Digitalizacija
09.12.2022 08:52
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 načinov za preoblikovanje poslovanja z RPA

Ker digitalna preobrazba še naprej oblikuje način dela podjetij po vsem svetu, je robotska avtomatizacija procesov (RPA - Robotic Process Automation) postala osnovni element za tiste, ki se želijo digitalizirati. Od osnovnih preglednic do popolnoma avtomatiziranih poslovnih procesov, lahko RPA programska oprema za preoblikovanje poslovanja pomaga razbremeniti zaposlene rutinskih, ponavljajočih se nalog.
Foto: Konica Minolta
Foto: Konica Minolta

V tem prispevku si bomo pogledali, kako vam lahko robotska avtomatizacija procesov pomaga pri digitalnem preoblikovanju poslovanja, katere so avtomatizacije s katerimi bo delo v vaši organizaciji postalo bolj produktivno ter učinkovito in seveda kaj RPA sploh je in kako vam lahko pomaga pri doseganju ciljev poslovne preobrazbe?


Kaj je robotska avtomatizacija procesov?

RPA uporablja programske robote, na kratko imenovane tudi robote, ki jih je mogoče v programskem vmesniku programirati za izvajanje nalog, ki bi jih sicer izvajal zaposleni. Običajno se uporablja v primerih, ko je naloga ponavljajoča, vendar ključna za poslovanje, kot na primer zbiranje podatkov iz različnih ločenih virov.
S tem se ne zmanjša le delovna obremenitev zaposlenih, temveč tudi tveganje človeških napak pri vnosu, izboljša se natančnost, podjetjem pa RPA lahko celo pomaga zagotoviti skladnost s predpisi.


5 načinov za preoblikovanje podjetja z RPA

1 – Pridobivanje podatkov
Podatkovno rudarjenje je postopek pridobivanja uporabnih podatkov iz obsežnih sistemov za shranjevanje podatkov vašega podjetja in njihova uporaba za oblikovanje podrobnih in natančnih informacij o:

  • obnašanju strank,
  • uporabi izdelkov,
  • zavzetosti zaposlenih,
  • prodajnih številk v različnih regijah,
  • praktično vsega, kar se meri z digitalnimi zbirkami podatkov.

Preoblikovanje poslovanja z RPA je dejansko edini izvedljivi način za rudarjenje podatkov, saj je ročno brskanje po preglednicah zelo počasno, pri zaposlenih pa obstaja velika verjetnost napak, ki jih povzroči utrujenost. Če nastavite robota, ki bo samodejno združeval določene vhodne podatke v enotno ‘nadzorno ploščo’, lahko s tem prepoznate priložnosti v vašem podjetju, ki bi jih sicer spregledali.

2 – Obdelava računov
Obdelava računov je ena od številnih pomembnih nalog, ki jih opravljajo finančni oddelki. Po pomoti dodana (ali izpuščen) ničla lahko povzroči kaos v vaši organizaciji.
RPA za preoblikovanje poslovanja v celoti odpravlja možnost človeške napake in zaposlene v financah razbremeni rutinskih opravil urejanja, preverjanja in pošiljanja računov. Z vzpostavitvijo robota za usklajevanje strank in naročil, ter samodejno pripravo računov lahko podjetja prihranijo čas, povečajo natančnost in se izognejo morebitnim katastrofam.

3 – Uvajanje zaposlenih
Avtomatizacija ni rezervirana le za podatkovno rudarjenje in finančna opravila. Lahko vpliva tudi na človeško plat podjetja. Kadrovski oddelki po vsem svetu uporabljajo avtomatizacijo za pomoč pri upravljanju ključnih področij poslovanja – primer tega lahko najdemo na začetku poti zaposlenih.
Postopek uvajanja na delovno mesto je običajno sestavljen iz preverjanja preteklosti, zbiranja podatkov o plačilni listi, referenc in še česa. Ta faza postopka ne zahteva človeške interakcije, zato se lahko RPA za preoblikovanje poslovanja uporabi za njeno pospešitev in ustvarjanje boljše izkušnje pri uvajanju. Z izvajanjem avtomatizacije na tem področju se sprosti tudi čas, ki ga lahko namenite bolj nujnim kadrovskim zadevam.

4 – Storitve za stranke
90 % strank ocenjuje ‘takojšen’ odgovor na vprašanja o storitvah kot bistvenega ali zelo pomembnega. Za 60 % strank to pomeni deset minut ali manj. Toda za organizacije z velikimi bazami strank in majhnimi ekipami je to čarobno desetminutno okno dosegljivo zgolj v domišljiji.
Roboti za klepet so morda najbolj razširjena RPA aplikacija. Preoblikujejo lahko storitve za stranke tako, da ustvarijo nekakšen filter za vašo ekipo za storitve za stranke. Z vzpostavitvijo RPA robota za klepet se lahko odzove na pogoste poizvedbe strank in znatno zmanjšate delovno obremenitev zaposlenih. Povprečna stopnja rešenih poizvedb robota za klepet je 50 %, kar pomeni, da se lahko delovna obremenitev vaše ekipe zmanjša za polovico.

5 – Shranjevanje informacij o strankah
Shranjevanje in ravnanje s podatki je izziv za številna podjetja. Zaradi obsežnih zbirk podatkov in strogih predpisov o varnosti podatkov je ohranjanje varnosti in dobrega stanja podatkov zapleteno.
RPA je mogoče vzpostaviti za anonimizacijo podatkovnih nizov in izvajanje vseh pomembnih dejavnosti za zdravje podatkov, kot sta brisanje in arhiviranje zastarelih podatkov. Številna podjetja se zdaj pri ravnanju s podatki o strankah zanašajo na RPA, saj omogoča višjo raven natančnosti in odpravlja potrebo po človeškem upravljanju z občutljivimi podatki – na splošno ustvarja varnejši ekosistem.


Avtomatizacija robotske avtomatizacije procesov za digitalno preoblikovanje poslovanja

Ne, to ni tiskarska napaka. Resnično lahko avtomatizirate proces avtomatizacije. Preden začnete graditi avtomatizacije za pomoč različnim oddelkom v organizaciji, morate najprej ugotoviti, kje so težave. To je morda lažje reči kot storiti, saj je veliko procesov skritih v drugih programih in dejavnostih brez povezave.

Ta faza strategije avtomatizacije običajno pomeni ročno kartiranje procesov v vašem podjetju, kar je lahko izredno zamudno. Zaradi tega številna podjetja v celoti opustijo projekte ali pa zgolj uganejo, kam naj se usmerijo z RPA. Pristop ‘razpršite in molite’ (spray and pray) je redko učinkovit pri optimizaciji procesov in lahko celo povzroči dodatne težave za vašo organizacijo.

Zato priporočamo, da poiščete zanesljivega partnerja za samodejno odkrivanje procesov. Programska oprema za avtomatizirano odkrivanje procesov uporablja kombinacijo umetne inteligence in RPA za spremljanje načina dela vaše organizacije ter odkrivanje nedoslednosti in ozkih grl, ki jih je mogoče optimizirati za večjo učinkovitost. Če ste menili, da nimate časa ali sredstev za izvajanje RPA, je to lahko prava pot naprej.


Preoblikovanje poslovanja

Konica Minolta je zaupanja vreden partner za avtomatizacijo. Ponujamo vodilno RPA programsko opremo in programsko opremo za samodejno odkrivanje procesov, ter druge programe za avtomatizacijo in kartiranje procesov, ki vam pomagajo doseči odličnost procesov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalna preobrazba

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več