Telefoni
Triki in nasveti
08.05.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

5 stvari, na katere moramo biti pozorni ob nakupu iPhona

Od velikosti naprave, do zmogljivosti baterije in še več. na vse to je potrebno biti pozoren, ko kupujem novega iPhona.

Nakup iPhona je velika odločitev; to je drag nakup in naprava, s katero boste preživeli ogromno časa. Toda tudi potem, ko ste se odločili, da želite iPhone in ne enega od Androidov, je izbira pravega modela prav tako pomembna stvar.

Na voljo je kar nekaj različnih iPhonov – zlasti če upoštevamo vse starejše modele – z nekaterimi ključnimi razlikami med njimi, da ne omenjamo različnih cen.

S tem v mislih je tukaj pet glavnih stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu iPhona.

Večji ali manjši

Ena najbolj očitnih razlik med iPhoni je velikost zaslona. Kljub temu pa, če gledamo zgolj novejše modele, je treba upoštevati samo tri različne velikosti.

Največja sta iPhone 15 Pro Max in iPhone 15 Plus, ki imata 6,7-palčna zaslona. Velik zaslon, a še vedno manjši od nekaterih Android modelov, kot je Samsung Galaxy S24 Ultra.

Ne glede na vse so ti največji telefoni tisti, ki jih boste za udobno upravljanje verjetno morali uporabljati z dvema rokama. Zaradi svoje velikosti pa so tudi okorni v žepih in torbah. Po drugi strani pa vam velik zaslon omogoča, da vidite več hkrati. Ko na primer brskate po spletu, ali med igranjem iger in gledanjem videov.

Naslednji na lestvici so 6,1-palčni modeli, kot sta standardni iPhone 15 in iPhone 15 Pro. Ti telefoni so bistveno manjši in zato boljša izbira za enoročno upravljanje, a so manj primerni za gledanje videoposnetkov in recimo filmov.

Na koncu pa je potrebno omeniti še 4,7-palčni iPhone SE (2022), ki je resnično majhen telefon, kakršnega ne vidimo več pogosto. Če pogrešate zgodnje dni pametnih telefonov, kjer so imele naprave velike okvirje in majhne zaslone, potem je ta model lahko pravi za vas. Vseeno pa je njegova največja konkurenčna prednost preprosto to, da je cenejši od drugih nedavnih iPhonov.

Ali potrebujete telefoto kamero?

Eden od glavnih razlogov zakaj izbrati model “Pro” je, da imajo telefoto kamere, ki jih standardni in modeli “Plus” nimajo.

Vsi ti telefoni (razen iPhona SE 2022) imajo široke in ultra široke leče, a če želite optični zoom, boste morali izbrati Pro.

Možnost optične povečave vam daje večjo vsestranskost pri fotografiranju in je lahko še posebej uporabna, če želite fotografirati oddaljene živali, podrobnosti, ki so visoko na zgradbah, ali druge stvari, ki se jim težko približate.

Če pa to niso stvari, ki bi jih pogosto želeli fotografirati – ali pa vas fotografiranje s pametnim telefonom preprosto sploh ne zanima –, potem telefoto kamera verjetno ni potrebna. V tem primeru bi lahko izbrali cenejši model, ki ni Pro serije.

Je hitrost osveževanja pomembna za vas?

Druga velika razlika med modeli Pro in tistimi, ki niso Pro, je hitrost osveževanja, pri čemer imajo modeli Pro hitrost osveževanja 120 Hz, medtem ko imajo standardni in Plus serija hitrost osveževanja le 60 Hz.

Zaradi nižje hitrosti osveževanja je uporabniška izkušnja in drsenje manj gladko. Torej, če brskate po e-pošti ali se pomikate po Twitterju – oprostite, X-u –, bo na 120 Hz zaslonu vse skupaj videti hitreje. Se pa nekaterim ljudem to zdi bolj opazno kot drugim.

Če se zavedate, da vam je hitrost osveževanja pomembna, se prepričajte, da izberete 120Hz iPhone. Če niste prepričani, je vredno preveriti, kakšno hitrost osveževanja ima vaš trenutni telefon – če uporabljate napravo s 60 Hz in vam to ustreza, potem verjetno ni potrebe po nadgradnji na 120 Hz.

Zmogljivost baterije

Baterija je še eden v vrsti pomembnih faktorjev, na katere moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup telefona. Razlike v zmogljivosti baterije so lahko med različnimi modeli velike. V primeru iPhonov praviloma velja, da tisti modeli z večjimi ekrani imajo tudi boljšo baterijo, saj je ta lahko večja. Ne velja pa to vedno, zato je pomembno, da vsakič, ko razmišljamo o nakupu določenega telefona, temeljito preberemo specifikacije baterije.

Posebej velja izpostaviti, da nobeden od najnovejših iPhonov nima slabe baterije. Res pa je, da so nekateri modeli enostavno boljši od drugih. Če torej pogosto potujete, ali se gibljete v naravi recimo in posledično nimate vedno na voljo polnilca, bo kak iPhone 15 Pro Max najboljša izbira. Tudi, če ne želite pogosto polnite telefona, predlagamo, da razmislite o katerem od modelov, ki se ponašajo z visoko zmogljivo baterijo. Če temu ni tako, potem bodo manjši modeli, na primer standardni iPhone 15, povsem dovolj.

Pomnilniški prostor

Zadnja stvar, na katero moramo biti pozorni ob nakupu iPhona, pa je velikost prostora za shranjevanje podatkov. Ne smemo pozabiti, da iPhoni nimajo možnosti za uporabo microSD kartic, kar pomeni, da se moramo v celoti zanesti na že vgrajeni pomnilniški prostor.

Očitno je, da izbira večje zmogljivosti pomnilnika pomeni večjo ceno, vendar je to verjetno bolje, kot da ugotovite, da nimate dovolj prostora.

Če kupujete najnovejši iPhone, boste lahko izbirali med 64 GB in 1 TB, odvisno od modela. Menimo, da je 64 GB premalo za večino uporabnikov, zato bi verjetno morali ciljati na vsaj 128 GB, če si to seveda lahko privoščite.

Ali potrebujete več kot to, je odvisno od tega, kako nameravate uporabljati svoj telefon. Boste prenašali kupe zahtevnih aplikacij in iger ali shranjevali množico fotografij in videoposnetkov? Če je temu tako, potem bi verjetno morali izbrati vsaj 256 GB ali morda več.

Seveda pa ne gre pozabiti na možnost shranjevanje v oblaku, česar se poslužuje vse več uporabnikov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več