Računalništvo, telefonija
12.08.2016 08:55

Deli z drugimi:

Share

60 TB podatkov lahko sedaj »stlačimo« na en pogon Solid State!

Pogon Solid State družbe Seagate kapacitete 60 terabajtov bo naprodaj leta 2017.
Pogon Solid State družbe Seagate kapacitete 60 terabajtov bo naprodaj leta 2017.

Pogoni Solid State so v primerjavi z običajnimi trdimi diski povsem »zakon«, saj so zmogljivi, zanesljivi in odporni na številne zunanje dejavnike, kot so padci in udarci. Najnovejši dosežek na tem področju pa je pred kratkim uspelo družbi Seagate, saj so njeni inženirji pripravili novo različico pogona Solid State, ki jemlje dih. Ta namreč za shranjevanje podatkov ponuja kar vrtoglavih 60 terabajtov prostora, izjemno razpoložljivo kapaciteto pa je inženirjem uspelo doseči z uporabo navpične tridimenzionalne tehnologije, ki poleg visoke kapacitete ponuja še zmogljivost in dolgo dobo delovanja. S tem je podjetju Seagate uspelo preseči rekord podjetja Samsung na tem področju, saj izdelek južnokorejskega giganta ponuja »zgolj« 16 terabajtov razpoložljivega prostora.

Ker prostorni pogon Solid State podjetja Seagate temelji na osnovi pomnilniških enot Micron 3D TLC NAND je ta izjemno zmogljiv. Ta namreč podatke zapisuje s hitrostjo do 1.000 megabitov na sekundo in prebira podatke s hitrostjo do 1.500 megabitov na sekundo. Poraba električne energije znaša okoli 15 vatov, za povezovanje z računalnikom pa je na voljo vmesnik SAS. Disk velikosti 3,5-palcev je poleg vsega tudi nadvse zanimive oblike, ki je bila skrbno načrtovana z namenom, da bo novinec dolga leta brezhibno shranjeval podatkov.

Če bi si lahko privoščili pogon Solid State družbe Seagate kapacitete 60 terabajtov, bi lahko nanj shranili do 400 milijonov fotografij oziroma 12.000 filmov v ločljivosti DVD. Novost bo na voljo v letu 2017, njena maloprodajna cena pa zagotovo ne bo ravno nizka. Že za Solid State disk podjetja Samsung kapacitete 16 terabajtov je namreč v prosti prodaji potrebno odšteti okoli preračunanih 9.000 evrov.


Prijavi napako v članku