Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Fotoaparati in kamere
17.12.2021 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je GoPro Hero 10 Black najboljša športna kamera?

Ste letos že smučali, deskali ali pa sankali? Če še niste, verjamemo, da komaj čakate, da boste v celoti izkoristili snežne dneve. Veste, kaj bi bilo še bolj zabavno?

Da bi vse svoje trike, vragolije in pustolovščine ujeli v objektiv in začeli ustvarjati zbirko svojih najdragocenejših spominov. Logično orodje za to bi bil pametni telefon. Vedno ga imamo s seboj, zmogljivost mobilnih kamer je fascinantna, vendar je kljub temu v tem primeru neustrezna izbira. Iščemo nekaj, kar lahko uporabljamo med aktivnostjo in nas pri tem ne bo motilo. Nekaj mobilnega, kompaktnega in z možnostjo zajemanja posnetkov v ločljivosti vsaj 4K. Našli smo še nekaj boljšega.

Vsi ste že slišali za športne kamere GoPro, ki so skozi leta postala edina logična izbira za avanturiste in rekreativce. Kot po maslu GoPro vsako leto predstavi novo akcijsko kamero z različnimi izboljšavami in dodatnimi funkcijami. Je letos kaj drugače? Definitivno. Po skoraj 5 letih uporabe procesorja G1 so se pri podjetju odločili, da je čas za spremembo. S starim procesorjem so enostavno prišli do točke, ko ni več mogel slediti njihovim željam. GoPro Hero 10 Black je tako prva akcijska kamera z novim G2 procesorjem.

Vse lepo in prav, kaj pa to pomeni za uporabnike?

GoPro Hero 10 na novo premika meje

Nadgradnja procesorja sama po sebi za večino uporabnikov ni razlog za navdušenje. Kar pa bi jih moralo držati na robu sedeža, je potencial novega procesorja oziroma kaj vse GoPro Hero 10 Black zmore po njegovi zaslugi. Začnimo z ločljivostmi in hitrostjo sličic.

  • 5,3K (5312 x 2988) s 30 ali 60 sličicami na sekundo
  • 4K s 24, 30, 60 ali 120 sličicami na sekundo
  • 2,7K s 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo
  • 1080p s 30, 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo

Tudi če bi se ustavili pri 4K ločljivosti, bi bila nova GoPro športna kamera ena najboljših na tržišču. Z vključitvijo 5,3K ločljivosti z dvojno hitrostjo sličic pa so poskrbeli, da je nesmiselno iskati alternativo.

GoPro je dodal tudi možnost snemanja v 5K (30 ali 60 sličic na sekundo), 4K (60fps) in 2,7K (60 ali 120 fps) z razmerjem stranic 4:3. Zakaj bi snemali v tem razmerju in ne v 16:9? Višji okvir vam omogoča, da zajamete večjo površino v visoki ločljivosti. Iz zajetih 5K 4:3 posnetkov lahko izvlečete slike z 19,6 milijona slikovnih pik (MP). Slike iz 5,3K videa bodo imele 15,8 MP, prav tako pa lahko posnamete fotografije s 23 MP v formatu JPEG.

Še ena dobrodošla nadgradnja v primerjavi s GoPro Hero 9 Black je možnost snemanja v 4K ločljivosti s 120 sličicami na sekundo. Zajeti posnetki vas bodo presenetili in navdušili. Preskok iz 60 na 120 sličic na sekundo je resnično nekaj neverjetnega.  

Še bolj gladka stabilizacija pri vseh ločljivostih

Procesor ni edina večja sprememba akcijske kamere GoPro Hero 10 Black. Družbo mu dela stabilizacijska tehnologija HyperSmooth 4.0, ki bo poskrbela za najvišjo raven stabilizacije slike v akcijskih kamerah GoPro. Na voljo je pri 5,3K30, 4K60 in 2,7K120. HyperSmooth 4.0 omogoča tudi izravnavo obzorja z mejo nagiba do 45 stopinj, kar je velik napredek v primerjavi s 27 stopinjami GoPro Hero 9 Black. Stabilizacija je na voljo tudi pri pretakanju v živo (streaming), kar je odlično za ustvarjalce, ki ustvarjajo veliko vsebine med gibanjem. Edinstvene posnetke lahko ustvarite tudi s funkcijo upočasnitve. Uporabite lahko do 8-kratno upočasnitev pri ločljivosti 2,7K.

Kamera je v celoti vodoodporna in odporna na praske. Ko polnite baterijo kapacitete 1720 mAh, se vsi vaši posnetki in fotografije samodejno varnostno kopirajo v oblak. Imamo pa tudi dobro novico za lastnike lanskoletne različice GoPro Hero 9 Black. Vse svoje dodatke lahko uporabite tudi pri novi akcijski kameri.

Če boste pohiteli, lahko ujamete praznične popuste v spletni trgovini gosport.si. Tako GoPro Hero 10 Black in prejšnji model GoPro Hero 9 Black lahko do konca leta kupite po najnižji ceni doslej.

Kako si lahko še dodatno popestrite rekreacijo?

Medtem, ko bo športna kamera GoPro Hero 10 Black poskrbela za digitalno ovekovečenje vaših pustolovščin, bo istočasno pametna ura na vašem zapestju skrbela za analizo vaših aktivnosti in napredka.

Nosljiva tehnologija se je le v nekaj letih popolnoma zasidrala v naš vsakdanjik. Niti nismo vedeli, da potrebujemo funkcije, ki jih ponujajo pametne ure. In kaj vse ponujajo?

To je seveda odvisno od ure in od vašega proračuna. Napredne ure lahko podrobno analizirajo vaše telo pri več kot 100 različnih aktivnostih. Z naprednimi senzorji spremljajo kisik v krvi, srčni utrip, porabljene kalorije … Omogočajo tudi opravljanje klicev, pošiljanje sporočil, pregled obvestil in podobno. Vse to lahko dobite le za nekaj 100 evrov. Malce preveč, kajne? Zagotovo obstaja cenejša, a enako kakovostna rešitev. Zopet jo boste našli na spletni strani gosport.si, kjer za občutno nižjo ceno ponujajo pametne ure s skoraj vsemi naštetimi funkcijami.

Še več o akcijski kameri GoPro Hero 10 Black in pametnih urah lahko izveste na spletni strani gosport.si


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Pogla d.o.o..
Vas zanima več iz te teme?
GoPro Hero 10 Black akcijska kamera


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več