Računalništvo, telefonija
28.07.2017 19:53

Deli z drugimi:

Share

5 razlogov, zakaj bi morali delati v “start-up” podjetju?

5 razlogov, zakaj bi morali delati v "start-up" podjetju?
5 razlogov, zakaj bi morali delati v "start-up" podjetju?

“Start-up” delovno okolje lahko označimo kot divje, kajti tukaj lahko pozabimo na stalne urnike in tipično pisarniško delo. Gre za delovno okolje, ki je primerno za dinamične ljudi, ki se znajo hitro prilagajati in dosegajo rezultate v najkrajšem možnem času. Torej, zakaj bi moral talent s področja tehnologije izbrati “start-up” in ne neko večje, bolj uveljavljeno podjetje? Kaj so prednosti za razvijalce, inženirje in produktne menedžerje?

Odgovore na ta vprašanja je za portal Tech World podal Tariq Rauf, ki vodi ekipo razvijalcev v podjetju TransferWise, enem največjih tehnoloških “start-upov” v Veliki Britaniji. Rauf je delal v večih podobnih “start-up” podjetjih preden je pristal na danšnji poziciji in zato je zagotovo pravi naslov za takšna vprašanja. Razložil je, zakaj bi se morali tehnološki profesionalci veseliti dela v “start-up” delovnih okoljih.

1. Vaš doprinos je večji

Delo pri veliki korporaciji morda res nosi večjo plačo in dodatne ugodnosti, vendar je “start-up” podjetji tisto, kjer dejansko vidimo rezultat našega dela in kjer lahko naredimo neko razliko v podjetju. Dejstvo je, da si v “start-up” okolju bolj intenzivno vključen v vse faze produkcije, poleg tega pa šteje mnenje vsakega posameznika. V večjih sistemih sicer morda tudi lahko podajaš ideje in predloge, vendar vse skupaj traja veliko dalj časa. Kot rezultat si v “start-upu” veliko bolj vključen v končni uspeh podjetja.

“Ko enkrat delaš za “start-up”, moraš biti jasno usmerjen v to, da karkoli že gradiš, ima vrednost za uporabnike. Ne gre zgolj za opravljanje nekih nalog, temveč je to, kar delaš, direktno vključeno v končni izplen. Po tem lahko začneš prioritizirati in graditi s pravšnjo mero razumevanja in ne zgolj izvrševati kup ukazov s strani nadrejenih”, je dodal Rauf.

2. Imaš več kreativne avtonomije

“Start-up” okolje je eno tistih, kjer lahko zares prevzameš lastništvo nad svojim delom, metodologijo in ultimativno tudi nad kariernimi cilji. Tariq pravi, da je takšna kreativna svoboda zelo redka izven “start-up” podjetij in je hkrati ena največjih prednosti dela pri mladem podjetju.

“Zelo tipično je, da imajo večje organizacije določene smernice, ki jih zaposleni morajo upoštevati. Tega v “start-upih” ni in to pomeni veliko več svobode – pri pisanju kode, podajanju idej in konec koncev vsakdanjih delovnih procesih”, še dodaja. TransferWise verjame v plosko strukturo, za katero Tariq verjame, da je ključ do produktivne kolaboracije. “Ekipe identificirajo metrike okrog vrednosti, ki jih lahko doprinesejo podjetju in delajo vse kar je potrebno, da to vrednost efektivno prispevajo. Ne čakajo na nadrejene in njihova navodila. Ekipe, ki delajo najbližje problemom, imajo največji potencial, da identificirajo priložnosti”, utemeljuje Rauf.

3. Večje delovno zadovoljstvo

Če si pripravljen investirati čas in trud v svojo vlogo v “start-up” podjetju, potem so karierne možnosti praktično neomejene. Kljub temu, da v tem specifičnem okolju nimaš masovne podpore s strani kolegov, dobiš drugačne vrste satisfakcijo, ki sledi izvedbi projekta od faze ideja, do rezultatov. Zelo pomembno je, da smo strastni in da zares čutimo to kar delamo. Velik izziv je predvsem kombiniranje dela in privatnega življenja.

“Moraš biti predan temu kar delaš, še posebej to velja za inženirje. Potrebno je imeti dovolj znanja in energije, da stvari dejansko razumeš, da jih zares izpelješ. Včasih se zgodi, da nimaš nikogar, ki bi ti pomagal in takrat se pokaže, iz kakšne testa si. Zadovoljstvo je zelo veliko, ko enkrat vidiš rezultat svojega individualnega dela.

4. Globlje razumevanje tehnologije

Izobraževalne priložnosti, ki jih ponujajo “start-up” podjetja, so tiste, ki to delovno okolje delajo idelano za vse ambiciozne, tehnološke talente. Zaposleni v takšnih podjetij sodelujejo na najrazličnejših področjih in kot rezultat razvijejo širok spekter veščin in sposobnosti.

“Če delaš v tehnolškem “start-up” podjetju, moraš razumeti vse od pisanja kode, do realizacije kot zadnje faze”, pravi Tariq. V večjih podjetjih so ekipe, organizacijske enote, oddelki in vsak skrbi za svoj košček poslovanja. V “start-upu” skrbiš za vse sam. Ni dovolj, da razumeš proces, moraš biti sposoben izvesti celoten projekt. Torej, zaključimo lahko, da “start-up” okolje ponuja izjemno veliko možnosti za učenje na najrazličnejših področjih.

5. Delo v “start-upu” je zanimivo in dinamično

“Start-upi” so narejeni za hitre inovacije in znotraj njih se stvari gibljejo s svetlobno hitrostjo. “Če si recimo inženir veliki organizaciji, potem se zna zgoditi, da delaš na majhnem delčku velike naprave. Vedno znova moraš najti neke mikro-probleme, s katerimi se zamotiš in ki ti nudijo nove izzive. V “start-up” podjetju takšnih situacij praktično ni, kajti vedno je nekaj, kar je potrebno rešiti”, dodaja Rauf.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500