Računalništvo, telefonija
23.02.2013 09:51

Deli z drugimi:

Share

5 nasvetov za zaščito vaših naprav

Verjetnost da izgubimo svoj prenosnik, tablico ali pametni telefon je žal precej visoka.
5 nasvetov za zaščito vaših naprav
5 nasvetov za zaščito vaših naprav

Ob hitrem življenskem tempu se nam lahko zgodi, da kje pozabimo ali založimo svojo napravo, če hujše pa je če nam jo ukradejo, kar v zadnjem času tudi ni redek pojav. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri podobnih neprijetnih situacijah.

  • Zaščitite naprave z varnostnim geslom

Čeprav je zaščita z varnostnim geslom dandanes že običajen varnostni ukrep, pa vendarle morebitnim nepridipravom ali najditeljem vaše naprave onemogoča neposreden dostop do vaših podatkov. Varnostno geslo lahko izkušen heker tudi razbije, vendar mu to vzame nekaj dodatnega časa, katerega lahko izkoristite za iskanje vaše naprave. Morda ne boste prepozni.

  • Vedno naredite varnostne kopije pomembnih dokumentov

Zakaj? Četudi ste izgubili svojo digitalno napravo, to še ne pomeni, da ste izgubili tudi svoje pomembne podatke. Redno shranjevanje varnostnih kopij pomembnih dokumentov, vam v primeru izgube ali kraje skrajša čas pridobivanja izgubljenih podatkov in na ta način prihrani marsikatero nevšečnost.

  • Uporabljajte programsko opremo s katero lahko sledite izgubljenim napravam

Zakaj? V primeru kraje ali izgube vaše digitalne naprave, lahko s pomočjo ustrezne programske opreme pridobite informacije o lokaciji naprave. Nekateri programi kot na primer ESET Smart Security 6, omogočajo tudi enostransko komunikacijo z izgubljeno napravo oz. njenim trenutnim uporabnikom.

  • Ne izzivajte sreče

Zakaj? Predvsem ne puščajte svojih naprav nezavarovanih na javnih mestih, kot so lokali, letališča, restavracije in seveda v avtomobilih. Po nedavni raziskavi, ki jo je opravil ESET, je največji delež ukradenih naprav prav iz avtomobila, sledijo dom, letališča, vlak, itd…

  • Zakodirajte občutljive podatke

Zakaj? V primeru kraje na ta način z kodiranjem zaščitite občutljive podatke, tako da nepooblaščenim osebam preprečite dostop do teh podatkov. Opomba: pri novejših operacijskih sistemih je ta postopek poenostavljen, zato sam postopek ne predstavlja več prevelike ovire za uporabnika.

Bonus nasvet

Odstranite pomembne občutljive podatke iz svojih mobilnih naprav, če jih ne uporabljate pogosto. Varneje je imeti te podatke ločene od naprave, recimo na službenem omrežju ali v primeru domače uporabe na kodiranem USB ključu. V primeru da se zgodijo neprijetnosti kot je izguba ali kraja digitalne naprave imate v tem primeru vsaj pomembne podatke shranjene na varnem mestu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku