Telefonija
09.02.2022 06:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obeski “proti omrežju 5G” lahko škodijo

Nizozemska uprava za jedrsko varnost in zaščito pred sevanjem opozarja javnost, naj se izogiba obeskom proti omrežju 5G.
Obeski, ki "preprečujejo" sevanje omrežja 5G so škodljivi za zdravje
Obeski, ki "preprečujejo" sevanje omrežja 5G so škodljivi za zdravje

Obesek, ki trdi, da lahko blokira sevanje 5G, po mnenju nizozemskih oblasti dejansko povzroča škodljivo sevanje.

Opozorilo prihaja od državnega urada za jedrsko varnost in zaščito pred sevanjem (ANVS). Nedavno so namreč izdali opozorilo za potrošnike o 10 izdelkih, ki trdijo, da nudijo zaščito pred sevanjem in lastnostmi “negativnih ionov”. Vseh 10 izdelkov dejansko oddaja ionizirajoče sevanje, pravi ANVS in se sklicuje na nedavno študijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in okolje.

»Na teh posebnih izdelkih so bile izmerjene le nizke ravni sevanja. Toda nekdo, ki nosi tovrstni izdelek dalj časa (eno leto, 24 ur na dan), bi se lahko izpostavil ravni sevanja, ki presega strogo mejo za izpostavljenost kože, ki velja na Nizozemskem,« pravi ANVS.

Ionizirajoče sevanje je nevarno, ker lahko destabilizira elektrone iz atomov in povzroči njihovo ločitev. Učinek lahko povzroči poškodbe celic in dolgoročne zdravstvene težave, kot je razvoj raka, navaja ameriška agencija za varstvo okolja.

Kljub temu pa različni trgovci že leta prodajajo izdelke z negativnimi ioni in trdijo, da lahko nizko sevanje okrepi imunski sistem in poveča raven energije. Nizozemske oblasti pozivajo potrošnike, naj se izogibajo nošenju 10 potrošniških izdelkov, vključno s tako imenovanim “kvantnim obeskom”, ki ga lahko najdete na Amazonu, eBayu in Etsyju za približno 10 ameriških dolarjev.

Kljub temu ni dokazov, da 5G škoduje vašemu zdravju. Nizkopasovni 5G AT&T dejansko uporablja frekvence, ki obstajajo že od leta 1983. Medtem omrežje T-Mobile uporablja nizkopasovni 5G UHF TV pasove, ki so v uporabi že več kot pol stoletja.

Drugi izdelki, ki so jih testirali nizozemski organi, so vključevali zapestnice, ogrlico in spalno masko, ki ponujajo negativne ionske lastnosti. “ANVS je obvestil vse znane prodajalce teh izdelkov na Nizozemskem, da morajo nemudoma prenehati trgovati s temi izdelki,” dodaja agencija.

Tudi ameriške državne oblasti so potrošnike opozarjale na nevarnost negativnih ionskih izdelkov. Oddelek za kakovost okolja Utaha poudarja, da lahko isti izdelki oddajajo škodljivo sevanje.

“V nekaterih testiranih izdelkih smo ugotovili nesprejemljive ravni radioaktivnih snovi,” dodaja spletna stran ministrstva za zdravje Washington State. “Čeprav izpostavljenost tem predmetom v kratkem času ne predstavlja neposredne nevarnosti za zdravje, želimo zagotoviti, da ljudje ne bodo izpostavljeni nepotrebnemu sevanju.”


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
5G omrežje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več