Digitalizacija
Poslovne rešitve
29.06.2022 17:03

Deli z drugimi:

Share

9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku

Optimizacija IT stroškov je proces stalnega ocenjevanja in prilagajanja vseh virov v oblaku. Zelo hiter razvoj in včasih nenadzorovano uvajanje novih tehnologij so vplivali tudi na rast stroškov tudi zaradi neproduktivne porabe virov v oblaku.

Optimizacija IT stroškov je proces stalnega ocenjevanja in prilagajanja vseh virov v oblaku, ki poganjajo aplikacije, infrastrukturo in delovnih obremenitev. To je področje, ki bi moralo biti v središču IT strategije vsakega podjetja, vendar pogosto temu ni tako.

Poraba v oblaku raste

Velika rast uporabe storitev v oblaku ne kaže znakov popuščanja. Slaba stran velike rasti je (pre)velika poraba storitev v oblaku. Po oceni podjetja Gartner bodo podjetja tako porabila do kar 40% več. Takšna neproduktivna poraba se kaže na več načinov:

 1. Nakup IT sredstev, ki ostajajo neizkoriščena
 2. Neizkoriščenost avtomatizacije, ki jo ponuja oblak
 3. Neprimerne rešitve za shranjevanje glede na potrebe podjetja
 4. Spregledani popusti na licence in storitve

Takšni primeri ne omogočajo popolne izkoriščenosti storitev v oblaku. Da bi se jim izognili, je potrebna skladna strategija upravljanja sredstev v oblaku in programske opreme za celotno IT okolje.

9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku

 1. Prilagodite svoje vire I – podjetja kupujejo preveč računalniške moči v oblaku
 2. Prilagodite svoje vire II – podjetja kupujejo preveč rezervirane zmogljivosti in ne spremljajo porabe
 3. Vzpostavite splošno upravljanje – učinkovita uporaba cenovnih modelov, plačilo po porabi in rezervirane zmogljivosti
 4. Prilagodite prostor v oblaku – podjetja po navadi kupujejo preveč prostora za shranjevanje v oblaku
 5. Dodeljevanje vlog in odgovornosti – ustrezno upravljanje in nadzorovanje
 6. Konsolidirajte in uskladite naročnine v celotnem podjetju
 7. Ocenite in preverite hibridne prednosti – možnost uporabe dvojnih pravic
 8. Preverite cene in izkoristite promocije
 9. Konsolidirajte manjše pogodbe – združevanje več licenčnih pogodb v eno

Ne glede na to, ali uporabljate Microsoft, AWS, Google, IBM ali Oracle, ali kombinacijo le teh, morate razmisliti, kako boste upravljali administracijo, optimizacijo stroškov in nakupe licenc pri vseh ponudnikih.

Kompleksnost večoblačnih okolij

Kompleksnosti okolij v oblaku se ne moremo izogniti. Če na primer uporabljate storitve v Azure in AWS, boste delali v dveh različnih okoljih. Za to boste potrebovali različne veščine in ljudi. Za upravljanje dveh okolij boste imeli dve dostopni točki.

Licence za IT sredstva in programsko opremo so zapletene. Če k temu dodamo še več okolij v oblaku, se zapletenost poveča še za nekajkrat. Cene, paketi licenc in pravice uporabe se nenehno spreminjajo. Podjetja se lahko v tem izgubijo. Ker je temu težko slediti, promocije in spodbude ostajajo neizkoriščene.

Pogostokrat se za nove projekte vzpostavi nova infrastruktura v oblaku in nakupi nove licence, pri tem pa se ne preveri, kaj je že na voljo. Razlog je v omejenem nadzoru nad storitvami v oblaku. Neustrezno upravljanje v novem okolju v oblaku ima finančne posledice.

Zanima me optimizacija IT stroškov v oblaku

Upravljanje storitev v oblaku na enem mestu

Z IT optimizacijo lahko začnete šele, ko imate popoln vpogled v trenutno stanje. Ko je to narejeno in vzpostavljen okvir prilagajanja, so na voljo orodja za optimizacijo stroškov in s tem prilagajanja storitev v oblaku.

Platforma Cloud iQ zagotavlja dostop do storitev v oblaku, poročila o porabi in prilagajanje storitev ter pregled stroškov po porabi. Portal omogoča naročanje in upravljanje programske opreme in virov v oblaku pri več ponudnikih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
optimizacija IT stroškov

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več