Računalništvo, telefonija
03.05.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako bo omrežje 5G spremenilo svet?

Kako bo omrežje 5G spremenilo svet?
Kako bo omrežje 5G spremenilo svet?

Nahajamo se v zgodnji fazi naslednje tehnološke revolucije: razvoj vseprisotnega brezžičnega omrežja, ki bo poneslo masovne podatke in najnaprednejšo tehnologijo do večih milijard naprav. Vse to bo omogočilo nepredstavljive zakladnice zelo specifičnih podatkov in spremenilo kaj delamo in kako delamo. To omrežje je omrežje 5G.

Razen tehnološko usmerjenih področij, prednosti omrežja 5G niso povsem jasno razdelane. Če jo zreduciramo na čisti minimum, je elementarna definicja omrežja 5G dokaj podobna svojim predhodnicam – skupek nevidnih radijskih žarkov, ki prenašajo informacije med napravami, vendar veliko hitreje. Prav tako kot omrežji 4G LTE in 3G, tudi omrežje 5G prinaša večjo hitrost vseh aspektov življenja.

Tisto kar pa loči omrežje 5G od predhodnikov je, da je omrežje 5G tehnološki paradigmatski premik, katerga mnogi premerjajo z izumi kot sta pisalni stroj in računalnik. Poleg tega pa 5G ni zgolj omrežje. 5G bo postala nenadomestljiva sestavina celotnega ekosistema vseh popolnoma povezanih, inteligentnih senzorjev in naprav, ki bodo zmožni analizirati in potencialno tudi popravljati ekonomijo in posel, še naprej pa bo tekel trend brisanja geografskih in kulturnih meja.

Vse industrije bodo prej ali slej občutile vpliv omrežja 5G. Na naš vsakdan bi znale največji vpliv prinesti avtomobilska in zdravstvena industrija, poleg tega pa bo dramatične transformacije prinesel internet stvari. Pomislimo samo na razmerje med pametnimi mesti in avtonomnimi avtomobili. S 5G omrežjem bo avtomobil sposoben izbrati najbolj optimalno pot, ki jo bo izračunal na podlagi komunikacije z ostalimi avtomobili in cestami. Kljub temu, da številna podjetja intenzivno delajo na takšnih in podobnih projektih, bo za masovno rabo in funkcionalnost sistema potrebna kombinacija inteligentnih naprav in 5G omrežja. V zdravstvu bo 5G omrežje omogočilo nenehno povezljivost s pacienti in na drugi strani zdravniki ter zdravstvenimi institucijami. Kombinacija integracije podatkov in prej omenjene povezljivosti, bo radikalno spremenila celoten zdravstveni kontinuum, dobili bomo napovedljivo zdravstvo.

Kar pa se tiče interneta stvari, bo 5G omrežje nadgradilo celotno človeško izkušnjo, kajti med seboj bo povezano praktično vse. Analitiki napovedujejo, da naj bi do leta 2020 na svetu bilo nameščenih več kot 20 milijard “IoT” (internet stvari) naprav, ki zbirajo in procesirajo enormne količine podatkov. S takšnimi količinami podatkov bodo industrije lahko dosegle nove razsežnost učinkovitosti.

Kot ugotavlja raziskovalni projekt podjetja Quacomm in neodvisnih raziskovalnih podjetij IHS Markitta, Penn Schoen Berland in Berkeley Research Group, bo edinstvena inovacija ustvarila drugačno ekonomijo.V raziskavi je sodelovalo 3.588 respondentov od poslovnežev, tehnološih entuziastov, do inovatorjev in raziskovalcev. Dr. David Teece, direktor centra Tusher na Haas School of Business v Berkeleyju, je na kratko povzel in ocenil rezultate študije, ki se tičejo ekonomskega vpliva.

Nekaj glavnih ugotovitev študije je:

Omrežje 5G bo prineslo nove prihodke

Po opazovanju 21-ih unikatnih načinov rabe omrežja kot so navidezna resničnost, virtualna resničnost, avtonomna vozila in druge, IHS Markit ugotavlja, da ima 5G potencial, da odklene do 12.3 trilijona evrov potencialnega zaslužka po najrazličnejših industrijah. Za lažjo predstavo, ta številka predstavlja približno 4.6% globalnega donosa, ki je napovedan za leto 2035.

Omrežje 5G bo povod za novo rast

Do leta 2035 naj bi vsi omrežni operaterji, jedrna tehnologija in proizvajalci komponent, vse naprave, infrastruktura, razvijalci aplikacij in programov, zrasli na 3.5 trilijona evrov, kar je več kot danes predstavlja celotni trg mobilne telefonije. Največji doprinos se pričakuje od Kitajske, sledile pa bodo ZDA, Japonska, Nemčija, Južna Koreja, Francija in Velika Britanija. Raziskovalci napovedujejo tudi 22 milijonov delovnih mest, ki bodo nastale zaradi omrežja 5G. Med letoma 2020 in 2035 bo 5G omrežje h globalnemu BDP-ju prispevalo ekvivaletn ekonomskemu obsegu Indije danes – sedmi največji ekonomski sili sveta.

Omrežje 5G bo spodbudilo inovacije

Ljudje, ki so sodelovali v študiji, so samozavestni glede “nove renesanse” povezljivosti: 91% sodelujočih meni, da bo omrežje 5G omogočilo razvoj novih produktov in storitev, ki danes sploh še ne obstajajo. Verjamejo, da bo 5G spodbudilo inovacije, tehnologijo in izume, ki bodo vodili v pametnejše domove in mesta, poleg tega pa tudi v bolj zdrave ljudi.

Nova generacija 5G bo prinesla nove industrije, vplivala pa bo tudi na že obstoječa podjetja, produkte in storitve. Vodilni poslovneži menijo, da bo 5G pomembno vlogo igral tudi v zaščiti osebnih podatkov, 70 % respondentov pa izraža skrb, da bo njihova država brez omrežja 5G postala manj konkurenčna.

Evolucija iz “zgolj še enega omrežja” do robustnega ekosistema bo rezultat novih 5G tehnologij, ki bodo postopoma spreminjale tehnologije, ki jih poznamo danes. Qualcomm je ustvaril stvaril, ki so popolnoma spremenile vse kar vemo o telefonih, sedaj si želijo spremeniti vse o vsem ostalem. Qualcomm vodi svet v 5G tehnologijo, ustvarjajo platforme in protokole na katerih bo zgrajena nova tehnološka revolucija.


Prijavi napako v članku