Računalništvo, telefonija
09.04.2019 09:26

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam je prinesel MWC 2019 in kakšna prihodnost mobilne telefonije nas čaka?

.. Kakšne pametne mobilne naprave prihajajo, kakšni so trendi in tehnologije, ki bodo krojili letošnje leto in prihodnost telefonije nasploh? Za vas smo pripravili kratek pregled pestrega dogajanja na letošnjem MWC-ju ..
Kaj nam je prinesel MWC 2019 in kakšna prihodnost mobilne telefonije nas čaka?
Kaj nam je prinesel MWC 2019 in kakšna prihodnost mobilne telefonije nas čaka?

MWC (“Mobile World Congress”) je največji svetovni kongres mobilne telefonije, ki je letos potekal v Barceloni med 25. in 28. februarjem. Že dolgo pred začetkom kongresa analitiki, strokovnjaki in tudi laiki napovedujejo, kaj lahko pričakujemo od največjega dogodka na področju mobilne telefonije na svetu, po kongresu pa je seveda čas, da naredimo analizo novih naprav, trendov in tehnologije, ki bodo krojili letošnje leto in prihodnost telefonije nasploh. Za vas smo pripravili kratek pregled pestrega dogajanja na letošnjem MWC-ju, v katerega smo zajeli glavne novosti s področja mobilne telefonije, ostalih tehnologij in trendov, vključili pa smo tudi nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo še kako prav.

Glavne zvezde letošnjega MWC-ja 2019 so bili upogljivi telefoni in 5G tehnologija. Praktično vsak dogodek je vseboval vsaj en del, ki se je navezoval na omenjena trenda. Po pričakovanjih sta glavno besedo imela Samsung in Huawei, ki sta dobesedno dominirala s telefoni, kot sta Galaxy S10 in upogljivi Mate X. Nobeno presenečenje ni, da sta dotična akterja tudi največja proizvajalca telefonov na svetu. Za največje presenečenje pa je poskrbel Microsoft z novo izdajo seta HoloLens 2.

5 produktov MWC-ja, ki vam ne smejo uiti

Vsako leto nas MWC navduši z novostmi, ki jih pripravijo glavni akterji s področja pametne telefonije in tudi letos zgodba ni nič kaj drugačna:

Huawei Mate X: morda celo najbolj ekstravaganten telefon kongresa, ki poleg 5G povezljivosti ponuja izvenzemeljski upogljivi dizajn, o katerem bomo še spregovorili v nadaljevanju;

LG DualScreen: če že govorimo o izvenzemeljskem, je LG predstavil zanimivi dodatek za svoj novi LG V50 ThinQ – gre za neke vrste alternativo upogljivim telefonom in služi kot dodaten ekran v normalni velikosti;

Nokia 9 PureView: ne moremo se načuditi inovativnosti proizvajalcev na področju kamer in ravno zato nas je Nokia 9 PureView navdušila z doslej še ne videnim sistemom s petimi kamerami, ki zagotovo nudijo veliko potenciala;

Sony Xperia 1: pozabite na upogljive telefone – Sony pravi, da je prihodnost v 21:9 zaslonih. Verjetno si lahko že sami predstavljate, da je zaslon zelo dolg, primeren za gledanje filmov, vendar vprašanje, ali je tudi primeren za vsakdanjo rabo. Poleg Xperie 1 je Sony na MWC-ju 2019 predstavil celo serijo 21:9 pametnih telefonov;

Microsoft HoloLens 2: nova verzija seta “mešane resničnosti”, ki tokrat ponuja udobnejši dizajn, izboljšano optiko in spremljanje gibanja oči za bolj natančno, interaktivno in bolj kvalitetno izkušnjo navidezne resničnosti.

Kaj nam trendi letošnjega MWC-ja povedo o prihodnosti mobilne telefonije?

Poleg vseh naštetih produktov in naprav, MWC vsako leto pokaže bližnjo prihodnost in načine, kako bomo uporabljali telefone v prihodnje ter kakšna bo infrastruktura, ki bo vse skupaj poganjala. Lansko leto je dominirala 5G tehnologija, vendar so podjetja zgolj dražila publiko. Letos je zadeva naredila korak naprej, dobili smo prve upogljive telefone, 5G tehnologija je končno v resnici tudi zaživela, prav tako pa si sedaj lažje predstavljamo, kakšna bo prihodnost virtualne/navidezne/mešane resničnosti. Če pa vseeno naredimo korak nazaj, lahko vidimo specifične trende, ki so z letošnjim MWC-jem jasno napovedali prevlado na področju mobilne industrije v naslednjih nekaj letih.

5G tehnologija bo poganjala “gaming industrijo”

Kot že omenjeno, je 5G tehnologija lansko leto krasila vse naslovnice, povezane z MWC-jem – in to iz dobrega razloga, saj gre za infrastrukturo, ki bo poganjala mobilni svet. Navdušeni smo že zaradi teoretičnih izboljšav, ki pa s seboj nosijo še dodaten, velik potencial.

