Triki in nasveti
18.04.2023 14:10

Deli z drugimi:

Share

6 največjih tehnoloških nočnih mor, ki se jim morate izogniti pri naslednjem potovanju v tujino

Težavam s tehnologijo na potovanjih se je možno izogniti in to brez večjih naporov. Od preprečevanja skritih stroškov do izogibanja nerodnim napakam pri prevajanju, tukaj je nekaj nasvetov za brezskrbno potovanje z uporabo pravih tehnoloških prijemov.

Predstavljajte si, da vas pustijo nekje na balinejski obali z dobro knjigo in pametnim telefonom in 14 dni bi verjetno brez težav uživali v tem mirnem luksuzu kajne?

Če pa vas odpeljejo na isto mesto, s telefonom Nokia 3310 in fizičnim zemljevidom, pa boste verjetno doživeli živčni zlom.

Večina se strinja, da smo hiperodvisni od tehnologije, še posebej, ko se gibljemo po novem kraju v tujini. In bolj kot greste stran od doma, ali bolj oddaljeni kot ste, bolj verjetno je, da boste naleteli na okvare naprav, ki lahko pokvarijo vaše načrte za prosto potepanje.

Od nabiranja skritih stroškov do izogibanja različnim tehnološkim zadregam – tukaj je nekaj najhujših nočnih mor uporabe tehnologije, ko potujete in načini kako se jim izogniti pri vaši naslednji poti.

Brezskrbni “roaming” … Ali morda tudi ne?

Vsi smo že bili tam. Za eno minuto pozabite in vklopite mobilne podatke, da bi poiskali nekaj: “najboljše restavracije v Tel Avivu”, “najhitrejši let od Bangkoka do Chiang Maija” ali “kako se obleči za škotsko vreme”.

Pet minut kasneje … Velik račun za “roaming”. Ojoj.

Čeprav nekatera omrežja omogočajo prosti “roaming”, druga niso tako velikodušna. Preden je ustanovil svojo znamko alternativne športne opreme je Rusty Martin nekaj časa potoval s skirojem. In posledično je zato plačal malo bogastvo.

“Po osemurnem letu sem pristal v Vancouveru in spoznal nekaj lokalnih skiroistov,” pove Rusty za The Next Web. “Ko sem se vrnil do prijateljevega stanovanja, sem imel nekaj obvestil. Pustil sem vklopljene podatke in nabral približno 70 funtov stroškov.”

Počakajte! Še na slabše gre: “Računa nisem plačal več kot leto dni,” prizna Rusty. “Nekako takole sem razmišljal: ‘Briga me za korporacije, nič jim ne dolgujem.’ Podatkov nisem niti aktivno uporabljal, pustil sem jih samo vklopljene. Vse skupaj se mi je zdelo zelo nepravično. Toda potem ti pošljejo agencije za izterjavo dolgov in uničijo tvojo kreditno oceno.

Pred vkrcanjem na letalo tako vedno preverite svoj načrt za podatke (in nastavitve podatkov). Ali še bolje, pred potovanjem poskrbite za paket, ki vam omogoča brezskrbno uporabo naprave.

Testiranje lokalnih omejitev

Z vse večjim naraščanjem internetne cenzure se ne gre čuditi, če vaše najljubše aplikacije in spletne strani v drugih državah ne delujejo.

Srishti Verma je imela težave v Vietnamu, ko je izvajala raziskave o reproduktivnem zdravju in pravicah za neprofitno organizacijo s sedežem v Atlanti.

Spletna stran se je sprva naložila, vendar ni delovala pravilno. Navigacija je bila slaba, stvari se niso naložile in to je vplivalo na mojo raziskavo,” deli Srishti. “Brez dostopa do povezanih spletnih mest sem mislila, da je nekaj narobe z mojim internetnim priključkom.

Na srečo jo je Srishtijin prijatelj spomnil, naj uporabi VPN in vse je bilo bolje. Vendar pa je v mnogih drugih državah ta rešitev neučinkovita. Prepovedi in omejitve VPN-jev so razširjene v državah, kot so Kitajska, Turčija in Združeni arabski emirati.

S pametnim telefonom v rokah je enostavno pozabiti, da nimajo vse države enake stopnje tehnološke svobode.

Vsak Wi-Fi ni dober Wi-Fi!

Wi-Fi je tako vseprisoten, da je misel, da bi bili brez njega, praktično neznosna.

Michelle Coulson je občutila nekaj podobnega na nedavnem potovanju na Portugalsko. Kot digitalni nomad, ki ljudem pomaga pri iskanju služb na daljavo, je bilo njeno delo nesramno prekinjeno zaradi pomanjkanja povezljivosti.

