati v koraku s konkurenco, se IT ekipe – hrbtenica sodobnih podjetij – šibijo pod pritiskom vzdrževanja vse bolj kompleksne infrastrukture.

Vzdrževanje namesto inoviranja

IT ekipe morajo z istim številom ljudi upravljati vse bolj dinamično IT infrastrukturo, ki jo sestavljajo ključni operativni in tehnični elementi (kot so strežniki, omrežja, podatki, shranjevanje, aplikacije, procesi, platforme, politike in varnost). Hkrati morajo vzdrževati visoko raven varnosti, preprečevati izpade storitev in jih ponovno vzpostavljati, ko se zgodijo, istočasno pa ostajati na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in jih vpeljevati v obstoječo infrastrukturo. Povrh vsega pa se s temi kompleksnimi izzivi spopadajo ročno, čeprav bi jih zlahka avtomatizirali.

Kompleksni izzivi, preprosta rešitev: IT avtomatizacija

Zakaj se torej podjetja ne odločijo za avtomatizacijo procesov, čeprav poznajo njene koristi? Najpogosteje kot razlog navajajo pomanjkanje časa za vpeljavo IT avtomatizacije, kar je svojevrsten paradoks, saj je ravno avtomatizacija tista, ki ekipe razbremeni najbolj zamudnih opravil in jim omogoči, da svoj čas namenjajo pomembnejšim opravilom.

Mnogo podjetij s pomočjo avtomatizacije optimalno uporablja svoje vire in uspešno tekmuje na svetovnih trgih, pri čemer tiste, ki se z izzivi še vedno borijo ročno, puščajo daleč za sabo. V nadaljevanju predstavljamo najpomembnejše koristi, ki jih podjetju prinaša IT avtomatizacija.

1. Povečanje hitrosti, učinkovitosti in produktivnosti

Hitrost, s katero lahko tudi najbolj prizadevni strokovnjaki opravijo zapletene delovne naloge, se ne more primerjati z avtomatizacijo, ki lahko opravlja več nalog hkrati – in brez napak, ki običajno spremljajo ročne postopke. Če svoje strokovnjake osvobodite zamudnega ročnega dela, ne skrajšate le časa, potrebnega za izvedbo nalog, temveč tudi povečate njihovo produktivnost. Ko večino dela, s katerim so bili preobremenjeni, opravi avtomatizacija, lahko vaši strokovnjaki z manj viri opravijo veliko več.

2. Zmanjšanje motenj pri izvajanju storitev

Izpad storitev negativno vpliva na produktivnost, prihodke in ugled. Naj gre za varnostni incident, preprosto človeško napako, izčrpana sredstva ali kakšen drug razlog, ključne storitve podjetja so vedno izpostavljene tveganju. Kljub temu se podjetja še vedno zanašajo na njihovo ročno vzdrževanje. Namesto da IT ekipe iščejo morebitne napake in se ukvarjajo z blaženjem posledic, ko do njih pride, bi jih lahko s pomočjo avtomatizacije preprečile ali avtomatizirale odziv nanje – vse to brez večjih motenj v delovanju storitev.

3. Odprava človeških napak, večja zanesljivost

Pri ponavljajočih se nalogah zlahka spregledamo kakšno podrobnost in že majhna napaka je dovolj, da se stvari ustavijo. Naj gre za motnje v storitvah ali veliko časa in truda, porabljenega za iskanje in odpravljanje napak, oboje negativno vpliva na učinkovitost. Avtomatizirani sistemi delujejo povsem nasprotno. Določeno nalogo izvajajo vedno na enak način, zanesljivo in trajno.

4. Omogočena preglednost

Ročno izvajanje opravil hitro privede do nepreglednosti, še posebej pri obilici dejavnosti, povezanih z upravljanjem tako kompleksnega sistema, kot je IT infrastruktura. Vsakdo ima svoj način dela, in tudi če organizacije uporabljajo kakšnega izmed sistemov za vodenje evidenc, je treba posodobitve še vedno vnašati ročno, kar hitro privede do nepopolnih in nedoslednih podatkov. Avtomatizacija zagotavlja standardizacijo in preglednost, kar pomeni, da pridobite jasno evidenco vseh aktivnosti, povezanih z določenim projektom.

