Programska oprema
21.11.2006 08:14
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni kriminalci izkoriščajo otroke

V laboratorijih PandaLabs so odkrili masovno e-pošto, ki ponuja delo v domnevnem NGO, ki naj bi pomagal siromašnim otrokom. Vendar pa je v resnici zvijača za pridobitev ‘mul’, to je ljudi, ki perejo ukraden denar.

Naslov e-sporočil je: “Best Job No Experience Needed” (Najboljše delo brez potrebnih izkušenj), besedilo sporočila pa ponuja dobro plačano delo za samo nekaj ur na dan v domnevnem NGO.

Pomanjkljiva tankovestnost teh prevarantov je še bolj očitna na spletnem mestu iz povezave v sporočilu. To spletno mesto, ki se izdaja kot mesto dobrodelnikov otrok in uporablja slike otrok, poskuša pridobiti zaupanje potencialnih ‘mul’, da bi jih prepričal v sprejem ponujenega dela.

Če uporabniki navežejo stik s prevaranti prek obrazca na spletnem mestu, jim bodo le-ti odgovorili s podrobnostmi o delu. To vključuje sprejemanje denarja, ki se prenaša iz bančnih računov, do katerih lahko prevaranti dostopijo s krajo zaupnih informacij z uporabo tehnik kot ribarjenje (phishing).

‘Mula’ mora potem poslati ta denar z odvzeto provizijo na določen naslov, ki ga določijo prevaranti. Opozorilo seveda ne bo odveč – prevaranti namreč ne iščejo samo ljudi za pranje denarja, ampak grešnega kozla, ki ga bodo lovile oblasti potem, ko bo lastnik računa, ki so ga izpraznili, ugotovil, kaj se je zgodilo. V tem primeru je najmanj, kar lahko banka zahteva, da kurir povrne ves ukraden denar. To je poleg drugih legalnih akcij, ki se lahko izvedejo, kar lahko pomeni celo zapor.

Panda Software priporoča vsem uporabnikom, da zbrišejo vsa tovrstna sporočila, ki dosežejo njihov nabiralnik. In seveda ne dajejo nobenih osebnih podatkov, ki bi se lahko zlorabili za kriminalna dejanja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več