Računalništvo, telefonija
25.11.2016 09:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 tehnoloških daril, ki jih ne kupujte svojim najdražjim

..Vsako leto znova se soočamo z neverjetno težkim vprašanjem: Kaj kupiti svojim najdražjim? Velikokrat se zgodi, da nam na pamet takoj padejo razni "gadgeti" in na sploh tehnologija. Pa je to prava izbira?..
6 tehnoloških daril, ki jih ne kupujte svojim najdražjim
6 tehnoloških daril, ki jih ne kupujte svojim najdražjim

Na spletu lahko najdemo nešteto seznamov, ki nam “pomagajo” in nas učijo kaj kupiti, katera so najboljša tehnološka darila, kateri “gadgeti” so poceni itd. Vsi si želimo biti izvirni, posebni, drugačni, vendar na koncu podležemo pritisku in izberemo katero od suhoparnih “klasik”, pa naj si bo to telefon ali televizija, s tem pa nismo naredili nič posebnega. Preden se odločimo kaj kupiti ni slabo, če vemo česa nikakor ne smemo kupiti. S pomočjo portala TechConnect smo za vas pripravili seznam “tehničnih stvari”, ki jih ob letošnjih praznikih nikakor ne smete kupiti svojim najdražjim.

“Kickstarterji”

Kickstarter in ostale podobne platforme znajo pritegniti marsikateri pogled na unikatna darilca, hkrati pa vam obljubijo “najugodnejšo” ceno, ki je tako ugodna, da bi grešili, če je ne bi izkoristili. Nasvet? Ne tvegajte! Brez dvoma obstajajo projekti, ki so kakovostni in vredni vašega denarja, vendar je ta odstotek izdelkov razmeroma majhen.

Za primer vzemimo ta ljubki merilnik aktivnosti za pse, ki naj bi do kupcev prišel do decembra. Svoj denar date podjetju, za katerega najverjetneje niste še nikoli slišali, za izdelek, ki ga prvič vidite in izdelek, ki je “nastal” šele pred kratkim. Je ta izdelek kakovosten? Kdo bo odgovarjal v primeru nezadovoljstva z izdelkom? Enostavno preveč je neodgovorjenih vprašanj, da bi tvegali vaše unikatno božično darilo.

Poceni slušalke

Verjetno vsi poznamo koga, ki se mu zdijo darilni boni premalo osebni, kajne? Slušalke morda spadajo med tiste izdelke, ki so ravno nasprotno preveč osebne. Če malce pretiravamo, jih lahko primerjamo s spodnjim perilom, ki je prav tako posameznikova osebna odločitev. Pri enih nas bolijo ušesa, ene so premajhne, spet druge zvočno nezadovoljive. Zares je težko izbrati slušalke za nekoga drugega. Letos nam vsaj ni treba skrbeti glede Applovih AirPod brezžičnih slušalk, kajti Apple potrebuje še nekaj časa, da bodo te dokončno nared.

Poceni Android tablice

Kljub temu, da nas (nizka) cena kar hitro premami, moramo ohraniti hladno kri in trezno razmisliti o potencialih, ki jih imajo za nas tablice nizkocenovnega razreda. Slabša kakovost, “staromodna” strojna oprema, majhna količina pomnilnika, preživete različice operacijskih sistemov in še mnogo več. Verjamemo, da tablice predstavljajo pogosto izbiro med prazničnimi darili, vendar tablica z zaslonom ločljivosti 800 x 400 slikovnih pik ni nek presežek tehnologije in darila. Nasvet: raje ne kupujte kot pa, da kupite nekakovostno tablico.

Preživeta ali zastarela tehnologija

Dober “gift-giver” ve kaj je vroče in kaj naj raje ostane v trgovinah. Če pogledamo primer GPS-a TomTom Via 1535TM, bi 5 let nazaj rekli: “Vau, odlično darilo!”. Dandanes pa praktično vsak boljši telefon zmore to kar je avtomobilski GPS zmogel takrat in to celo brez dodatnih stroškov. Torej, vedno se je potrebno postaviti v aktualen čas, saj nam to pove kaj je danes uporabno, kaj je povsem samoumevno in kaj popolnoma preživeto. Naj vas nostalgija ne zavede preveč, kajti ljudje si le težko predstavljamo kako hitro napreduje razvoj tehnologije in ravno zato moramo zelo pazljivo izbirati darila, še posebej, ko govorimo o dražjih nakupih, saj lahko z pravo izbiro darila zares vplivamo na življenje človeka.

Neuporabne USB naprave

Kaj porečete na “Barbie plesalko ob drogu”? Verjeli ali ne, takšna figurica stane več kot 100 eur. Potem je tukaj USB osvežilec zraka in zatem še “zanimiv” USB kamen, ki ne služi popolnoma ničemur. Pisalne mize in mize na splošno so že tako ali tako preveč naložene, mi pa jih veselo zalagamo z neuporabnimi predmeti, ki tratijo prostor, USB vhode in služijo le enemu namenu – kažejo ljudem kako slab “gift-giver” smo.

Lanskoletne uspešnice

Razlika med to kategorijo in kategorijo “preživeta ali zastarela tehnologija” je v datumu nastanka naprav/predmetov. Ne zgodi se namreč malokrat, da mediji s področja tehnologije malce preveč navdušeno poročajo o “novostih” izpred enega leta. Če je nekaj bilo popularno in zanimivo leto ali dve nazaj, obstaja velika možnost, da se je vzhičenje že nekoliko poleglo. Poglejmo si primera digitalnih ekranov za slike in Googlovih kartonastih očal, ki sta oba zanimiva “gadgeta”, vendar ju enostavno ni mogoče ponuditi kot letošnji hit med potencialnimi tehnološkimi darili. Kaj pa recimo nosljiva tehnologija? Kljub temu, da se zdi, da še niti nismo doživeli vrhunca te kategorije tehnologije, nosljiva tehnologija pada in pada, nekega novega trenda ali revolucionarne rešitve temu problemu pa nekako ne najdemo začetka.


Prijavi napako v članku