Računalništvo, telefonija
15.04.2017 19:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 načinov, kako vam lahko telefon reši življenje

7 načinov, kako vam lahko telefon reši življenje
7 načinov, kako vam lahko telefon reši življenje

Telefon v vašem žepu vam lahko nekega dne reši življenje. Od aplikacij, ki detektirajo raka, do SMS sporočil, ki opozarjajo na nevarnost pred tornadom, vse to in še mnogo več so načini, kako lahko telefoni rešujejo življenja. Za vas smo pripravili nabor 7-ih najzanimivejših in zelo koristnih na dnevni ravni.

1. “Hej Siri!”

Osebna, digitalna asistentka Siri ni od muh, saj obvlada mnogo koristnih stvari, med drugim vam lahko reši življenje. Leta 2016 je neka ženska iz mesta Cairns v Avstraliji doživela velik šok. Njena komaj eno leto stara hčerka kar naenkrat ni mogla dihati. Mama je odhitela proti njej v otroško sobo, vendar je na poti do tja iz rok izpustila telefon. Na srečo se je mama spomnila kaj vse zmore njeni telefon in nato se je zadrla: “Hej Siri, pokliči rešilca!”. Siri je takoj obvestila reševalno službo in ko so ti prišli na kraja dogodka, je hčerka že dihala in je na srečo preživela brez posledic.

2. Poslušanje srca

Andrew Johnson je ustvaril stetoskopsko aplikacijo, ki je rešila življenje. Leta 2013 je Johnson prekopaval stare CD-je v kleti staršev in odkril zbirko CD-jev, na katerih je bilo posnetih 125 zvokov različnih tipov bitja srca, med drugim tudi tista z nepravilnostmi. To zbirko je posnel njegov dedek, ki je bil zdravnik. Andrew se je naučil programiranja in ustvaril mobilno aplikacijo “Listening to the Heart” (Poslušanje srca). Glavna ideja aplikacije je, da preko mikrofona posname bitje srca in potem primerja rezultate z dedkovimi posnetki na CD-jih. Andrew je testiral aplikacijo na prijateljih in družinskih članih, kar pa je prineslo presenetljive rezultate, saj se je izkazalo, da je bitje maminega srca nenormalno. Kljub začetnim dvomom je obiskala zdravnika in ta ji je povedal, da ima resno bolezen, namreč njena srčna zaklopka ni delovala pravilno in to bi lahko vodilo v hude komplikacije. Preživela je operacijo srca in sedaj trdi, da ji je sinova aplikacija rešila življenje.

3. Žepna prva pomoč

Dan Woolley je bil ujet pod ruševinami potresa več kot tri dni. V Port-au-Princu je snemal dokumentarec, ko je mesto stresel potres z magnitudo 7.0 po Richterjevi lestvici. Poleg zlomljene noge in močnega pretresa možganov, je Woolley ostal miren zahvaljujoč aplikaciji na iPhonu. Aplikacija Pocket First Aid and CPR je ponesrečenega Woolleyja vodila skozi oskrbo svojih ran in preživetje. Iz nogavic in ostalih oblačil je delal bandaže, poleg tega pa si je vsakih 20 minut nastavil budilko, da slučajno ne bi zaspal. Woolleyja so po velikih mukah našli francoski reševalci in ga uspešno odpeljali v bolnišnico na Floridi, kjer si je popolnoma opomogel.

4. “SkinVision”

Dandanes lahko najdemo ogromno aplikacij, ki uporabnikom omogočajo, da si kar sami postavljajo diagnoze. Ena od teh aplikacij je SkinVision, ki analizira znamenja na koži in uporabniku v sekundi pove kakšno je tveganje za nastanek raka. Vse kar uporabnik mora narediti je, da poslika znamenje ali kakršnokoli drugo tvorbo na koži, SkinVision pa potem z uporabo algoritma, ki je bil testiran s strani dermatologov, preveri nepravilnosti, barvo, sestavo in obliko znamenja na sliki. Novembra 2016 je Marie Stantiall prvič uporabila aplikacijo, ko je na nogi odkrila čudno znamenje. Po analizi se je izkazalo, da je stopnja tveganja za razvoj raka velika in Marie je takoj ukrepala z obiskom zdravnika, ki je diagnozo potrdil. Zdravnik je lezijo takoj odstranil in ji tako rešil življenje.

5. 911 – 999

Veliko ljudem se zgodi, da se znajdejo nekje, kjer je signal zelo slab, ali pa so omrežja preveč obremenjena zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Če se vam kaj takšnega zgodi v Veliki Britaniji ali ZDA lahko sedaj pošljete sporočila na 911 ali 999. Vse kar morate narediti prej je, da se registrirate, to pa naredite tako, da pošljete besedo “register” na 999 ali 911. Septembra 2016 se je v ta sistem pridružil New Jersey, kar pomeni, da je sedaj s tem sistemom pokrita skorajda celotana Amerika.

6. “Companion”

Če ste se že kdaj počutili osamljene, ranljive ali na sploh neprijetno, ko ste pozno zvečer hodili po temnih ulicah, potem imamo za vas dobro novico. Obstaja brezplačna iPhone aplikacija, ki vas lahko odreši teh strahov. Aplikacija Companion, katero so ustvarili študentje Univerze v Michiganu, uporabniku omogoča, da zadolži ali zaprosi prijatelja ali družinskega člana, da mu ta dela družbo. Virtualno seveda! Ta “angel varuh” lahko spremlja pot uporabnika preko spletnega zemljevida. Uporabnik najprej izbere nekoga od kontaktov v imeniku in ta postane njegov “companion”. Če se zgodi karkoli nepričakovanega, aplikacija zazna spremembe v gibanju in vas takoj vpraša ali je vse vredu. Če po 15-ih sekundah uporabnik ne pritisne gumba “OK”, se telefon spremeni v alarmni sistem, oddaja glasne zvoke, da odžene kriminalce, uporabniku pa je takoj na voljo možnost klica na policijo. Aplikacija je v svojem prvem tednu dosegla 500.000 prenosov.

7. Pulse Point

Zaradi srčnega zastoja na dan umre na tisoče ljudi po vsem svetu in eden glavnih razlogov je, da ljudje, ki doživijo srčni zastoj, ne dobijo pravočano prve pomoči. Kaj pa se zgodi, ko nihče od navzočih ne ve kako pristopiti k prvi pomoči? Seveda tudi za to obstaja aplikacija. Pulse Point je aplikacija, ki pošlje obvestilo vsem, ki imajo opravljen tečaj prve pomoči in se nahajajo v območju 500-ih metrov od človeka, ki je doživel srčni zastoj. Glavna ideja aplikacije je, da spodbuja ljudi, da pomagajo dokler na kraj ne pridejo reševalci in pogosto se izkaže, da se v teh trenutkih rešuje življenje.


Prijavi napako v članku