Računalništvo, telefonija
22.12.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

5 tehnoloških trendov, ki bodo v letu 2020 spreminjali svet maloprodaje

5 tehnoloških trendov, ki bodo v letu 2020 spreminjali svet maloprodaje
5 tehnoloških trendov, ki bodo v letu 2020 spreminjali svet maloprodaje

Digitalna transformacija je neizogibna in nezaustavljiva. Novi tehnološki trendi vplivajo na vse industrije in svet (malo)prodaje ni nobena izjema. Si predstavljate, kako bo izgledala vaš spletni nakup v naslednjem letu? Poglejmo si najbolj pomembne trende, ki bodo v letu 2020 spreminjali svet prodaje na drobno.


Navidezna resničnost

Brez dvoma lahko napovemo, da bo leto 2020 leto, kjer bo nakupovalna izkušnja sestavljena iz veliko več, kot samo gledanja, tipanja ali testiranja produktov. Zahvaljujoč se navidezni resničnosti lahko danes kupci izkusimo stvari brez, da bi jih fizično prijeli. Eden zadnjih programov, ki lahko služi kot primer dobre prakse, je Toyotin AR program – Toyota je potencialnim kupcem vozil omogočila preizkus desetih vozil, brez, da bi se sploh dotaknili ključev.


Toyota je zgolj eden od primerov: e-prodajalci, kot je recimo Amazon, so navidezno resničnost prepoznali, kot veliko prednost za zmanjševanje števila reklamacij pri spletnih nakupih. Navidezna resničnost pomaga trgovcem pri vzdrževanju in povečevanju prodaje, kajti stranke postajajo vedno bolj zahtevne in želijo globoke uporabniške izkušnje.


Družbeno nakupovanje

Le kdo si ne želi brezhibne nakupovalne izkušnje? To je eden od razlogov, zakaj socialno nakupovanje in vizualno iskanje postajata vse bolj pomembna vidika prodaje. Povedano zelo poenostavljeno, to, da lahko kliknemo na sliko naše najljubše dizajnerske obleke, ali sliko neke torbice, ki jo na Instagramu nosi kaka zvezdnica, so samo začetki tega, kar bi lahko v letu 2020 postalo velik trend.


Danes lahko ljudje preko vizualnega iskanja in umetne inteligence nakupovalno izkušnjo dvignemo na višjo raven. Vodilni akterji družbenega nakupovanja Pinterest in Instagram igrata na tem področju glavno vlogo. Številni drugi trgovci, tako spletni kot fizični, izkoriščajo prednosti teh trendov. Recimo Stitch Fix je že razširil uporabo družbenih platform, preko katerih predstavljajo svoje kolekcije preden jih postavijo naprodaj.


Množični podatki

Mnogi veliki trgovci so hitro prepoznali veliko prednost spletnih trgovin, in sicer dostop do masovnih podatkov. Podjetja so prepoznala pomen podatkov za nadaljnje inovacije in izboljšanje potrošniške izkušnje. V zadnjem času gre opaziti tudi trend, kjer vodilni trgovci s fizičnimi lokacijami prehajajo iz digitalnega v fizično, da na tak način zbirajo podatke v realnem življenju. S pomočjo široke mreže rednih strank lahko dobijo vpogled v vse, od lokacij trgovin, do uporabniške izkušnje. Na tak način pridobijo informacije, ki jih potrebujejo, da lahko tekmujejo v močni trgovski konkurenci.


Na srečo obstaja kar nekaj »crowdsourcing« platform, kot je recimo Premise, ki lahko trgovcem pomaga, da zbirajo kvalitetne podatke iz fizičnih lokacij. S temi bolje razumejo resnične pogoje in želje potrošnikov.


Mobilna prodaja

Od nakupovanja do inovativnih aplikacij in spletnih strani, ki so prijazne do uporabnikov mobilnih naprav, možnost plačevanja s storitvami, kot sta Google Pay in Apple Pay spreminja način, na katerega danes dojemamo nakupovanje kot tako. Ne samo to, da so načini digitalnega plačevanja vedno bolj prisotni med nami, podjetja sama eksperimentirajo s tem, kako karseda olajšati nakupovanje za potrošnike.


Letos je recimo Amazon Go začel s testiranjem trgovin, kjer strankam ni potrebno plačati na licu mesta. Če se bo ta trend nadaljeval in morda še nekoliko pospešil svojo prisotnost v fizičnih trgovinah, bomo morda kmalu lahko pozabili na stres in skrbi, ki nam jih povzroča nenehno razmišljanje o karticah in gotovini.


5G omrežje

O 5G tehnologiji je v zadnjem času veliko govora in nekateri jo že uporabljajo. Ne glede na to bo leto 2020 tisto, ko bomo prvič dobili komercialne načine rabe te tehnologije. Hitrejše omrežne povezave in manj motenj delovanja bo vplivalo na vse, od prodajnih procesov, »in-store« izkušnje za stranke in še več. S prihodom 5G tehnologije bo imela možnost hitrejšega razvoja tudi druga napredna tehnologija. To pomeni, da bomo lahko kupci dobili informacije glede novih produktov, priporočila in podobne informacije kar direktno na naše pametne naprave.


Končna ocena

Gledano v celoti bo leto 2020 polno pomembnih izboljšav na področju prodaje in maloprodaje. Vse bolj prisotno bo kognitivno računalništvo, umetna inteligenca in masovni podatki. Vsi ti trendi so usmerjeni v poenostavitev uporabniške izkušnje in omogočanje znamkam in trgovcem, da imajo več stičnih točk s strankami.


Prijavi napako v članku