Računalništvo, telefonija
02.01.2017 09:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 stvari, ki jih velja razmisliti pred nakupom brezžičnih slušalk

..Kupujete brezžične slušalke za svoj novi iPhone, ki je brez klasične vtičnice? Preden odhitite v trgovino, se prepričajte, da ste popolnoma seznanjeni z njihovo funkcionalnostjo..
Brezžične slušalke imajo tako prednosti kot slabosti v primerjavi z žičnimi modeli!
Brezžične slušalke imajo tako prednosti kot slabosti v primerjavi z žičnimi modeli!

Pri pripravi pametnih mobilnih telefonov iPhone 7 in iPhone 7 Plus so se inženirji podjetja Apple odpovedali klasičnemu 3,5-milimetrskem priključku za slušalke. Namesto njega morajo uporabniki sedaj uporabljati brezžično povezavo, pri čemer je podjetje Apple za ta namen pripravilo slušalke AirPods. Zaradi tega se je prodaja brezžičnih slušalk v zadnjem četrtletju lanskega leta precej povečala, čeprav so te slušalke po navadi dražje od običajnih žičnih. Kljub temu vam priporočamo, da si v nadaljevanju preberete pet stvari oziroma dejstev, ki jih velja razmisliti pred nakupom brezžičnih slušalk.

1. Brezžične slušalke imajo baterije, ki jih je treba neprestano polniti

Napolnjene brezžične slušalke lahko v povprečju uporabljamo od 20 do 30 ur. Če preko brezžičnih slušalk redno poslušamo glasbo, jih bomo morali polniti prav tako pogosto kot pametni mobilni telefon, kar pomeni enkrat na dan ali na dva dneva. Nekaterih brezžičnih slušalk med polnjenjem ni mogoče uporabljati, zato nekateri prodajalci ponujajo nadomestne baterije (na primer Beoplay H7 in H8). Določeni proizvajalci pa uporabnikom nudijo možnost uporabe žice za poslušanje glasbe, če se baterija izprazni v nepravem trenutku, če pa bomo slušalke uporabljali na prostem, je dobro razmisliti o nakupu vodotesnega modela. Pri nakupu sušenih slušalk pa bo avtonomija delovanja znašala le šest ur, zato jih bomo morali polniti pogosteje.

2. Brezžične slušalke imajo omejen rok uporabe

Ker so brezžične slušalke opremljene z napolnjivo baterijo, bo njihova avtonomija z vsakim polnjenjem krajša. Običajno lahko brezžične slušalke brez večje izgube avtonomije napolnimo do 500-krat, nato se njihova avtonomija delovanja močno zmanjša. Zato vam priporočamo nakup brezžičnih slušalk, ki omogočajo zamenjavo baterije, v nasprotnem primeru pa boste po določenem času »prisiljeni« v nakup novih tovrstnih slušalk.

3. Brezžične slušalke imajo običajno slabo kakovost zvoka

Čeprav je kakovost današnjih brezžičnih slušalk relativno dobra, se nikakor ne more primerjati z žičnimi modeli. Pri prenosu zvoka preko zraka je namreč veliko dejavnikov, ki negativno vplivajo na njegovo kakovost. Če pa so slušalke opremljene s tehnologijami, kot sta na primer A2DP in aptX, običajen uporabnik slabše kakovosti pri predvajanju glasbe sploh ne bo opazil. Kakovost predvajane glasbe pa bo seveda odvisna tudi od pametnega mobilnega telefona in kakovosti zvočnega posnetka.

4. Prenosne slušalke običajno potrebujejo ojačevalnik

Če uživate v glasbi preko brezžičnih slušalk, vam priporočamo nakup prenosnega ojačevalnika zvoka. Ta bo poskrbel za to, da bo predvajani zvok kakovostnejši in prijetnejši. Ker so ti po navadi opremljeni z zelo zmogljivo baterijo, jih lahko brez večjih skrbi uporabljamo tudi po več dni ali tednov.

5. Ušesne brezžične slušalke so uporabne le, ko so napolnjene

Pri nakupu brezžičnih slušalk imamo po navadi na izbiro dve možnosti, in sicer klasične slušalke z blazinicami in slušalke za v uho. Če se boste odločili za zadnje, boste morali vedno paziti na to, da bodo napolnjene, saj jih v nasprotnem primeru ne boste mogli uporabljati, saj jih ni mogoče uporabljati v navezi s kablom ali med polnjenjem.


Prijavi napako v članku