Računalništvo, telefonija
27.11.2018 13:03
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največji 3D-tiskalnik na svetu tiska most za pešce

3D-tisk se sunkovito razvija, naprave pa so vse večje in hitrejše. Tehnologija se razvija z neverjetno hitrostjo in novice o novih inovacijah nas razveselijo skoraj vsak dan; največji 3d-tiskalnik na svetu tiska most za pešce!
Največji 3D-tiskalnik na svetu tiska most za pešce
Največji 3D-tiskalnik na svetu tiska most za pešce

Če radi spremljate novice iz sveta 3D-tiska, ste verjetno že zasledili novico o največjem 3D-tiskalniku plastike, ki v Šanghaju tiska most za pešce. 3D-tisk se sunkovito razvija, naprave pa so vse večje in hitrejše. Tehnologija se razvija z neverjetno hitrostjo in novice o novih inovacijah nas razveselijo skoraj vsak dan.

3D-tiskalnik se ponaša z ogromno prostornino za tisk, ki znaša neverjetnih 144 kubičnih metrov. Neverjetna naprava ponazarja naraščajoč potencial aditivne proizvodnje. 3D-naprava trenutno tiska most za pešce, ki bo tudi njen prvi 3D-natisnjen objekt. Most bo največji 3D-natisnjen objekt iz plastike v enem kosu.

Trenutno največji 3D-tiskalnik plastike na svetu, se nahaja v Shanghai Construction group centru, organizaciji, ki je ustvarila drugo najvišjo stavbo na svetu – Shanghai tower ter drugi največji sistem podzemnih železnic.

Sam tisk bo trajal približno en mesec, potreboval pa bo naknadno obdelavo na CNC stroju, ki bo njegovo površino pripravila na barvanje, ki bo objektu dalo končni izgled. Most bo tehtal neverjetnih 5.800 kilogramov, do končne lokacije v Šanghaju pa ga bodo preselili v enem kosu. Most bo zdržal vse do 13 metričnih ton teže ali teže štirih ljudi na kvadratni meter.

Oblikovanje tako velike 3D-naprave predstavlja neverjeten preboj inženiringa na področju 3D-tiska. Njegovo posteljo sestavlja šestnajst osemnajst-milimetrskih jeklenih plošč, ki jih podpirajo jekleni klini. Most sestavlja ojačan steklen material Acrylonitrile Styrene Acrylte (ASA), ki ga proizvaja podjetje Polymaker Industrial, s steklenimi vlakni so želeli izboljšati mehanske lastnosti materiala ASA in z zmanjšanjem koeficienta termalnega širjenja preprečiti ukrivljanje. Poseben sistem za topotanje zagotavlja, da so vse plasti tiska popolnoma ploščate, zatem pa se predhodna plast utrdi s štirimi grelnimi pištolami. Na ta način ASA spet pridobi temperaturo, ki omogoča, da naslednja plast z predhodno ustvari močno vez.

ASA je amorfen polimer, zaradi česar je odlično odporen proti različnim vremenskim razmeram.

Pri tako velikih tiskih ne smemo spregledati zadrževanja toplote, saj se vsaka plast tiska približno eno uro. Za ta namen so enormen 3D-tiskalnik opremili z ogromno ogrevano komoro, ki se premika skupaj s tiskalnikom. Komora zadržuje temperaturo 38 stopinj Celzija in je dovolj velika, da v njej delajo tehniki, ki budno spremljajo 3D-tisk in ob tiskalniku premikajo ogrevalne odeje, ki ohranjajo temperaturo natisnjenih delov.

Most bo omogočal prehod pešcem čez jezero v Šanghaju in kot praktično interaktivna aplikacija predstavljal napredek dosežen na področju 3D-tiska in potencial, ki ga tehnologija obljublja. Polymaker obljublja, da bo še naprej razvijal nove inovativne rešitve, ki bodo industrijo poganjale naprej. Mnogi že vedo, da znamka Polymaker ne izdeluje le materialov za mogočne konstrukcije, ampak se njihovi filamenti nahajajo v mnogih Slovenskih domovih in delavnicah, tako hobi, kot profesionalnih 3D-tiskarjev. Njihove produkte lahko kupite tudi pri nas, na sedežu podjetja iTehLab d.o.o. ali preko spletne strani njihove blagovne znamke 3D-tisk za vse.

Na njihovi spletni strani lahko sodelujete v nagradni igri, s katero bodo enega srečneža razveselili s kolutom Polymaker najmočnejšega PLA filamenta; Polymaker PolyMax PL v beli barvi.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iTehLab d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iTehLab d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iTehLab d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več