Strojna oprema
31.07.2006 08:35

Deli z drugimi:

Share

Agresivna rast strojne opreme in programskih rešitev Itanium

Podjetje Intel Corporation je predstavilo pet novih izdelkov iz serije dvojedrnih procesorjev Dual-Core Intel Itanium 2 9000. Predstavljeni izdelki, doslej znani pod razvojnim imenom “Montecito”, so izdelani za vrhunske in najbolj zmogljive platforme na svetu. Za razliko od enojedrnih novi dvojedrni procesorji zagotavljajo manjšo porabo energije in 2,5-krat večjo zmogljivost. Vsi proizvajalci strežnikov, ki so hkrati člani združenja za rešitve Itanium (ISA), bodo predstavili nove izdelke, temelječe na novih Intelovih procesorjih iz serije Dual-Core Intel Itanium 2 9000.

Model 9050 se razlikuje od prejšnjih generacij procesorjev po dveh procesorskih jedrih in skoraj trojni zmogljivosti predpomnilnika ali pomnilnika. Prav tako lahko en sam procesor s pomočjo Intelove tehnologije Hyper-Threading izvaja štiri naloge ali niti. Novi procesor Dual-Core Intel Itanium 2 predstavlja najbolj zapleten koncept izdelka na svetu, ki ga dopolnjuje več kot 1,7 milijarde tranzistorjev. Slednje omogoča Intelovim razvijalcem ustvariti robustne zmogljivosti virtualizacije, povečano zanesljivost predpomnilnika in ostale zmožnosti za velike računalnike znotraj družine procesorjev Itanium.

Za razliko od izdelkov, ki jih ponujajo preostali RISC-prodajalci, nudijo procesorji Dual-Core Intel Itanium 2 serije 9000 končnim uporabnikom svobodno izbiro iz široke ponudbe programske opreme, v okviru katere je na voljo več kot 8.000 programov v nastajanju. Strežniki s procesorji Itanium in visoko zmogljivi sistemi (HPC) so edinstveni v industriji. Zagotavljajo podporo tako za operacijske sisteme Windows*, Linux*, UNIX* in ostale operacijske sisteme kot tudi za orodja za selitev za strežnike in velike računalnike – tako omogočajo vodjem IT neprimerljivo fleksibilnost in varen prehod na arhitekturo, ki temelji na standardih.

Procesor Dual-Core Intel Itanium 2 serije 9000 prekaša konkurenčne z arhitekturami RISC. Postavil je svetovni rekord pri številnih ključnih strežniških testih, med drugim je dosegel rezultat 4230 na testu SPEC_int_rate_base_20001, kar je trikrat več kot znaša prej postavljen rekord.

“Z dvojedrnimi procesorji Dual-Core Intel Itanium 2, ki jih odlikujejo izvedba, zanesljivost in izboljšana izraba energije zagotavljamo IT-svobodo brez primere,” je povedal Pat Gelsinger, podpredsednik in generalni direktor skupine Intel Digital Enterprise Group. “Široka sistemska in programska podpora za procesorje Dual-Core Intel Itanium 2 omogočata izvršnim direktorjem odmik od starih in dragih sistemov ter jim namesto tega omogočata preusmeritev sredstev k računalništvu, ki temelji na standardih, in poslovnim inovacijam.”

“Pobuda za sisteme, ki temeljijo na procesorjih Itanium, raste skoraj na vseh področjih. V prvi polovici letošnjega leta smo dodali več programov, kot jih je bilo na voljo v letu 2003. Več kot 70 odstotkov prvih 100 svetovnih podjetij izbira tehnologijo Itanium. Zveza ISA je do leta 2010 arhitekturi dodatno namenila 10 milijard ameriških dolarjev podpore v obliki strojne opreme,” je še dodal Gelsinger.

Računalniški sistemi, temelječi na dvojedrni tehnologiji Dual-Core Intel Itanium 2, so osredotočeni na večino računalniško intenzivnih območij, kot so na primer poslovna analitika, velika podatkovna skladišča in območja visoko zmogljivih sistemov. To je čedalje bolj pomembno, ker podjetja nadaljujejo s težnjami po odločitvah v realnem času, ki temeljijo na naraščajoči količini podatkov. Znanstveniki, inženirji in raziskovalci pa obenem iščejo rešitve za zdravstvene, klimatske in druge izzive z uporabo računalniške moči. Oblika arhitekture EPIC procesorja Dual-Core Intel Itanium 2 zagotavlja visoko stopnjo sočasnosti in računalniških zmožnosti, kar nudi višjo učinkovitost v analitičnih programih in programski opremi za poslovno inteligenco.

“Strežnika Microsoft Windows 2003 in Microsoft SQL 2005, ki delujeta na novih dvojedrnih, večnitnih procesorjih Dual-Core Intel Itanium 2, zagotavljata poslovnim uporabnikom s preobremenjenimi podatkovnimi bazami in vrsto poslovnih programov izjemno obvladljivost in zanesljivost,” je dejal Bob Muglia, podpredsednik oddelka za strežnike in orodja pri Microsoftu. “Microsoft danes in v prihodnosti odločno podpira arhitekturo Itanium,” je še dodal Muglia.

Intel je poleg dvojedrnega procesorja Dual-Core Intel Itanium 2 serije 9000 predstavil dva strežniška sistema za strežniške omare: SR870BH2 in SR870BN4. Ta strežniška sistema zagotavljata optimalno izvedbo, zanesljivost in razširljivost, ki jih zahtevajo nadgradljive poslovne rešitve in kritične poslovne aplikacije. Sistemi so že na voljo proizvajalcem originalne opreme, sistemskim integratorjem in visokozmogljivemu računalništvu. Intelovi dvojedrni in enojedrni procesorji Itanium 2 bodo na voljo konec avgusta letos.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več