5. Pospešeno izvajanje storitev

Podjetja morajo svoje produkte in storitve dostavljati vse hitreje, vendar ne na račun slabše kakovosti. Nasprotno, zahteve po kakovosti so vse višje. Hitro dostavljanje visokokakovostnih storitev je mogoče z uvedbo avtomatizacije, ki poenostavlja procese in povečuje produktivnost.

6. Okrepljeno inoviranje

Ko vaše strokovnjake osvobodite monotonega ročnega dela, imajo čas, da svojo energijo usmerjajo v nadaljnjo optimizacijo procesov ter razvoj in nadgradnjo storitev. Vse to podjetjem pomaga, da hitreje zagotavljajo nove, izboljšane in zanesljive storitve, kar krepi uporabniško izkušnjo in posledično vodi v rast prihodkov.

7. Zmanjšanje stroškov poslovanja

Z avtomatizacijo rast podjetja ne pomeni nujno tudi povečanja stroškov. Manj izpadov storitev, večja učinkovitost, odprava napak, več časa, porabljenega za naloge z dodano vrednostjo … vse to prispeva k znatnim prihrankom stroškov. Korist IT avtomatizacije je ravno v tem, da z obstoječimi viri in isto infrastrukturo storimo neprimerno več.

8. Optimizacija delovanja in uporabe virov

Avtomatizacija ne pomeni, da morate v infrastrukturo dodati ogromno novih orodij, zaradi česar bi bila ta še bolj zapletena. Namesto tega vam pomaga bolje uporabiti tisto, kar že imate. Avtomatizacija omogoča, da optimalno uporabljate obstoječe vire in kar najbolje izkoristite svoje IT okolje.

9. Močnejša varnost

Avtomatizacija varnostnih procesov vam omogoči, da grožnje zaznate v realnem času in takoj sprožite odzive nanje. IT ekipe niso več zasute z varnostnimi opozorili, odzivi na večino incidentov so standardizirani in samodejni, vaši strokovnjaki pa se lahko posvečajo le najbolj kritičnim dogodkom, ki zahtevajo človeško posredovanje.

10. Poslovna rast

Ekipe, razbremenjene ročnega dela, hitro uvajajo nove tehnologije in se lahko osredotočajo na inoviranje. Produktivnost in učinkovitost se bistveno povečata. Svojim uporabnikom mnogo hitreje zagotavljate storitve, ki temeljijo na njihovih željah in potrebah. Vse to podpira in spodbuja rast in uspeh vašega podjetja.

Najpomembnejša korist – zadovoljstvo zaposlenih

Podjetja prepogosto najamejo najboljše strokovnjake, nato pa jih prepustijo, da se utapljajo v ponavljajočih se ročnih opravilih (in dolgčasu). Jim lahko zamerite, da iščejo karierne priložnosti kje drugje, kjer lahko resnično uporabijo svoj talent? Če za ročno delo poskrbi avtomatizacija, se lahko vaši zaposleni osredotočijo na strateško delo, ki jih izpopolnjuje, kar pomeni, da bodo z vami ostali dlje.

Komaj čakate, da začnete avtomatizirati?

Jasno je, da uspeh brez avtomatizacije ni več mogoč. Da je njena uvedba kar najbolj enostavna, učinkovita, ter usklajena z vašimi poslovnimi cilji, je priporočljivo sodelovati s strokovnjaki. Podjetje XLAB, specialist za IT avtomatizacijo z orodjem Ansible, najbolj priljubljenim odprtokodnim orodjem za avtomatizacijo podjetja Red Hat, vam pomaga določiti najboljšo strategijo avtomatizacije. Pri njenem izvajanju vas vodijo in podpirajo, vaše strokovnjake pa opremijo z znanjem za samostojno uporabo orodja Ansible in doseganje zanesljive avtomatizacije. Stopite v stik z njimi, z veseljem vam bodo pomagali začeti.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več