»Pravkar smo prišli do kampa in ugotovili, da ni brezžičnega interneta. Nikjer ni bilo trgovine, ki bi bila odprta, da bi si lahko napolnili naše mobilne podatke – zato smo se na koncu vozili kilometre do McDonald’sa, da bi uporabili njihov Wi-Fi!«

V takih trenutkih je javni Wi-Fi božji dar. Kljub temu pa obstaja “catch”, pogosto v obliki žrtvovanja nekaj osebnih podatkov za prijavo. Vsi hrepenimo po internetni povezavi, a včasih javna rešitev preprosto ni vredna tveganja.

Hekerji polni zvijač lahko ustvarijo dvojna Wi-Fi omrežja, ki so videti kot zakonita. Medtem ko brezglavo brskate po interneti, oni brskajo po podrobnostih vašega računa. To je preprost način za krajo vaše identitete ali vsebine vašega bančnega računa.

Že na samem letališču lahko naletiti na velike težave. Glede na raziskavo Forbesa so med uporabo javnega Wi-Fi-ja bili na udaru osebni podatki 40 % vprašanih – največjo grožnjo predstavlja ravno Wi-Fi na letališčih in v restavracijah.

Če uporabljate skupni ali javni Wi-Fi, poiščite nekoga, ki lahko potrdi, da ste v pravem omrežju in seveda na pozabite na svojega zvestega VPN-ja za dodatno raven zaščite. Upoštevajte, da če se povezujete z Wi-Fi omrežjem, ki ga ne poznate, prav tako ne boste vedeli, kako bodo uporabili podatke zbrane med sejo.

Adapterji in napetosti

Nihče si ne želi gledati, kako zaslonu telefona ugaša preden pridemo do hotela. Če pozabimo na adapterje, to hitro postane realnost.

Obstaja 15 vrst različnih električnih vtičev, zato se prepričajte, katere boste potrebovali za ciljno državo. Tip C pokriva večino Evrope (razen Združenega kraljestva, Irske, Cipra in Malte).

Načrtujete potovanje, ki pokriva več držav? Zagotovite si univerzalni adapter.

Univerzalni adapter je priporočljiv za tiste, ki potujejo po več državah, saj pokriva večino vrst vtičev. Pri nakupu adapterja bodite pozorni na njegovo zmogljivost, da lahko brez težav polnite vse naprave. Včasih je vključen tudi USB priključek za polnjenje mobilnih naprav. Poleg tega lahko preverite tudi, ali je vaš hotel ali apartma opremljen z vtičnicami, ki ustrezajo vašim potrebam.

Pripravite se na izpade elektrike

So za vedno ugasnili sonce, ali ste se ujeli v izpadu električne energije? Ugibamo, da slednje.

Izpadi električne energije bodo vse pogostejši, saj bo, kot vse kaže, podnebna kriza vse večja. Pravijo, da tudi raj ni imun na nekaj akcije brez luči.

Georgie Darling je digitalna nomadka in popotniška pisateljica, ki je prvih sedem mesecev pandemije preživela na majhnem indonezijskem otoku Gili Trawangan.

Zaradi velikosti in položaja otoka je Gili nagnjen k potresom in izpadom električne energije. Pogosto se to dvoje zgodi istočasno.

Vse to je tako zelo postalo del mojega vsakdanjega življenja, da je bil edini odziv na stresanje tal sporočilo ‘potres?’ v naših spletnih pogovorih,” pravi Georgie.

Nekajkrat se mi je zgodilo, da so se klici s strankami pokrivali z izpadi električne energije in potresi,” priznava Georgie. “Hitro sem se naučila, da moram imeti svoj prenosni računalnik in telefon vedno povsem napolnjena.”

Za dodatno zaščito si zagotovite eSIM (kot je omenjeno zgoraj) in nekaj prenosnih polnilnih baterij. Prepričajte se tudi, da svoje stranke in ljubljene opozorite na izpade električne energije, kadar je to seveda mogoče.

To je dobra tema za pogovor s strankami“, pravi Georgie. “Še posebej, ko sem jim povedala, da je fraza za ‘izpad električne energije’ v bahasščini ‘mati lampu’, kar se neposredno prevede kot ‘smrt luči’.

Kjer je tveganje za osramotitev nizko, vam lahko prevajalske aplikacije pomagajo iz zagate. Na primer, ko preverjate meni za možnosti brez mesa ali razlagate znake na železniški postaji.

Vsekakor pa se lahko zgodi, slabe prevode spremljajo neprijetne posledice. Če pridete v Francijo in potrebujete odvetnika (un avocat), lahko namesto tega zahtevate avokado (tudi un avocat). Ups!

Obetavne raziskave o uporabi Googlovega prevajalnika v urgentnih oddelkih so pokazale, da se 82,5% prevodov ohrani v svojem pomenu. Vendar se rezultati razlikujejo med jeziki, kar je problem, če morate deliti občutljive informacije.

Najboljši način, kako se izogniti neuspehom prevajalskih aplikacij je, da jih uporabljate previdno. Ne računajte na njihovo reševanje situacije vsakič, ko se znajdete v zadregi – in pred odhodom na potovanje vadite na Duolingu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več