Računalništvo, telefonija
12.06.2006 07:27
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

40 km z WiMAXom

Skupina WiMAX Telecom, edini mednarodni operater WiMAX storitev v Europi, je v živo preko brezžičnega širokopasovnega internet dostopa prenesla slike s svetovnega prvenstva v jadranju na Nežiderskem jezeru (Neusiedlersee) v Avstriji. Z razdaljami do 40 km je tako s plavajočimi čolni postavila nov rekord v hitrosti prenosa. Tako pridobljene izkušnje bo WiMAX Telecom uporabil pri izgradnji svojega omrežja na obalnih področjih na Hrvaškem, kar bo posebej zanimivo za navtike.

WiMAX Telecom se je spopadel s posebnim izzivom: še nikoli ni nihče poskušal z vozila v gibanju prenašati slike v živo preko interneta. Test so uspešno opravili. S čolna, ki je plul s hitrostjo 12 vozlov, je v živo na internet prenašal slike s pomočjo video-streaminga, in to na razdalji 40 km, kar je preseglo vsa dosedanja predvidevanja o dometu WiMAX-tehnologije.

V bližnji prihodnosti bo tak način komunikacije pridobil na pomenu za vsa vozila v gibanju. Kot prva lahko od tega pričakujejo korist plovila v obalnem prostoru. Lahko bodo vzpostavila povezavo do interneta, pošiljala sporočila in uporabljala IP-telefonijo tudi na razdalji do 40 km stran od obale. WiMAX tehnologija bo v takih primerih izredno ugodna alternativa dragim rešitvam, ki slonijo na satelitski komunikaciji.

Potem ko je skupina WiMAX Telecom v letih 2005 in 2006 pridobila koncesije za licencirane frekvence (3.5 GHz) v posameznih jadranskih župnijah na Hrvaškem, namerava na tem področju v naslednjem letu zgraditi lastno brezžično širokopasovno omrežje v skladu z najnovejšim standardom (802.16e). Jadranska obala in otoki so zaradi gostote prebivalstva, turizma in topografije zelo zanimivo področje, ki nudi velik tržni potencial, navezuje pa se na preizkušeno strategijo skupine, da zgradi prvo neodvisno nadnacionalno WiMAX omrežje v Evropi.


Prijavi napako v članku