Eden najbolj navdušujočih paradigmatskih premikov na področju igranja iger je “game streaming”. Ko bo internet enkrat končno dosegel napovedane hitrosti, bomo lahko igranje iger prenašali na mobilne naprave, prav tako kot to počnemo z glasbo in videom. Igralci bodo plačevali naročnine, da bodo lahko dostopali do knjižnic iger, ki omogočajo “streaming” na različne naprave, med drugim tudi na mobilne telefone.

Prvi zametki so se že pokazali z uspešnicama Fortnite in PUBG. Ne glede na to, da je igri v obeh primerih potrebno prenesti na svojo napravo, se je pokazala želja po mobilnih igrah s kvaliteto konzolnih iger. Enkrat, ko bo 5G tehnologija nared, bodo igralci lahko igrali vse igre kar na svojih telefonih. To seveda ne pomeni, da bodo na voljo vse igre najvišje kakovosti, vendar bo 5G tehnologija omogočila več izbire. Mogoče bo na začetku še vedno potreben kak dodaten, brezžični kontroler, sčasoma pa bi lahko telefoni, glede na tempo razvoja in smer razvoja, ponudili dovolj infrastrukture za najbolj zahtevne igre.

V tem trenutku smo šele na začetku razvoja 5G infrastrukture. Gostiteli MWC-ja, GSMA, ocenjujejo, da bodo ponudniki mobilne telefonije vlagali do 160 milijard ameriških dolarjev letno, da bi karseda hitro zagnali komercialna 5G omrežja. Analitiki napovedujejo, da naj bi v področje razvoja 5G tehnologije do konca leta 2020 bilo vloženih 2,7 bilijona ameriških dolarjev.

VR/AR/MR tehnologije še vedno niso nared za masovno uporabo

Podobno kot CES 2019, MWC 2019 ni prinesel bistvenih novosti na področju VR, AR in MR tehnologij. Microsoft je naznanil Hololens 2 AR set, ki je manjši in lažji od prve generacije, prav tako pa ponuja boljše spremljanje rok in večje vidno polje. Ne glede na vse, Hololens 2 cilja na poslovne uporabnike na B2B tržišču, k čemur pristoji tudi cena – 3.500 ameriških dolarjev. Dotično tehnologijo si bodo lahko privoščila le večja podjetja.

Razlog, zakaj je prevzemanje VR, AR in MR tehnologij tako počasno, je počasen razvoj strojne opreme, seveda ne smemo pozabiti niti na pomanjkanje vsebin za navidezno in virtualno resničnost. S tem ne želimo kritizirati dotičnih tehnologij, kajti še vedno smo mnenja, da bodo ravno te prihodnost “gaminga”, vendar bi kljub temu moralo biti več vsebine, ki bi pritegnila uporabnike. Za zdaj lahko le čakamo na radikalne spremembe na področju dizajna strojne opreme ali pri razvoju vsebin, ki bodo uporabnike prepričale v nakup.

Leto 2019 je leto, ko bomo spoznali prve telefone in strojno opremo, ki podpirajo 5G, vendar bomo morali počakati še vsaj eno leto, preden lahko pričakujemo 5G tehnologijo v bolj uporabnih oblikah.

Potrošniki bodo imeli več izbire pri nakupu pametnih telefonov

Kot smo že večkrat omenili, je največ prahu na letošnjem MWC-ju dvignila predstavitev upogljivih telefonov. Samsung je predstavil svoj model, Galaxy Fold, ki je s ceno 2.000 ameriških dolarjev postavil visoko mejo, vendar je je podjetju Huawei uspelo stopiti še korak dlje, saj je svoj upogljivi telefon Mate X ocenilo na 2.600 dolarjev. Dve leti nazaj smo se spraševali, kako bo trg sprejel iPhone X za ceno 1.000 ameriških zelencev, zdaj pa imamo naprave, ki stanejo tudi dvakrat ali še večkrat toliko.

Če pustimo ceno in znanstvenofantastično tehnologijo, ki omogoča delovanje teh naprav ob strani, postajajo pametni telefoni vedno bolj “čudni” in zelo nišni. To ni slaba stvar, kajti leta smo kupovali pametne telefone z lastnostmi, za katere se sprašujemo, ali jih sploh potrebujemo. Apple je prodajal en sam model več let, preden je leta 2014 predstavil iPhone 6 in iPhone 6 Plus. Danes Apple prodaja sedem modelov iPhonov (oz. celo več, če štejemo še dodatne modele).

MWC 2019 je pokazal, da so proizvajalci začeli z izdelovanjem vedno bolj nišnih telefonov, s čimer želijo zadovoljiti specifične potrebe potrošnikov. Za mobilne uporabnike, ki ne potrebujejo posebnih orodij in lastnosti, so osnovni modeli povsem dovolj. Dejstvo je, da ne potrebujejo vsi pametnih telefonov, za katere je treba odšteti skoraj eno povprečno plačo. Vsi entuziasti so že dobili posebne naprave, kot sta na primer Razer Phone 2 in ASUS ROG, ki skrbita, da je njihova uporabniška izkušnja na točno takšnih ravni, kot si sami želijo.

Poglejmo si primer trga prenosnikov, ki je izjemno nasičen, saj obstaja več različnih variacij kot kdajkoli prej. Na voljo imamo tradicionalne prenosnike, takšne, ki se zaprejo v tablice, tablice, ki funkcionirajo kot prenosniki itd. Poleg vsega imamo izvenserijske “gaming” prenosnike, ki premikajo meje učinkovitosti ter Googlov Chromebook, ki v celoti deluje v oblaku. Tovrstni trend nišne strojne opreme se bo brez dvoma zgodil tudi mobilni telefoniji, ko bo trg dosegel določeno stopnjo zasičenosti. To so za potrošnike dobre novice, saj bodo imeli več izbire kot kdajkoli prej. Nakupne izbire se bodo prilagajale specifičnim potrebam glede na proračun ali ostale potrebe, ki se tičejo uporabe. Namesto, da bi izbrali telefon z lastnostmi, ki jih nikoli ne uporabljajo, bodo dobili cenovno dostopno napravo, ki bo zadovoljila njihove potrebe.

Prihodnost mobilne tehnologije in pametnih telefonov

Če se vrnemo 10 let nazaj, je bilo podjetje Blackberry vredno preko 50 milijard ameriških dolarjev, Nokia pa je bila ocenjena na 150 milijard. Danes ima Blackberry v najbolj optimističnih scenarijih 1 odstotek celotnega tržnega deleža, začel pa je celo s proizvodnjo Android telefona. Prav tako se zgodba Nokie ni nadaljevala ravno rožnato, obe znamki pa sta bolj kot ne stvar nostalgije.

Kaj se je zgodilo? iPhone! Danes sta dva največja akterja mobilne telefonije Apple in Samsung. Pa bo njuna vladavina trajala dlje časa kot pri predhodnih “prvakih”? Naj omenimo, da je leta 2014 največjo rast prodaje pametnih telefonov beležil Windows phone. Če pogledamo vse nakupe, je jasno, da se Microsoft osredotoča na trg telekomunikacij – “v hiši” imajo že Skype in Nokio. Vsi ti akterji in seveda še marsikateri drugi iščejo naslednjo veliko inovacijo, ki bi lahko pomenila revolucijo. Vprašanje pa je, kaj bi to lahko bilo?

Verjetno smo vsi slišali kritike na račun Appla in njegovih prvih iPhonov, ki so se upogibali v žepih uporabnikov, kajne? Kaj pa, če je to pozitivna stvar? Bi kupili mobilno napravo, ki bi jo lahko zvili kot papir? Apple je že izpolnil patente za takšno napravo.

Kaj pa varnost?

Telefone danes uporabljamo za plačevanje, kot letalske karte in še mnogo tega bi se našlo. Ravno zato je eno ključnih vprašanj, kako zagotoviti varnost osebnih podatkov in zaščito pred hekerji. Samsung in Apple sta tako poskušala s tehnologijo prstnih odtisov, ki se je izkazala kot pomanjkljiva. Fujitsu na drugi strani počasi napreduje s skenerjem “iris”, vendar strokovnjaki še vedno trdijo, da tiste prave kombinacije za popolno varnost niso našli.

Razvoj pametnih telefonov se trenutno nagiba v smer hologramov in projektivnih naprav. Samsung je izpolnil patent za napravo, ki oddaja svetlobo in jo je možno vgraditi v sprednjo kamero pametnega telefona. Ideja je, da bi s pametnim telefonom projicirali fotografije ali videe na večje površine. S tem, ko dodajamo pametnih telefonom vedno več funkcij, ne ravno vedno pomagamo industriji kot taki. Zakaj? Tri besede … življenjska doba baterije.

Dejstvo je, da bo najti alternativo za litij-ionske baterije, ki bi ponujala enako učinkovitost, zelo težak izziv. To pomeni, da v kratkem času ne smemo pričakovati bistvenih preskokov. Google je v to področje vložil precej sredstev in časa, zdaj pa razvijajo modularne pametne telefone. Predstavljajte si Googlovo trgovino Play Store: različni posamezniki in podjetja, ki razvijajo aplikacije, da bi zadovoljili potrebe in povpraševanje potrošnikov, oni pa potem sami izbirajo aplikacije za svoje naprave. Zdaj pa ta isti koncept preslikajte na strojno opremo. Z modularnimi telefoni lahko vsak posameznik izbere komponente, ki jih potrebuje in tudi plača točno to, kar si želi. Poleg tega to pomeni, da če se ena komponenta pokvari, moramo zamenjati samo to določeno komponento in ne celotnega telefona.

Mogoče se dnevi telefonskih gigantov počasi iztekajo. Mogoče bodo prihodnost krojili manjši akterji, ki bodo izdelovali posamezne komponente za naše telefone.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več